Mazăre părăsește PSD și va candida la prezidențiale. Adevăr și ficțiune

Categories PoliticaPosted on

Telefoanele au început să sune, astăzi. ”Mazăre pleacă din PSD!” a fost bomba vehiculată. Partidul ar fi ajuns din nou în sfera de influență a lui Gheorghe Bosânceanu. Se vehicula chiar și numele noului președinte de partid: Mihai Draban, președintele CCINA.

Daraban a dezmințit zvonurile. ”Nu sunt interesat de politică”, a spus el. Mihai Daraban are un loc călduț la Camera de Comerț. Nu este numai președintele camerei locale, ci și vicepreședinte la nivel național. De ce s-ar lega la cap dacă nu îl doare? Ne amintim însă o perioadă când acesta dorea să candideze la Primăria Constanța. ”Nici eu și nici domnul Bosânceanu nu mai suntem interesați de politică”, a afirmat el.

O vorbă românească spune însă că nu iese fum fără foc.

Surse din mediul politic spun că ceva se întâmplă. Acest ceva este legat de Radu Mazăre. Se pare că acesta este aproape convins să candideze la prezidențiale. Ar fi afirmat, într-un cadru restrâns, că este 90% hotărât. Calculele sunt următoarele: chiar dacă nu va câștiga, crede că va obține 20%-30%, îndeajuns să devină un arbitru în turul secund (sondajele spun că nimeni nu va câștiga cursa din primul tur).

Declarațiile din ultimele zile verifică spusele surselor noastre. Luna trecută, Mazăre vorbea deschis despre posibila sa candidatură la prezidențiale, la Realitatea TV: ”Să-i ferească sfântul să iau eu puterea, să mă hotărăsc să candidez (la preşedinţie – n.r.)”.

De ce ar vrea totuși Radu Mazăre să fie președintele României? Rigorile primei funcții în stat se opun spiritului său liber. Explicația surselor noastre este următoare: teama de ce se poate întâmpla. USL a câștigat alegerile, dar nu a câștigat pe deplin puterea. Procurorii DNA instrumentează cazuri din ce în ce mai sensibile. Modul cum a fost ridicat din parcare prietenul său, Nicușor Constantinescu, prinse de testicole de procurori (cum însuși Mazăre a declarat), într-un moment sensibil al existenței sale (diagnosticat cu o boală gravă) l-a pus pe rânduri pe primar. Dacă i se poate întâmpla lui Nicușor Constantinescu, i se poate întâmpla oricui. De altfel, cei doi au cerut, deschis și răspicat, desființarea DNA. La Realitatea TV Radu Mazăre a mai spus că prima lege pe care ar da-o ar fi una prin care ar interzice ofiţerii sub acoperire.

Chiar dacă nu va candida, hotărârea lui Mazăre, exprimată în cercuri restrânse, ar putea pune presiune pe Victor Ponta, care până acum nu s-a arătat foarte darnic cu PSD Constanța. Portul, marea promisiune de campanie a social democraților, nu a ajuns încă la Primăria Constanța, și Mazăre și compania par să nu mai aibă răbdare. De mai multe ori, primarul l-a informat pe Ponta că nu va susține partidul dacă promisiunile nu sunt respectate.

În loc de concluzie, vă readucem aminte o declarație a lui Victor Ponta. „Cred ca Mazaăre, care are un mare atu că a obținut voturi în Constanța, unde oamenii nu l-au votat degeaba, trebuie să mai aștepte până la candidatura la Președinţie. Nu cred că românii ar vota în acest moment un candidat aflat înainte de 45 de ani”, a spus Ponta. Asta se întâmpla în martie 2009. De atunci au trecut aproape cinci ani. Vom vedea, curând, dacă a trecut destul.