Egipt: “Nu plecăm din stradă până nu pleci tu de la putere!”

Categories La ziPosted on

Egipt: “Nu plecăm din stradă până nu pleci tu de la putere!”

Zeci de mii de oameni au continuat să protesteze în Piaţa Libertăţii din Cairo, în noaptea de duminică spre luni, și au strigat mesaje împotriva președintelui Hosni Mubarak, informează Realitatea TV.

“Nu plecăm din stradă până nu pleci tu de la putere!”, i-au transmis demonstranții lui Mubarak. În noaptea de duminică spre luni, au avut loc noi confruntări cu schimburi de focuri între localnicii organizaţi în comitete de apărare şi bandele de tâlhari, care încearcă să jefuiască proprietăţi. În fruntea egiptenilor care cer demisia președintelui  a fost Mohamed ElBaradei, laureatul premiului Nobel pentru pace.

“Ceea ce a început e ireversibil. Cum am spus şi mai devreme, avem o singură cerere: sfârşitul regimului Mubarak şi începutul unei noi etape”, a spus ElBaradei.

Mohamed El Baradei a cerut egiptenilor răbdare, pentru că “schimbarea se va produce în cîteva zile”. Fraţii Musulmani, principala grupare islamică de opoziţie, i-a cerut lui ElBaradei să formeze un guvern de uniune naţională.

Mii de turiști străini părăsesc țara

Câteva mii de străini, veniți în Egipt pentru turism, au părăsit țara în ultimele zile. Autoritățile din alte state au trimis curse charter pentru repatrierea cetăţenilor lor. Adminsitrația de la Washington pregăteşte evacuarea americanilor către Europa începând de astăzi.

Pe plan diplomatic, Occidentul și SUA pun tot mai multă presiune pe regimul Mubarak să permită trecerea la democrație, dar fără a-i cere explicit acestuia să plece de la putere.