Constanța: Directorul APM, reţinut în dosarul rambursărilor ilegale de TVA

Categories La ziPosted on

Constanța: Directorul APM, reţinut în dosarul rambursărilor ilegale de TVA

UPDATE
Eugen Bogatu, director la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, a fost arestat pentru 29 de zile, luni seara, în dosarul UCM Reşiţa. Doi directori ai uzinei şi un om de afaceri libanez au fost deja arestaţi anterior în acelaşi dosar. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

Directorul Administraţiei Porturilor Maritime, Eugen Bogatu, a fost reţinut de procurorii DNA, duminică seara, sub acuzația de favorizarea infractorului în dosarul rambursărilor ilegale de TVA, informează Realitatea TV.

În afacere este implicat omul de afaceri libanez Said Baaklini care a solicitat returnări de TVA în valoare de 60 de milioane de euro. Senatorul PDL Mircea Banias este și el cercetat în același dosar. Ancheta îi mai vizează pe mai mulţi directori de la Administraţia Porturilor din Constanţa.

Libanezul Baaklini este cercetat de DNA pentru restituiri ilegale de TVA, după ce UCM Reşiţa i-a vândut patru motoare nefuncţionale, aflate pe stoc de peste 20 de ani, la un preţ de 50 de ori mai mare. Acestea valorau aproximativ cinci milioane euro plus TVA, adică de 50 de ori mai puţin.

Pentru a da o aparenţă de legalitate operaţiunii de vânzare la preţ supraevaluat, UCM Reşiţa SA a mai încheiat cu SC Libarom Agri SRL Bucureşti trei contracte, în valoare totală de 245 milioane euro plus TVA, care nu au la bază operaţiuni reale.

În baza facturii supraevaluate, în luna septembrie 2010, SC Libarom Agri SRL Bucureşti, reprezentată de Said Baaklini, a cerut restituirea de la bugetul de stat a TVA aferente facturii respective, adică echivalentul a 60 de milioane de euro.