(ŞI) 1 MAI (2014), ÎN SUDUL LITORALULUI ROMÂNESC: „Cronica unei morţi anunţate”, de… Grăbit Sărăcia Marchez

Categories EditorialPosted on

Staţiunile turistice din municipiul Mangalia arătau, ieri, în prima zi a minivacanţei,… dezolant de pustii, ca în perioada de… închidere a sezonului estival!

Singurul loc mai populat era plaja dintre Saturn şi Venus, unde aveau loc demonstraţiile şi întrecerile automobilistice, de „drift” şi „drag”.
Dar şi acolo, majoritatea spectatorilor erau… localnici!

O parte dintre cei (puţini!) care au ales să-şi petreacă minivacanţa de 1 Mai în Sudul litoralului românesc al Mării Negre, îndeosebi cei ce s-au cazat în staţiunile din Mangalia – Nord, dar şi localnicii mangalioţi (în special cei care locuiesc în blocurile şi căminele din Neptun şi Olimp) au venit, încă de ieri, să vizioneze prestaţiile artistice ale participanţilor la Festivalul internaţional de dans „Crazy Salsa Fest”, organizat la Neptun, în perioada 1 – 4 mai, dar şi să ia lecţii de dans brazilian, de la instructorii şi membrii trupelor care iau parte la eveniment.

Numeroşi hotelieri nici nu şi-au deschis locaţiile de cazare.

Chiar şi multe dintre restaurante, grădini, terase şi baruri (ce să mai vorbim de cele două cluburi de noapte, amărâte, din Neptun!) erau închise, unele dintre ele nefiind nici măcar în „şmotrul” premergător sezonului estival!…

La fel, doar câteva magazine sau „fast – food” – uri funcţonau!

Ceva turişti, de vârsta a treia, erau prin Saturn, mai ales în hotelurile cu bază de tratament ale THR „Marea Neagră”, foarte puţini în Venus, Cap Aurora, Jupiter şi chiar Neptun, iar în Olimp doar două trei locaţii aveau ceva muşterii cazaţi: la Complexul „Cocor”, unde este, de asemenea, o cunoscută bază de tratament (care s-a redeschis ieri), peste drum, la Hotelul „Holliday” şi la „Cireşica”. În acest ultim loc, ca şi la terasa „La Foişoare”, erau şi clienţi care serveau masa (la prânz şi seara), dar impresia noastră este că cei mai mulţi erau… constănţeni ori mangalioţi, sau dintre cei care au apartamente rezidenţiale, în Neptun şi Olimp!

Hotelierii şi patronii din „alimentaţia publică” (cum se numea „sectorul” acesta economic, în comunism…) erau, bineânţeles, destul de „morcoviţi”, dar nu pentru că s-ar fi aşteptat la altceva (de Paşte n-a venit nimeni, dar nici anul trecut, pe vremea asta, când a fost mai cald şi s-au şi conjuns Paştele şi 1 Mai, n-a fost cine ştie ce mare „invazie” de turişti…), ci doar pentru că aşa-i omu’: cât respiră, speră! („Dum spiro, spero”).
Se gândeau, adică, că se mai întâmplă şi minuni!…

Inutil, de asemenea, să adăugăm că şi puţinii turişti de prin staţiuni erau fie foarte bătrâni, fie foarte săraci, fie… şi una şi alta (cel mai adesea!)!
O îngheţată, o porţie de cartofi prăjiţi la trei – patru inşi, un pahar de bere de la dozator, la două persoane, ori o gogoaşă de fiecare: asta este ceea ce consumă aceşti turişti, peste ceea ce şi-au adus la geamantan, de-acasă, şi, eventual, ce primesc la restaurantul hotelului, în cazul fericit (dar foarte rar) în care au cumpărat şi masa, inclusă în biletul de vacanţă.

Iar tineretul venit din ţară a trecut, nu-i vorbă, ca în fiecare an de-altfel, (şi) prin staţiunile Mangaliei!
Dar, tot la fel ca în anii trecuţi,… nu a şi oprit, în drumul vijelos al motocicletelor şi maşinilor (mai amărâte ori mai „de fitze”) spre Vama Veche şi 2 Mai, sau chiar mai departe, spre litoralul bulgăresc!

Pentru că tot am vorbit de tineret, în fosta „lor” staţiune (de pe vremea lui Ceauşescu), era, la fel, destul de puţină lume (parcă au fost consistent mai mulţi turişti anul trecut!…).

Cât despre Eforii, ce să mai vorbim!…
Nici pe la 11 ziua, când am oprit în drum spre Mangalia, nici seara, n-am prea văzut turişti, în afara, iarăşi, a celor câţiva bătrânei care fac tratament, la Europa sau la „Steaua de Mare” – „Delfinul” – „Meduza”.
De fapt, parcă… nici locuitorii, din Nord ori din Sud, nu erau în localitate (cu excepţia celor care, mai pe după-amiază, au venit, nu foarte mulţi nici ei, la Târgul de Antichităţi, din Parcul Primăriei, din Eforie Sud, care este deschis până duminică.

Pentru concluzie, găsim că este potrivit să parafrazăm titlul unui celebru roman, al recent decedatului mare scriitor columbian, „nobelistul” Gabriel Garcia Marquez.
Adică, poate cu excepţia Mamaiei (care nu se simte, nici ea, prea bine, în acest an, din cauză de şantiere peste şantiere, dar… nu numai!) şi a Vămii Vechi, ŞI în acest an, de „unu maiu”, descrierea activităţii turistice de pe litoralul românesc al Mării Negre (repetăm, obsesiv, această precizare, neapărat necesară în ultimele două decenii, decând ne fac de… miros urât, prin comparaţie, vecinii de la Sud!) este (doar)… „CRONICA UNEI MORŢI ANUNŢATE”!

FOTO: Plaja este pustie, în Olimp… (Sursa: litoralulromanesc.ro)