EDITORIAL, de Eliade Bălan: Joc periculos

Categories La zi, opiniiPosted on

EDITORIAL, de Eliade Bălan: Joc periculos

Eliade Bălan

Să nu-l considerăm pe președinte chiar fără minte. Ar fi o greșeală să credem că vorbește mereu gura fără el. Traian Băsescu rămâne un jucător chiar și atunci când calcă în străchini. Este omul care se pricepe cel mai bine la diversiuni. Forțează discursul pentru că știe că adversarii nu rabdă. În rest, se leagă de oricine îi stă în cale. Este omul căruia îi place să joace la cacealma. Convingerea subsemnatului este că atacul la Regele Mihai, descalificabil pentru un demnitar, poartă amprenta politicianului care schimbă neinspirat și brutal partitura dezbaterilor publice. Șeful statului a mirosit că pierde partida cu reorganizarea teritorială și că poate avea probleme la revizuirea Constituției. Mai mult, a simțit sula în coaste vârâtă de maghiarii lui Kelemen Hunor, dispuși să răspundă dur dacă Ținutul Secuiesc iese din granițe.

Putea președintele să accepte liniștit înfrângerea fără să încerce o ripostă de coridă, astfel încât dezbaterea să fie centrată de data asta pe un subiect istoric, interpretabil și astăzi, având ca țintă Casa Regală? Putea, dar nu a vrut.

Măcinarea temei cu desființarea celor 41 de județe nu îl favoriza pe Băsescu. USL făcuse deja o mișcare inteligentă prin acceptarea propunerii de reorganizare a țării, dar sub o altă formă agreată și de ”Calul Troian” al colaliției-UDMR.

Se intra într-o rutină dacă nu venea cu un subiect sensibil, care să stârnească nemulțumiri, critici, acuzații, isterii, jigniri, partizanate, controverse, mahalagisme, schimbări de atitudine sau adevăruri nespuse până acum. Refaceți filmul disputelor după refuzul ungurilor, reconfirmat luni, de a fi de acord cu tăierea hărții cu foarfeca lui Băsescu.

Sau puneți în ecuație dezacordul cuplului Ponta – Antonescu, privind desființarea C.J. sau cel referitor la revizuirea Constituției. Președintele nu putea să scape de căluș decât dacă ataca pe cineva. Neinspirat, la insultat pe Rege. A jucat periculos.

Acuzația de trădare la adresa Regelui Mihai a inflamat toate mediile, mai ales pe intelectuali. O dovadă este Protestul ”trădătorilor”, publicat de Timpul în ediția de astăzi.

Opoziția a reacționat imediat. La fel și unii dintre istorici, care l-au acuzat pe T.B. de lipsă de cultură și de respect față de un fost șef de stat.

Prin urmare, președintele a obținut ce a dorit, respectiv un mega scandal declanșat voit. Toți au ”mușcat” din diversiune, mai ales adversarii politici, care, într-o manieră suburbană, au reacționat după clișeele lui Ponta și Antonescu, făcându-l pe Băsescu ”derbedeu” și ”bețiv”. Casa Regală a tăcut.

Să fie clar, nu agreez deloc opinia deplasată de șeful statului. Apoi, nu sunt de acord că o asemenea insultă adusă regelui trebuie să fie exploatată electoral. De pierdut nu are doar Băsescu, ci și țara.

Vor trage ponoasele toți cei care cred că dacă se luptă cu președintele pe tema adevărului despre abdicarea Majestății Sale, de pe poziția super-experți în istorie, vor crește în sondaje.

Casa Regală nu mai constituie o miză pentru alegători. S-a diluat acel interes pentru revenirea la monarhie. O spun chiar cei care mai cred sincer în verticalitatea și onoarea regelui Mihai. Pe urmă, nu vi se pare festivistă poziționarea șefilor PSD față de Majestatea Sa, în condițiile în care fostul lider, Ion Iliescu, și-a pus gărzile, în 1990, să-l alunge din țară?

Repet, ca șef de stat Băsescu a greșit grav când s-a referit la mareșalul Antonescu sau la Rege, catalogat drept ”slugă la ruși”. Cine îl apără pe președinte poate să spună doar că a gafat.

Și când te gândești că , recent, într-un cerc de prieteni, un vice al PDL se gândea să-i propună lui Băsescu să reintroducă în dezbatere tema revenirii la monarhie. Asta pentru a da o lovitură de moarte adversarilor. Răspunsul îl avem .

Eliade BĂLAN