Traian Băsescu, din nou la Consiliul discriminării

Categories La ziPosted on

Traian Băsescu, din nou la Consiliul discriminării

Preşedintele României a fost citat marți pentru a se prezenta la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, ca urmare a declanşării unei anchete după afirmaţiile făcute de Traian Băsescu privind familia regală şi eventualii ei urmaşi cu dizabilităţi.

Sesizarea care a declanşat ancheta a fost făcută de organizaţa non-guvernamentală Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) şi de senatorul PSD Lia Olguţa Vasilescu.

În cadrul unei emisiuni televizate, preşedintele a făcut următoarea afirmaţie:

“80% din români sunt convins că vor să-şi aleagă şeful de stat. Bun, rău, dar ştiu că îl schimbă. Ce te faci cu unul care e pe viaţă şi mai lasă şi moştenitori? Dacă iese vreunul cu dizabilităţi, ce te faci? Rămâi cu el şef de stat?”.

Conform senatorului social-democrat, preşedintele a făcut afirmaţii cu privire la capacitatea de a conduce o ţară a unui urmaş al monarhiei care s-a născut cu dizabilităţi.

“Având în vedere faptul că au fost foarte mulţi lideri politici din istoria lumii care au avut diverse dizabilităţi, dar asta nu i-a împiedicat să conducă popoare, cred că este o afirmaţie discriminatorie”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu.

Senatorul PSD consideră ca, dacă votul de la CNCD nu va fi politizat, va exista cel puţin o amendă pentru declaraţia preşedintelui.