Senatul SUA aproba proiectul de lege care cauta sa abordeze crimele de ura impotriva americanilor asiatici

Categories PoliticaPosted on

Senatul a adoptat joi un proiect de lege pentru a aborda cresterea incidentelor de ura  si a violentei impotriva americanilor asiatici in timpul pandemiei coronavirusului – un spectacol rar de bipartizanat pe o problema care a castigat o noua urgenta dupa o serie de impuscaturi la spa-urile din Atlanta luna trecuta.

Legislatia , introdusa de senatorul Mazie Hirono (D-Hawaii) si de rep. Grace Meng (DN.Y.), ar accelera o revizuire federala a infractiunilor de ura legate de coronavirus, va extinde colectarea datelor si raportarea publica a acestor incidente si va furniza indrumari privind cele mai bune practici pentru a atenua limbajul discriminator rasial in descrierea pandemiei COVID-19.

A trecut 94-1 dupa ce Hirono a acceptat modificarile propuse de senatorii republicani, inclusiv Susan Collins din Maine si Chuck Grassley din Iowa.

Proiectul de lege va oferi, de asemenea, finantare pentru instruirea fortelor de ordine cu privire la investigarea incidentelor de ura, crearea unei linii de asistenta pentru infractiuni de ura si stabilirea de programe pentru reabilitarea faptasilor – toate acestea propuse intr-un amendament de catre Sens. Kansas).

Hirono, prima femeie asiatica americana aleasa in Senat, a dat vina pe fostul presedinte Donald Trump pentru ca a alimentat cresterea incidentelor de ura impotriva americanilor asiatici si a insulelor din Pacific, referindu-se in mod repetat la virusul COVID-19 drept ,,virusul Chinei” si ,,gripa kung . ” Hirono a spus ca se poate lega de alti americani care se tem de siguranta lor, pe fondul cresterii infractiunilor de ura.

,,Inainte, daca ma plimbam afara, aveam castile pe mine, ascultam carti pe banda … Nu faceam asta niciodata acum”, a declarat Hirono reporterilor la inceputul acestei luni.

La inceput a existat o oarecare incertitudine cu privire la sprijinul republican pentru proiectul de lege. Mai multi senatori ai GOP si-au exprimat ingrijorarea cu privire la definitia acesteia a infractiunilor motivate de ura, care este ,,prea larga”, spunand ca ar putea duce la consecinte neintentionate in timpul sentintei judecatoresti. Altii credeau ca masura impunea prea multa colectare de date federale asupra cetatenilor privati.

Progresistii urmareau cu atentie daca legislatia lui Hirono va deveni prima care va cadea sub controlul noului Senat controlat de democrati. Daca republicanii ar fi blocat-o, sustinatorii eliminarii cerintei de lunga durata a votului de doua treimi a camerei privind legislatia ar fi castigat si mai multa munitie pentru a deveni nuclear si a elimina filibusterul. Aceasta consideratie s-ar putea sa fi trecut si prin capul unor senatori ai GOP.

Dar pentru opozantii filibusteri, un proiect de lege care trece cu sprijinul bipartizanilor nu ignora urgenta de a elimina filibusterul, dat fiind opozitia acerba a GOP fata de multe alte prioritati democratice de top, cum ar fi drepturile de vot, schimbarile climatice, controlul armelor si imigratia.

,,Realitatea fundamentala ramane aceeasi: ca, daca democratii nu elimina filibusterul, nu au nicio sansa de a-si trece unele dintre prioritatile lor de top”, a declarat Eli Zupnick, un purtator de cuvant al Fix Our Senate, un grup dedicat incheierii filibusterului din Senat. „Este grozav faptul ca senatorul McConnell permite ca unele proiecte de lege sa fie realizate, dar nimeni nu ar trebui sa se iluzeze ca acest lucru inseamna ca Senatul functioneaza bine”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *