Cum sa cresti rosii mari

Categories Timpul LiberPosted on

Fie ca sunt mancate singure, servite cu un fel de mancare sau transformate in sos sau pasta, rosiile sunt o modalitate minunata de a indulci ziua oricui. Desi rosiile cumparate din magazin sunt in regula, nimic nu depaseste senzatia de a creste un fruct mare si suculent in propriile conditii. Daca stiti ce seminte sa obtineti, cum sa le plantati si ce trebuie sa creasca, cultivarea rosiilor mari si proaspete poate fi un proces usor, distractiv si plin de satisfactii.

Descoperiti-va regiunea climatica

Inainte de a cauta seminte, consultati Harta zonei de rezistenta a plantelor din cadrul Departamentului Agriculturii din SUA sau ghidul echivalent al tarii dvs. Diferite tipuri de rosii cresc cel mai bine in diferite zone climatice, asa ca fiti constienti de temperaturile minime si maxime ale regiunii dvs., precum si de cat dureaza anotimpurile individuale.

Cautati soiuri mari de rosii

Rosiile cherry pot fi gustoase, dar nu vor produce fructele mari pe care le cautati. Cautati rosii listate ca Big Boys, Beefsteaks, Colossals, Abraham Lincolns sau Beefmaster Hybrids, printre altele. Magazinele locale vor vinde adesea tulpini specifice, asa ca, daca aveti probleme cu gasirea unei specii mari, intrebati-i pe insotitorii magazinului.

Cautati seminte de mostenire regionale

Semintele de mostenire regionale cultiva tipuri de rosii specifice unei singure zone. Deoarece au fost cultivate in ferme locale de-a lungul unei perioade lungi de timp, semintele de mostenire sunt deosebit de bune pentru a face fata climatului regional. Datorita conditiilor lor de crestere, aceste seminte sunt de obicei vandute de magazinele de specialitate. Unele tulpini mari si bune includ:

Testati-va solul la un centru de gradina local

Pentru a va asigura ca solul din gradina contine toti nutrientii necesari pentru cresterea rosiilor mari, puneti o cantitate mica intr-o punga de plastic si duceti-o la un centru de gradina local. Centrul va va putea testa solul pentru echilibrul pH-ului componentelor si va va directiona catre orice supliment de gunoi de grajd sau murdarie necesar pentru cultivarea semintelor alese.

Plantati rosiile la sfarsitul primaverii sau la inceputul verii

Deoarece rosiile tale vor fi puse in cele din urma afara, trebuie sa fie plantate la inceputul anului. Uita-te la timpul mediu necesar pentru ca tulpina ta de rosii sa creasca. Plantati-le la sfarsitul primaverii sau la inceputul verii, astfel incat sa fie gata de recoltat intre sfarsitul verii si inceputul toamnei. Informatiile de crestere specifice tulpinii vor fi disponibile din magazinul de la care ati achizitionat.

Umpleti un vas biodegradabil cu un amestec umed de pornire a semintelor

Cumparati o oala biodegradabila si umpleti-o cu un amestec de pornire a semintelor. Puteti cumpara acest pre-fabricat de la un magazin local de gradinarit sau il puteti amesteca folosind cantitati egale de muschi de turba, perlit si vermiculit. Asigurati-va ca amestecul este umed inainte de vase.

Deoarece cultivati rosii mari, evitati tavile fragile de pornire a semintelor.

Asezati cateva seminte de rosii in oala si acoperiti-le cu 0,25 inci (0,64 cm) de sol

Asezati doua sau trei seminte de rosii in centrul vasului. Acoperiti-le cu aproximativ 0,64 cm de sol si stantati-le cu degetele. Presarati solul cu apa.

Plantarea mai multor seminte va ofera copii de rezerva in cazul in care prima nu germineaza.

Pastrati planta de rosii intr-o zona calda si luminata

Pastrati rosiile langa o fereastra in care pot obtine cel putin 6-8 ore de lumina solara in fiecare zi. Pastrati camera de crestere la o temperatura de cel putin 16 deg C (60 deg F). Pentru a va ajuta sa germineze mai repede, asezati ghiveciul sub o lampa de caldura sau cresteti lumina.

Uda-ti planta zilnic

In timp ce se dezvolta, asigurati-va ca atingeti alimentarea cu apa a plantei in fiecare zi. Vrei ca solul sa ramana umed in mod constant, dar sa nu fie umed sau inundat. Pentru climele mai calde, poate fi necesar sa va udati planta mai des.

Intariti planta de rosii cand are o inaltime de 7 pana la 10,2 cm

Cand planta de rosii are o inaltime de 7 pana la 10,2 cm, incepeti sa o aclimatizati in aer liber. Pe parcursul a 10 zile, duceti planta de rosii intr-o zona adapostita din gradina dvs. si lasati-o sa stea. Incepeti cu cateva ore in prima zi si adaugati ceva mai mult timp in fiecare zi. Acest proces este cunoscut ca intarirea plantei.

Cand alegeti un loc, cautati o zona in care planta dvs. va primi lumina soarelui filtrata, cum ar fi prin ramurile copacilor, si este protejata de vant si resturi.

Amestecati solul cu compost si ingrasamant

In locul in care intentionati sa va plantati rosiile, folositi o furculita sapatoare pentru a va slabi solul la aproximativ 8 cm (20 cm) adancime. Raspanditi aproximativ 5 cm (2 inci) de compost organic peste sol, urmat de o cantitate similara de ingrasamant echilibrat pentru toate scopurile. Asigurati-va ca compostul si ingrasamintele sunt raspandite uniform si amestecate in sol. Lasati pamantul sa stea cateva zile inainte de plantare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *