Alianta reformista USR-PLUS declara ca nu mai sprijina premierul liberal al Romaniei, Florin Citu, dupa demiterea ministrului sanatatii

Categories PoliticaPosted on

Alianta USR-PLUS, al doilea cel mai mare partid dintre cele trei care formeaza coalitia de guvernamant de centru-dreapta din Romania, a anuntat ca nu mai sprijina premierul liberal Florin Citu dupa ce a decis sa il demita pe ministrul sanatatii Vlad Voiculescu , membru al USR- LA CARE SE ADAUGA.

„Demiterea lui Vlad Voiculescu de catre prim-ministru este o decizie unilaterala si imatura din punct de vedere politic. Aceasta ridica mari intrebari cu privire la capacitatea premierului Citu de a conduce coalitia”, a declarat co-presedintele USR-PLUS, Dan Barna, care este, de asemenea, viceprim-ministru in cabinetul lui Citu. .

„Anuntul din aceasta dimineata legat de preluarea mea interimara, fara sa ma consulte, este, de asemenea, o decizie care confirma imaturitatea. Am discutat cu presedintele Romaniei si vom gasi o solutie”, a adaugat Barna, care a refuzat sa preia ca ministru interimar al sanatatii dupa demiterea lui Voiculescu.

Liderii USR-PLUS l-au criticat pe premierul Florin Citu pentru ca a decis sa il demita pe Voiculescu fara a-i consulta. „El a luat o decizie unilateral, ceea ce este impotriva spiritului in care am format aceasta Coalitie Guvernatoare. Inca de la inceput, am decis sa lucram ca o echipa pentru reformarea Romaniei si pana astazi asa am luat deciziile comune”, citeste o declaratie USR-PLUS.

Alianta spune ca Vlad Voiculescu a inceput un proces de reforma in sectorul sanatatii si ca si premierul Florin Citu a fost de acord sa sprijine acest proces. Faptul ca Citu l-a demis unilateral pe Voiculescu fara nicio evaluare joaca in favoarea celor care incearca sa intarzie reforma sanatatii, potrivit USR-PLUS.

„Alianta USR-PLUS vrea sa ramana intr-o coalitie de guvernamant care intreprinde reforme, nu una in care doar le aproba, dar nu le face. Solicitam urgent o reuniune a coalitiei pentru a discuta despre retragerea sprijinului politic pentru premierul Citu . „

Seful partidului de coalitie de guvernamant – PNL, Ludovic Orban, a declarat ca partidul sau continua sa-l sprijine pe Florin Citu pentru postul de prim-ministru. El a cerut USR-PLUS sa vina cu o noua propunere pentru postul de ministru al sanatatii.

Context: Decizia premierului de a demite ministrul sanatatii Voiculescu si raspunsul aliantei USR-PLUS deschid calea pentru o alta perioada de incertitudine politica in Romania, la fel cum lucrurile s-au stabilizat cumva dupa un an electoral agitat. Orice rezultat este acum posibil, deoarece liderul liberal Ludovic Orban ar putea profita de aceasta ocazie pentru a-l elimina pe Citu din fotoliul de prim-ministru, unde devine un concurent puternic pentru conducerea partidului. Cu toate acestea, inlaturarea prim-ministrului ar necesita si formarea unui nou cabinet si a unui nou vot de incredere in Parlament, lasand loc pentru surprize. Mai mult, negocierile pentru un nou cabinet ar putea duce, de asemenea, la o impartire diferita a portofoliilor de ministri intre membrii coalitiei, una din care USR-PLUS are mai multe sanse de a pierde decat de a castiga, deoarece multi liberali erau nemultumiti de divizarea initiala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *