Radu Mazăre a inspectat lucrările din Mamaia şi susţine că nu toate vor fi gata de 1 Mai

Categories SocialPosted on

Primarul Radu Mazăre a inspectat, astăzi, lucrările din Mamaia, susţinând că nu toate vor fi gata până la 1 Mai, edilul adăugând că ar vrea prelungirea termenului pentru efectuarea de lucrări pe litoral după 15 mai, când începe sezonul estitval şi de când legea le interzice.

Mazăre a venit îmbrăcat sport şi pe bicicletă pentru a vedea care este stadiul lucrărilor la faleza din Mamaia. El a precizat că inspecţia pe care o va face va fi una mută, în sensul că nu va vorbi cu vreun constructor sau reprezentant al constructorilor ca să nu mai fie acuzat de procurorii DNA că a vorbit cu contractorii.

„Vom face o inspecţie efectivă a celor care lucrează, însă inspecţia mea va fi mută. Nu vreau să discut cu niciun contractor al Primăriei ca nu care cumva să participe la licitaţii, altele, peste o lună, două luni, cinci luni şi să fiu, iar acuzat de DNA că eu am vorbit cu contractorii şi am încercat să demonstrez că eu sunt jupânul şi trebuie să primesc şpaga. Aşa că inspecţia de astăzi va fi mută”, a declarat Mazăre, la începutul verificărilor.

El a precizat că între zona Cazino şi hotelul Rex faleza a fost asfaltată, dar va mai fi turnat încă un strat în zilele următoare.

Primarul a văzut apoi Piaţeta Cazino, care a fost deja pavată, lucrările continuând pentru realizarea scenei pe care vor avea loc spectacolele din acest sezon estival. Aici Radu Mazăre s-a întâlnit cu unul din reprezentanţii constructorilor, a scos un calendar din buzunarul de la bicicletă şi i-a arătat data de 1 mai, dând din mână pentru a arăta că lucrările trebuie urgentate.

„Până pe data de 29 aprilie terminăm betonarea pe toată zona Piaţetei Cazino, de la Hotel Victoria până la piaţetă. Din zona Cleopatra până la Hotel Victoria se toarnă asfalt şi până pe 15 mai va fi asfaltat şi trotuarele betonate. Alergăm să ne încadrăm în termen. Am mizat iniţial că vom lucra până pe 15 iunie ca să definitivăm lucrările pe acest sector şi la ultima şedinţă de coordonare am fost înştiinţaţi că doar până în 15 mai putem lucra”, a declarat Constantin Văvuda, reprezentantul firmei Mobitom, cea care se ocupă de lucrările în această zonă.

Mazăre a fost întrebat dacă el crede că oamenii înţeleg ceea ce le cere dacă nu le vorbeşte, spunând că dacă vor fi întârzieri va comunica cu constructorii doar în scris.

„Sper să înţeleagă, dacă nu mai facem o tură. Nu mai vorbesc cu vreun contractor al Primăriei sau cu vreun investitor să mai participe la o licitaţie când eu am trecut prin asta. Am stat la beci că de ce am vorbit cu el şi omul a participat la o licitaţie. Dacă întârzie, le comunică în scris ce au de făcut şi semnează cei din Primărie care au atribuţiile delegate”, a explicat Radu Mazăre.

Primarul a ajuns apoi în zona Perla, unde faleza este neasfaltată, fiind acoperită cu pietriş. Aici edilul a stat de vorbă cu unul dintre investitorii din zonă, Vasile Chirondojan, care este şi consilier local, întrebându-l pe aceasta dacă oamenii lucrează la faleză. Chirondojan i-a răspuns că au început bine lucrările, dar că în ultimele două – trei săptămâni acestea au fost stopate.

„Prima dată au luat-o foarte bine şi de vreo două – trei săptămâni s-au stopat lucrările. Colac peste pupăză ne-au băgat nisip, în faţă, pe faleză, şi mai bine lăsau aşa să treacă 1 Mai”, a declarat Chirondojan.

El s-a referit la faptul că pe faleză, pe o porţiune de câţiva zeci de metri, sunt mai multe grămezi cu nisip. Constructorul a spus însă că acest nisip este folosit la asfaltare care va începe de luni. El a menţionat că lucrările nu vor fi oprite nici de 1 şi 2 mai, când se va lucra pe anumite sectoare.

