Parlamentari ”căpușă”

Categories Explicit, La ziPosted on

Parlamentari ”căpușă”

Adrian Țuțuianu

Senatorul Adrian Țuțuianu consiliază juridic 15 primării din Dâmbovița

Au fost aleși să reprezinte interesele cetățenilor în Parlament. Dar ei fac exact invers. Cel mai bun exemplu este senatorul PSD Adrian Țuțuianu, care, în județul Dâmbovița, reprezintă primăriile care au în frunte colegi de partid în litigile avute cu cetățenii. Adică se războiește în instanțe chiar cu alegătorii săi. Practic, primăriile plătesc taxă de protecție. Ca un făcut, majoritatea primăriilor din județul Dâmbovița, care au primari PSD, au încheiat contracte de asistență juridică direct cu Cabinetul de Avocatură Țuțuianu, Stan și Asociații, unde senatorul are 50% din acțiuni. Cu alte cuvinte, acești primari plătesc o taxă de protecție lunară președintelui executiv al organizației județene PSD. Doar că acești bani provin din bugetele locale și nu sunt puțini. Astfel, primăria din Moroieni cotizează lunar cu 1.000 lei plus TVA, câte 1.300 de lei plus TVA dau primăriile din Sălcioara, Mătăsaru, Gura Șuții, Văcărești, Tătărani și Nucet, 1.400 de lei dau cei din Uliești, câte 1.500 de lei plus TVA vin de la Comișani, Potlogi și Produlești, Moreniul dăruiește masa cu 1.700 de lei plus TVA, în timp ce Dragomireștiul, cu 2.000 de lei, și Șotânga, cu 2.500 de lei sunt cele mai darnice.

Ne întrebăm, însă, când are timp domnul senator să consilieze atâtea primării, ținând cont de bogata sa activitate parlamentară, întreruptă, e drept, de alte două mici contracte de asistență juridică incheiate cu Biroul pentru Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria, pentru care primește 1.200 de euro lunar și cu Agenția pentru dezvoltare Regională Sud-Muntenia, de la care încasează doar 5.000 de lei  pe lună.

Banii n-au culoare politică

Dar Țuțuianu nu este singurul parlamentar din Dâmbovița, care este asaltat cu oferte grele. Pedelistul Mircea Andrei a încheiat și el contracte, mai puține dar mai bănoase, este drept, în afara județului.

Astfel, senatorul Andrei are încheiate cu Consiliul Județean Giurgiu un contract de consultanță juridică în valoare de 120.000 euro pe an, un contract de reprezentare în instanță de 500 de euro plus 25.000 de euro în caz de succes și un contract de asistență juridică de 10.000 de lei plus TVA.

Pe lângă acestea, mai are și un contract semnat pe un an cu Electrica SA, de la care primește pentru consultanță 100 de euro pe oră.

Dar și alți avocați parlamentari  câștigă bani din asistența juridică. Tot un pedelist, deputatul Gabriel Tița Nicolescu, are incheiate 76 de contracte cu Primăria Brașov, de la care a încasat aproape 190.000 lei.

Pesedistul Dan Șova încasează 16.000 de lei de la BNR și 20.000 de lei de la AVAS, această din urmă instituție având încheiat un contract în valoare de 43.000 euro și cu penelista Alina Gorghiu.

Tot de la peneliști, fostul ministru Tudor Chiuariu are un contract cu Consiliul local Caransebeș, în valoare de 2.600 euro.

De la UDMR, deputatul Mate Andras Levente se poate mândri cu două contracte de asistență juridică încheiate cu Agenția Domenilor Statului, în valoare totală de 36.000 euro.

Prin urmare, aleșii nu au de ce să se plângă. Statutul de senator sau deputat le-a deschis larg ușa multor primării de la care, în schimbul unor așa-zise servicii de consultanță, încasează, lunar, sume importante de bani.

Venituri substanțiale vin și de la alte instituții ale statului datorită unor legături directe avute de parlamentari cu conducătorii de companii.

Din calcul nu trebuie exclus interesul de partid, prezent acolo unde se pot câștiga mii de euro în fiecare lună fără nicio bătaie de cap atâta timp cât banii încasați provin de la bugetele locale, adică de la populație.

Dacă un senator ca Țuțuianu are timp să consilieze nu mai puțin de 15 primării din județul Dâmbovița, ne întrebăm când mai are vreme pesedistul să participe la activitatea parlamentară pentru care a fost investit și plătit de alegători.

Asta dacă nu  cumva este în concediul fără plată sau  are scutire medicală pe termen nelimitat. Vedeți ce ușor este să devii ”căpușă” pe banii contribuabililor!

Bogdan ADAM