EDITORIAL, de Eliade Bălan: Iubiți-l pe Bute

Categories La zi, opinii, trimitere dreaptaPosted on

EDITORIAL, de Eliade Bălan: Iubiți-l pe Bute

Eliade Bălan

Le găsesc și astăzi  pline de înțelepciune și realism vorbele lui Petre Tuțea, care afirma cu durere următoarele: ”Am făcut 13 ani de pușcărie pentru un popor idiot. Din păcate,  minți diabolice au reușit să facă dintr-un popor cu mult bun simț și respectos niște indivizi spălați pe creier, care nu mai sunt în stare să gândească singuri”.  Nu fac nicio  aluzie la comportamentul unor oameni, prezenți sau nu la evenimentul sportiv de sâmbătă seara, care văd cu totul altfel realitatea decât majoritatea dintre noi. Constat doar că există persoane în aproape toate mediile, care vor să transforme binele în rău, în numele unei judecăți golită de sens și de utilitate, chiar cu riscul de a deveni penibili față de marele public. Din această perspectivă, mă văd nevoit să afirm că bunul simț a cam dispărut.

Politica ne-a intrat în oase dacă s-a ajuns până acolo ca o gală de box, organizată la un nivel ridicat, în care învingătorul, prezent pentru prima dată pe ring în România, este românul Lucian Bute, să fie întoarsă pe față și pe dos, doar pentru continuarea unei bătălii între partide și politicieni frustați.

Depărtarea  față de faptele elementare ale conștiinței nu face decât să otrăvească climatul social, să blocheze dorința de mai bine și să pună în paranteze reușita, tot mai rară,  atunci când ea există.

Perseverăm spre rău, pentru că asta ne dorim. Cu tot dinadinsul, vrem să arătăm lumii că nu știm să ne bucurăm sau să folosim un eveniment sportiv pentru a arăta că România înseamnă și altceva în afară de sărăcie, instabilitate, riscuri , drogați, pedofili sau hoți.

Ce fel de gândire sănătoasă pot să aibă cei care pun în centrul evenimentului un ministru, bun sau rău, nu mai contează, care, din lipsă de diplomație politică, a fost prezent la gală, iar pe locul secund, ca pe un  fapt divers, o victorie a unui sportiv de excepție?

În locul lui Udrea putea fi oricine, un om din tabăra lui Antonescu sau Ponta, de exemplu, care, prin natura atribuțiilor, semna pentru organizarea unei gale de box cum nu a mai existat niciodată la noi.

O huiduim  pe pedelistă pentru că a fost de acord cu un asemenea spectacol sportiv, despre care aud că a fost finanțat din bani europeni, sau doar pentru că este omul lui Traian Băsescu și vrea să-și facă și cu aceasă ocazie campanie electorală?

Apropo, de ce spectatorii  l-au huiduit și pe boxerul francez la intrarea în ring?  Tot de la PDL era oare și el? Cumva, se juca meciul Steaua -Dinamo, susținut de galerii aduse din groapa lui Oatu? Nu cred că era cel mai potrivit moment pentru înjurături și manifestări de ură.

Cum nu cred că lui Bute i se poate reproșa intenția de a-i ridica osanalele Elenei Udrea într-un moment de mare bucurie, când numai la politică nu se gândea campionul. Că a fost învățat prost, este una.

Acest lucru nu trebuia însă radicalizat și speculat, așa cum au făcut unii din categoria oamenilor de care vorbește Petre Țuțea, sau transformat în prilej de acuze și denigrări de către adversarii lui Udrea – aici includ și unele posturi  TV.

Faceți o analiză și o să constatați că din acest eveniment, apreciat de alții, batjocorit  la noi, a rămas doar că Udrea a făcut și a dres, ca și cum asta reprezintă reușita meciurilor organizate în singurul spațiu potrivit existent în Capitală.

Asaltul pur verbal al celor care o urăsc pe Udrea nu are nimic de-a face cu lumea sportului. Mai degrabă cu lipsa bunului simț, atât de dragă celor care se luptă pentru putere, aflați întotdeauna la adăpostul unui strat gros de rimel, pentru a acoperi faptul că nu știu să gândească singuri.

Cineva spunea că gala  pentru unificarea centurilor ar putea fi organizată tot la București. Ferească sfântul! Apropo, gândiți-vă, ce s-ar fi întâmplat dacă Lucian Bute ar fi pierdut meciul?

Eliade BĂLAN