Cel mai mare laser din lume va fi construit la Măgurele şi va costa 280 de milioane de euro

Categories La ziPosted on

Cel mai mare laser din lume va fi construit la Măgurele şi va costa 280 de milioane de euro

Guvernul a aprobat proiectul de construire a celui mai mare laser din lume, ce va impulsiona considerabil cercetarea românească, după cum a apreciat ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, citat de Realitatea TV.

“S-a aprobat o notă privind construirea la Măgurele, judeţul Ilfov, a facilităţii Extreme Light Infrastructure Nuclear Physics, pentru cercetări în domeniul laserului şi a fizicii nucleare, din cadrul infrastructurii europene de cercetare dedicată luminii extreme. Practic, este un pas înainte foarte important în construcţia acestei infrastructuri de laser, care este cel mai mare proiect de cercetare ştiinţifică realizat vreodată în România”, a declarat ministrul Funeriu.

Proiectul urmează să fie evaluat de Comisia Europeană. Valoarea totală se ridică la 280 de milioane de euro, sumă ce va fi asigurată de Uniunea Europeană.

“Acest proiect are în vedere două aspecte ştiinţifice extrem de importante: dezvoltarea ştiinţifică necesară construirii unui laser atât de puternic este în sine un challenge, iar în România se va studia interacţiunea unui laser de mare putere cu tot ceea ce ţine de fizica atomică, de interacţiunea laser – particule nucleare şi particule atomice”, a declarat ministrul Educaţiei şi Cercetării.