Ajuns în Piaţeta de la Perla, Radu Mazăre a atras atenţia jurnaliştilor că pavajul de aici este de două tipuri, cel închis la culoare fiind destinat traficului greu, pe acea porţiune urmând să circule carele alegorice. De asemenea, primarul a spus că în piaţetele Perla şi Cazino vor fi amplasate mai multe ecrane pentru ca oamenii să poată urmări carnavalul din această vară. Primarul a precizat că în zona Perla vor rămâne două zone neamenajate pentru că terenurile respective au fost retrocedate şi “dacă se pune o cărămidă acolo e penal”.

Ultima oprire a primarului a fost pasarela din zona Satului de Vacanţă care a fost deja amplasată, în prezent fiind făcute ultimele finisaje. Aceasta urmează să fie deschisă circulaţiei începând de la 1 mai, iar celelalte două pasarele vor fi gata în jurul datei de 15 mai, cea din zona Hotelului Rex, şi pe 1 iunie, cea din zona Cazinoului, a precizat reprezentantul firmei Polaris M Holding, cea care se ocupă de lucrările la pasarele.

La final, Mazăre a spus că nu toate lucrările vor fi încheiate până la data de 1 Mai, unele probabil nici până pe 15 mai, atunci când legea spune că acestea trebuie oprite pe durata sezonului estival.

„Va fi o zonă de faleză care va fi la stadiul de piatră, din păcate acolo nu pot termina, cred că este o zonă din estimarea mea cam de un kilometru. În rest, sunt zone la stadiul de beton şi la stadiul de pietruit. Singurul lucru care mă îngrijorează şi voi merge la birou ca să văd ce soluţie putem găsi este faptul că, potrivit actualei legi, pe 15 mai trebuie oprite intregal lucrările. Ori în psihoza care există în România nimeni nu are curajul să depăşească nici măcar cu o oră data de 15 mai, nici constructorul, nici noi de la Primărie şi atunci riscăm să rămânem cu faleza peste vară în acest stadiu”, a declarat Mazăre.

El a spus că doreşte să aibă o discuţie cu premierul Victor Ponta în acest sens, sperând că Guvernul ar putea modifica legea respectivă, lăsând la latitudinea autorităţilor locale care lucrări trebuie oprite şi care nu.

„Cred că va trebui să am o vorbire cu premierul ca să iasă un proiect de lege care să lase la latitudinea autorităţilor locale ce lucrări trebuie oprite şi ce nu. Trebuie să vorbesc cu premierul poate dacă nu mai au timp şi nu cred că mai au timp să treacă până în 15 mai ca proiect de lege să dea ceva, o hotărâre de Guvern care să modifice amendamentele alea deştepte că din 15 mai până în 15 septembrie nu se poate construi”, a explicat edilul.

Întrebat dacă ar fi venit la Mamaia de 1 Mai ca simplu turist, Mazăre a răspus afirmativ, spunând că peste tot în lume se construieşte atunci când o staţiune se dezvoltă.

„Trebuie să înţelegeţi un lucru. În toate staţiunile din lume, în momentul în care se dezvoltă, se şi construieşte, se izolează locurile respective şi se construieşte, altfel plângem că s-a construit în Turcia, în Bulgaria şi la noi nu sau durează foarte mult”, a mai afirmat Radu Mazăre.

Lucrările pentru faleza din Mamaia au început în luna noiembrie a anului trecut. Obiectivul acestui proiect îl reprezintă modernizarea şi reamenajarea promenadei turistice din municipiul Constanţa – zona Sat Vacanţă, cuprinsă între bulevardul Alexandru Lăpuşneanu şi bulevardul Mamaia şi staţiunea Mamaia – zona cuprinsă în Piaţeta Perla şi complex hotelier Bicaz. În cadrul acestui proiect va fi reabilitată aleea principală din Satul de Vacanţă, vor fi reabilitatea şi reamenajate Piaţeta Perla, Piaţeta Cazino, promenada de la Hotelul Malibu la Cazino Mamaia şi promenada de la Club Castel la complexul hotelier Bicaz.

Mobilierul urban prezent va fi relocat în Satul de Vacanţa şi în lungul bulevardului Mamaia, locul fiindu-i luat de mobilier urban modern. De asemenea, cantitatea mobilierului urban va creşte deoarece, în prezent, cel folosit este insuficient.

Un element important în reabilitare constă în plantarea de arbori, fiind vorba de aproximativ 820 de copaci. Totodată, numărul locurilor de parcare va creşte pe promenada din Mamaia. Valoarea totală a investiţiei este de aproximativ 10 milioane de euro. Lucrările sunt realizate de către un consorţiu format din firmele ABC Val, Mobitom şi UTI.

Sursa: Mediafax