Traian Băsescu a cerut partidelor un moratoriu pentru finalizarea acordului cu FMI

Categories La ziPosted on

Traian Băsescu a cerut partidelor un moratoriu pentru finalizarea acordului cu FMI

Președintele Băsescu a făcut apel, în plenul Parlamentului, la toate partidele politice pentru a se ajunge la o înţelegere pe legile ce trebuie adoptate pentru finalizarea acordului cu FMI, informează Realitatea TV.

“Sunt nevoit să-mi reînnoiesc apelul la responsabilitate. România se poate îndrepta cu succes spre încheierea acordului cu FMI. Obiectivul lui principal a fost evitarea derapajelor macroeconomice. Încheierea lui ar înseamna că România a ieşit din criză. Toate partidele trebuie să fie conştiente că România nu mai poate cheltui mai mult decât produce. Încheierea cu succes a acestui acord ar însemna încheierea crizei de încredere de pe pieţele externe. Consecinţele directe ale creşterii credibilităţii în plan extern ar însemna că România ar fi din nou credibilă în ceea ce priveşte investiţiile străine. Condiţia este: acţiunea fermă pe termen foarte scurt, 30-45 de zile, la nivel de Guvern şi Parlament în câteva direcţii convenite cu FMI”,  a spus Băsescu.

El a cerut reprezentanților partidelor „un moratoriu asupra bătăliei politice care să permită deblocarea activităţii Parlamentului”. Acesta este necesar pentru a se putea adopta Legea salarizării unice, Legea pensiilor și bugetul pe 2011.

Dacă nu se va încheia acordul cu FMI, statul român ar risca să nu poată face plăți de la bugetul de stat. Discursul şefului statului a avut loc doar în faţa parlamentarilor Puterii, pentru că Opoziţia a anunţat că nu va fi de faţă.