Davos: Foametea ar putea duce la izbucnirea unui nou război

Categories La ziPosted on

Davos: Foametea ar putea duce la izbucnirea unui nou război

Creşterea spectaculoasă a preţurilor la alimente, foametea care ar putea urma în unele state şi posibilitatea izbucnirii unui nou război din aceste cauze au fost temele principale de discuţie ale liderilor lumii reuniţi la forumul de la Davos (Elveţia), informează Realitatea TV.

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat că securitatea alimentară constituie prioritatea esenţială a preşedinţiei franceze a G20. Preţurile materiilor prime au atins niveluri comparabile cu cele din 2008, iar în mai multe ţări din Africa au izbucnit deja conflicte sociale.

Analiştii se aşteaptă ca astfel de revolte să mai aibă loc în special în ţările afectate de sărăcie şi foamete, iar acestea ar putea degenera într-un război la scară mai mare. Unii şefi de state au atras şi ei atenţia că viitorul război sau conflict economic ar putea izbucni din cauza penuriei de resurse şi au convenit că trebuie luate măsuri pentru a nu se ajunge în această situaţie.

Ameninţarea este reală în contextul în care preţul produselor alimentare continuă să crească sub efectul creşterii cererii din partea ţărilor în curs de dezvoltare, al problemelor climatice care au compromis anumite recolte şi din cauza speculanţilor bursieri.

Conform unui raport publicat în urmă cu câteva săptămâni, creşterea populaţiei planetei, care va atinge 7,8 miliarde de indivizi până în 2020, şi problemele din agricultură pot avea ca rezultat o penurie în cazul a trei din cele patru culturi agricole de bază.

Economia mondială riscă anul acesta un “şoc al preţurilor” la produsele alimentare care ar putea duce, ulterior, la o criză a alimentelor, a relatat The Financial Times.