FESTIVALUL ANTIC „TOMIS” – EDIŢIA A III-A: Un eveniment cultural, de reconstituire istorică şi turistic, de succes

Categories SocialPosted on

FESTIVALUL ANTIC TOMIS A SCRIS ÎNCĂ O FILĂ DE ISTORIE, PRIN EDIŢIA A III-A (29 – 31 august 2014)!

În perioada 29 – 31 august 2014, Parcul Tăbăcărie(i) din Constanţa a găzduit cea de-a treia ediţie a Festivalului Antic „Tomis”, cu participarea a 120 „reenactori”, din România şi Bulgaria, care au promovat istoria antică a Dobrogei, în cadrul unui eveniment major, de reconstituire istorică.

Pentru prima dată, la festival au fost prezente trei (3) asociaţii de reconstituire istorică din Alba-Iulia („Lupii Apoulonului”, „Legiunea a XIII-a Gemina Apulum” şi „Gladiatorii de la Ludus Apoulensis”), alături de „veteranii” festivalului, adică de reprezentanţii asociaţiilor: „Terra Dacica Aeterna” (Cluj şi filiala Constanţa), „România – Dacia Casa Noastră” (Asociaţia „Danais”) şi „Legiunea IIII-a Scythica” (Dobrici, Republica Bulgaria), care au participat şi la ediţiile anterioare.

Festivalul a fost organizat de către Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului “Litoral – Delta Dunării” (preşedinte: Corina Martin), cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanţa.

Evenimentul a beneficiat şi de sprijinul Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT), care a organizat, împreună cu Asociaţia „Litoral – Delta Dunării”, conferinţa cu tema „Istoria antică a Dobrogei – valorificarea turistică a brandului Dobrogea”, la care participanţii au dezbătut teme precum: “Contribuţia patrimoniului istoric la dezvoltarea potenţialului turistic al Dobrogei”, “Coloniile greceşti din Dobrogea, la Nord şi Sud de Dunăre”, “Diversiunea moesiană, reflectată în metopele monumentului de la Adamclisi”, “Istorie şi turism – De la termele antice la “spa”-urile moderne. Resursele turistice ale Dobrogei, în antichitate şi azi”.

Festivalul Antic „Tomis” a fost o idee a agenţiei de „marketing” cultural „Groove Hour”, încă din 2006, dar a prins viaţă numai prin parteneriatul cu Asociaţia „Litoral – Delta Dunării”, care şi-a asumat provocarea organizării unui eveniment istoric, în oraşul Constanţa.

Pe parcursul celor trei (3) zile de festival, vizitatorii au asistat cu interes deosebit la parade ale „reenactorilor”, daci şi romani, în Constanţa şi Mamaia, au participat la ateliere de reconstituire istorică (de ceramică şi prelucrarea metalului, gastronomie antică, tehnică militară şi pielărie), au asistat la demonstratii tactice, antrenamente şi demonstratii militare, lupte între daci şi romani.

Istoria antică a Dobrogei a fost adusă la viaţă de geţii Asociaţiei „Danais”, care au redat în tabăra lor aşezările antice de la Capidava şi Aliman.

În tabăra dacilor de la Danais şi Terra Dacica Aeterna, copiii au învăţat să tragă cu arcul şi au probat echipamentele militare ale armatelor romane şi dacice. De asemenea, vineri şi sâmbătă copiii au asistat la teatrul de păpuşi “Delfinul Dinu în Cetatea Tomis”, prezentat de Clubul Amicii. În ultima zi a festivalului au avut loc ceremonia de premiere a participanţilor şi piesa de teatru antic în aer liber “Electra” de Sofocle, pusă în scenă de Facultatea de Teatru a Universităţii Ovidius din Constanţa şi urmărită de peste 1500 spectatori.

De asemenea, pe tot parcursul festivalului, au fost alături de organizatori „Cercetaşii Marini”, din Constanţa, care merită mulţumiri şi felicitări, încă o dată, pentru sprijinul acordat, în promovarea şi organizarea acestui eveniment.

De la aceasta editţe, Festivalul Antic „Tomis” are un… imn, dedicat Reginei Masageţilor, „Tomiris”!
Cântecul a fost cedat Festivalului Antic „Tomis”, de către cel care l-a compus, Napoleon Săvescu (medic român, stabilit în SUA, la New York), specialist în „dacologie”, şi poate fi ascultat la următoarea adresă: (http://www.dacia.org/daciarevival/muzica/155-tomiris).

Despre această ediţie a festivalului, Corina Martin, preşedinte al Asociaţiei de Promovare şi Dezvoltare a Turismului “Litoral – Delta Dunării:
“Cea de-a treia editie a Festivalului Antic „Tomis” a atras, aşa cum am estimat, un număr foarte mare de vizitatori, în cele trei zile de desfăşurare.
Pentru noi, organizatorii, acest eveniment reprezintă o reală provocare, menită să atragă turişti, la final de sezon, pe Litoral, şi să adauge o importantă componentă culturală şi istorică „brand”-ului turistic al destinaţiei pe care o reprezentăm.
Prin organizarea evenimentului în oraşul Constanţa şi în staţiunea Mamaia, în Parcul Tăbăcărie(i), în luna august, vrem să arătăm, turiştilor care au ales ca destinaţie de vacanţă Litoralul Românesc, că, pe lângă mare, plajă, evenimente în cluburi, pot să se transpună şi în atmosfera şi istoria vremurilor de naştere a cetăţii Tomis.
Am scris o nouă pagină, în istoria evenimentelor de promovare a Constanţei şi a Litoralului Românesc.
În numele Reginei Masageţilor, „Tomiris”, cea despre care istoricul roman Iordanaes afirma, în anul 551 d.H., că: „A construit cetatea Tomis, pe ţărmul moesian al Pontului, după numele ei”, în numele „legiunilor romane” şi al asociaţiilor de „reenactment” istoric, participante la această fantastică ediţie de Festival, mulţumim publicului atât de numeros, iubitor de cultură şi istorie, care s-a bucurat, alături de noi, de o nouă lecţie de istorie.”

Surse FOTO: „Site” şi „Facebook” – Organizatori