Ce este tulburarea afectiva sezoniera si cum sa o recunosti?

Categories SanatatePosted on

Se recomanda sa fim atent la semne pentru a recunoaste o tulburare afectiva sezoniera intrucat simptomele sunt foarte asemanatoare cu o tulburare depresiva majora, de unde necesitatea de a avea ajutorul unui profesionist. Tulburarea afectiva emotionala este de patru ori mai frecventa la femei decat la barbati si mai frecventa la adultii tineri.

Sezonul de iarna, urmat de sarbatorile care il insotesc, poate reprezenta emotii variate si contradictorii, pentru ca desi este o perioada care simbolizeaza in mare parte bucuria, entuziasmul si speranta; Pentru unele persoane poate fi o perioada dificila in care experimenteaza sentimente de depresie sau anxietate, fara sa stie ca s-ar putea confrunta cu o tulburare emotionala; o stare de sanatate mintala caracterizata printr-un model sezonier ciclic.

Expertii in sanatate mintala avertizeaza asupra simptomelor tulburarii afective sezoniere:

Expertii in sanatate mintala sunt de acord ca este important sa recunoastem simptomele acestei tulburari, care se manifesta in cele mai multe cazuri la sfarsitul toamnei sau la inceputul iernii, perioada in care oamenii se pot simti in mod constant deprimati, nemotivati si cu putina energie, provocand dificultati in purtare. in afara activitatilor zilnice.

In acest sens, specialistii recomanda sa fii constient de simptome, care uneori trec neobservate sau sunt minimalizate. Cu toate acestea, este o afectiune grava care necesita indrumare profesionala si tratament adecvat.

Tulburarea afectiva emotionala este de patru ori mai frecventa la femei decat la barbati , iar persoanele care au deja un anumit tip de depresie sau o afectiune mintala sunt mai susceptibile de a suferi de aceasta tulburare, care este mai frecventa la tineri. adulti decat la adultii in varsta.

„Tulburarea afectiva sezoniera este similara cu tulburarea depresiva majora , cu diferenta ca prima este cauzata de o schimbare sezoniera. Nu este o simpla stare de tristete… simptome precum sa te simti deprimat in cea mai mare parte a zilei, sa dormi prea mult, sa traiesti ganduri negative sau sa te simti fara speranta, precum si cresterea in greutate din cauza dorintei de a manca carbohidrati si a retragerii sociale, sunt cateva a semnelor de avertizare”, avertizeaza Daniela Reyes Cortes, psiholog clinician.

Ce declanseaza SAD si cum sa-l gestionezi

Desi nu exista o cauza anume care sa declanseze tulburarea afectiva sezoniera, expertii atrag atentia catre schimbarea anotimpurilor ca fiind unul dintre factorii care intervin in aceasta tulburare, deoarece in timpul iernii expunerea la lumina solara este redusa, afectand ritmul circadian, perturband ceasul biologic al oamenilor care nu este sincronizat cu lumina zilei, provocand oboseala si depresie.

„In plus, lumina soarelui ajuta la reglarea serotoninei , care este implicata in reglarea functiilor dispozitiei si a apetitului, precum si a melatoninei, care este implicata in ciclul normal de somn. Cand nivelul serotoninei scade, este eliberat un neurotransmitator chimic din creier care afecteaza starea de spirit, acest lucru ar putea influenta tulburarile afective sezoniere”, spune Reyes Cortes.

Indiferent daca experimentati simptome de tulburare afectiva sezoniera, depresie sau blues in timpul iernii si sezonului de sarbatori, este important sa tineti cont de urmatoarele recomandari pentru a va ajuta sa va imbunatatiti sanatatea mintala.

Recomandari de urmat atunci cand se declanseaza o tulburare afectiva sezoniera:

  • Consultati un profesionist in sanatate mintala . Un specialist va confirma diagnosticul si va va indruma asupra unui tratament adecvat bazat pe dovezi. Exista multe optiuni eficiente pentru a face fata tulburarilor afective sezoniere, cum ar fi primirea de terapie cognitiv-comportamentala, terapie cu lumina si chiar medicamente.
  • Efectuati activitati de ingrijire personala . A face miscare zilnic, a merge la plimbare sau a face o activitate fizica zilnica ajuta la reducerea riscurilor de depresie.In plus, iesirea in exterior va permite sa absorbiti mai multa lumina solara in sezonul de iarna, ceea ce ajuta la sincronizarea ceasului biologic. Hobby-uri precum ascultarea muzicii, cititul, gatitul sau a face mestesuguri ajuta la reducerea stresului si incurajeaza atentia intr-un dialog personal pozitiv; Acesta este un beneficiu pentru sanatatea mintala.
  • Vorbeste cu cei dragi. Retragerea sociala este unul dintre simptomele prezente in tulburarea afectiva sezoniera si in perioada sarbatorilor poate fi mai greu de facut fata, motiv pentru care este important sa-ti exprimi sentimentele unei persoane dragi, sa gasesti acea persoana de incredere cu care te poti stabili. o relatie.conversatie in care poti vorbi deschis despre emotiile tale.

Misiunea este de a aduce profesionistii din domeniul sanatatii mai aproape intr-un mod accesibil si convenabil pentru oricine are nevoie de acest lucru, a merge la un profesionist in sanatate mintala online este o optiune excelenta pentru interventia in timp util.