Apocalipsa second-hand: 2012

Categories CulturaPosted on

Apocalipsa second-hand: 2012

Semidoctismul cultural, științific, teologic, metafizic naște apocalipse de operetă. Mai nou, mișcările New Age apărute precum ciupercile după ploaie revendică apocalipse la kilogram, ultima fiind cea din anul 2012.

Cuvântul „apocalipsă” provine din greacă și se traduce prin „acțiunea de a dezvălui, de a da la o parte vălul care acoperă tainele lui Dumnezeu”. Marii exegeți creștini ai Bibliei nu s-au grăbit să interpreteze capitolul (cartea) intitulat „Apocalipsa”, fiindcă au intuit masiva criptare a textului și abundența ițelor simbolice, caracteristică acestor genuri de scrieri.

Mass-media vând aproape zilnic apocalipse în prime time, cercetătorii castrați de conștiință făuresc apocalipse care vor candida la Premiul Nobel, obsedații IT tastează apocalipse declanșate din spațiul virtual ș.a.m.d. Fundamentaliștii de pretutindeni, din toate religiile, prepară o salată din toate acestea și cobesc despre apocalipse second-hand…

Pe măsură ce limitele (auto)cunoașterii se extind, obsesiile discursului apocaliptic se îndepărtează de abordările semidocte. Ultima nebunie, cea legată de anul 2012, care, zice-se, a fost prevăzută cu secole în urmă de mayași, este la fel de hilară.

După câțiva ani, timp în care au vândut binișor o sumedenie de cărți și alte produse mediatice pe această temă, așa-numiții specialiști o dau la-ntors: vezi, Doamne, anul 2012 nu e chiar bătut în cuie, Apocalipsa poate veni și ceva mai încolo cu 3-4 sau 20 de ani. Desigur că nebunia este coroborată cu cele mai noi previziuni NASA legate de activitatea solară sau de vreun asteroid mai obraznic care poate lovi Terra.

Din perspectivă creștină însă, „Apocalipsa” se referă la evenimente de ordin major cu conotație teologică și mai puțin de ordin fizic, care sunt colaterale. Pentru amărâții care au supraviețuit acelui nemaivăzut tsunami din Pacific, s-a petrecut în mod cert o catastrofă, dar nu o Apocalipsă (în sens teologic), pentru familiile din Haiti care au trăit recentul cutremur devastator, asemenea.

În mod evident, catastrofe s-au petrecut și se vor mai întâmpla – oricând Pământul poate fi lovit de un asteroid care să producă pagube greu de evaluat. Dar asta nu înseamnă că are legătură cu obligatorie cu scrierile biblice sau cu cele mayașe.

Atunci când se mai apucă și fundamentaliștii ortodocși să-și altoiască fobia vizavi de pașapoartele cu cipuri pe scrierile legate de 2012, nebunia ia proporții de un umor cosmic. Nu cred că are cineva habar despre cum va arăta adevărata Apocalipsă, dar, în mod clar, apocalipsele second-hand sunt de tot râsul-plânsul…

Marius VASILEANU