Sanders si Bloomberg deschid posibilitatea ca SUA sa aiba un presedinte evreu

Categories PoliticaPosted on

Si totusi, faptul ca doi evrei se afla in pozitii proeminente in cursa din 2020 – la 16 luni dupa ce un nationalist alb a ucis 11 credinciosi la o sinagoga din Pittsburgh – a fost sarbatorit in liniste in randul comunitatii evreiesti, rabinul Adam Kligfeld.

„Este uimitor, impresionant, surprinzator si ciudat despre cat de putin se vorbeste”, a declarat Kligfeld, rabin la Temple Beth Am din Los Angeles.

Dar si cei doi candidati provoaca ingrijorare. Sanders este un auto-descris „socialist democrat”, in timp ce Bloomberg este un miliardar acuzat ca si-a cumparat drumul in cursa prezidentiala.

Exista putina apreciere unul pentru celalalt, asa cum a fost evident in ianuarie, cand Bloomberg l-a criticat pe Sanders la o sinagoga din Miami.

„Stiu ca nu sunt singurul candidat evreu care candideaza la presedinte”, a spus magnatul presei.

„Dar eu sunt singurul care nu vrea sa transforme America intr-un kibbutz”, a spus el, referindu-se la coloniile agricole din Israel produse in comunitate.

Ascensiunea lui Sanders a starnit o dezbatere asupra faptului daca valorile sustinute de evrei, cum ar fi justitia sociala, sunt cel mai bine atinse prin politici care includ asistenta medicala universala sau apararea neclintita a Israelului.

Sanders i-a incurajat pe multi din comunitatea sa duminica, anuntand ca va boicota viitoarea intalnire anuala a AIPAC, lobby-ul pro-Israel din Washington, pe care il acuza ca ofera o platforma pentru „fanatism”.

Senatorul a insistat in mod repetat ca sprijina Israelul, dar se opune politicilor despre care spune ca i-au ranit pe palestinieni.

In dezbaterea de marti, el l-a numit pe prim-ministrul Benjamin Netanyahu „rasist reactionar”.

Conducerea lui Sanders in cursa a fost o sursa de mandrie pentru unii evrei, dar si de anxietate pentru altii.

„Sanders este o persoana mai greu de sustinut decat a fanteziat comunitatea evreiasca de centru ca ar fi pentru prima data cand ar avea ocazia sa ia in considerare un candidat evreu”, a spus Kligfeld.

„Mandra” identitate evreiasca

Timp de cateva decenii, evreii au votat in mod covarsitor democratul.

Mai mult de doua treimi dintre evreii americani se opun lui Trump, in ciuda afirmatiilor sale ca el este cel mai inflacarat sustinator al Israelului.

Dar doar 11% dintre alegatorii evrei sustin candidatura lui Sanders, in timp ce 8% sustin Bloomberg, conform sondajului din ianuarie Pew Research Center.

Kligfeld a remarcat problema ca credinta candidatilor este mai putin relevanta decat era acum 20 de ani, cand democratul moderat Joe Lieberman, un evreu ortodox, era candidat la vicepresedintie.

Colegul lui Al Gore a starnit o dezbatere plina de spirit despre iudaism si Casa Alba, in special despre modul in care Lieberman ar putea servi ca vicepresedinte daca ar urma regula Sabatului care interzice munca de la apusul soarelui de vineri pana la apusul soarelui de sambata.

Faptul ca Sanders si Bloomberg sunt mai putin observatori decat Lieberman ar fi atenuat preocuparile similare.

Cu Trump acuzat ca a aprins flacarile unui razboi cultural si in mijlocul unui val de violente antisemite, succesul lui Sanders si Bloomberg este remarcabil.

„Este cu siguranta semnificativ (ca) doi politicieni foarte diferiti, dar ambii cu mostenire evreiasca si mandri de identitatea lor evreiasca pot fi intr-o pozitie politica nationala atat de proeminenta”, a spus Logan Bayroff, director de comunicatii pentru J Street.

Grupul progresist pro-Israel nu sprijina candidatii, dar a spus ca il va sprijini pe candidatul democrat impotriva lui Trump.

Multe politici ale lui Sanders si ale altor candidati democrati „se aliniaza cu opiniile noastre si ale majoritatii evreilor americani”, a spus Bayroff.

In prima sa campanie prezidentiala, in 2016, Sanders a evitat in mare masura sa discute despre religia sa.

El a fost mai deschis cu privire la identitatea lui de data aceasta. In decembrie, a folosit o lanterna pentru a aprinde o menora de Hanukkah in Iowa, unde si-a amintit cum tatal sau a emigrat din Polonia pentru a fugi de atacurile antisemite.

In noiembrie, el a scris un eseu in revista Jewish Currents in care spunea ca mai multe rude au fost „ucise de nazisti”.