”ENEL este stat în stat. Nu mai coloborează cu nimeni. Vă recomand să nu mai faceți afaceri cu ei. Și noi ne-am schimbat distribuitorul de energie și sutem foarte mulțumiți”. Declarațiile îi aparțin lui Mihai Daraban (foto), președintele CCINA, și au fost făcute ieri seară, la decernarea premiilor pentru cele mai bune firme din județ. Atât de supărat a fost Daraban încât nu a mai acordat, în acest an, premiul pentru cea mai profitabilă companie, care ar fi trebuit să revină ENEL Dobrogea. A premiat în schimb firma cu cei mai mulți angajați.
Dacă ne referim la profit, cel înregistrat de ENEL în anul 2012 este de-a dreptul fabulos. Italienii au obținut un profit brut din exploatare de 103.009.289 lei (circa 23,2 milioane euro), cel mai mare din județ. Profitul este cu circa 40% mai mare decât al firmei clasate pe locul al doilea. Vă oferim altă comparație, pentru a vă face o idee mai clară. Un alt furnizor de utilități, SC RAJA SA, a înregistrat un profit de aproape 11 milioane de lei. Cifra de afaceri a ENEL Dobrogea a fost de 480 milioane lei, ceea ce înseamnă că profitul brut totalizează un sfert din total, o cifră cu adevărat impresionantă.
Acuzații de sabotaj
ENEL a fost criticat dur și de alte oficialități din Constanța. Reprezentanți ai conducerii orașului vorbeau, încă de acum cinci ani, de SABOTAJ atunci când curentul electric pica în Mamaia de mai multe ori pe zi, în timpul sezonului estival.
În iarna lui 2012, președintele Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, tuna și fulgera împotriva ENEL, după ce zeci de localități rămăseseră fără curent electric, iar echipele de intervenție nu erau de găsit. ”Am hotărât ca atât CJC în numele localităţilor şi cetăţenilor judeţului Constanţa, cât şi RAJA SA, să dăm în judecată ENEL care îşi permite să îşi bată joc de cetăţenii judeţului Constanţa şi de toate firmele şi instituţiile private sau publice din judeţ. ENEL trebuie să intervină în 12 ore în mediul urban, în 24 de ore în mediul rural şi, în situaţii de forţă majoră, excepţionale, 72 de ore. La Constanţa, viscolul a durat câteva ore. Din păcate, această companie privată nu a avut suficiente echipe de intervenţie, suficiente utilaje şi echipamente ca să poată interveni în tot judeţul. Au fost obligaţi să aducă echipe de intervenţie din Călăraşi, Ialomiţa şi alte judeţe vecine. ENEL Dobrogea nu este în stare să aibă contracte cu firme serioase care să acopere întreg teritoriul judeţului pentru a putea interveni în timp real”, spunea atunci Constantinescu.
Ministrul Energiei vorbește despre naționalizare
Recent, în octombrie 2013, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a criticat la rândul lui foarte dur compania Enel, care, spune el, a cumpărat societăţi de distribuţie a energiei electrice în România, dar nu şi-a îndeplinit obligaţiile din contactele de privatizare. ”Ne-am aşteptat ca, prin privatizarea companiilor de distribuţie, calitatea serviciilor să crească, dar nu este aşa, cele mai multe reclamaţii le avem în ceea ce priveşte companiile private. Este vorba de calitatea investiţiilor şi de relaţia cu clienţii. Este timpul ca aceste companii să se alinieze la standardele europene şi în ceea ce priveşte piaţa din România, trebuie ca aceste companii să-şi revizuiască politica de distribuţie a energiei în România”, a afirmat Niţă. El a amintit că Electrica a dat în judecată trei companii private de utilități, printre care și ENEL, la Curtea de la Paris, pentru neîndeplinirea obligaţiilor din contractele de privatizare. ”Companiile vor trebui să plătească sume foarte mari”, a completat Niţă.
Întrebat dacă există riscul ca aceste companii de distribuţie să fie naţionalizate, aşa cum s-a întâmplat în Ungaria, el a răspuns: ”Întotdeauna există riscuri”. ”Înţelegem că exportăm profiturile şi internalizăm cheltuielile, dar acest lucru nu trebuie făcut în detrimentul consumatorului, fie el casnic sau industrial”, a adăugat Niţă.
Ce spune Curtea de Conturi
Declarațiile ministrului sunt susținute și de un audit al Curții de Conturi. ”În cazul Contractului privind privatizarea SC Electrica Dobrogea SA s-a constatat nerespectarea de către Cumpărător, în calitatea sa de acţionar majoritar, a obligaţiei de a determina societatea să utilizeze Preţul Acţiunilor Nou Emise, în sumă de 32.351.000 euro, în scopul finanţării investiţiilor necesare pentru dezvoltarea activităţilor de distribuţie şi furnizare a energiei electrice, cu influenţă directă asupra calculului tarifelor de distribuţie a energiei electrice. Pentru investiţiile realizate conform Planului de Afaceri nu s-a utilizat de către societate Preţul Acţiunilor Nou Emise conform clauzelor contractuale, acestea fiind efectuate exclsuiv din fluxurile de numerar generate de activitatea curentă. Pentru nerespectarea prevederilor contractuale, SC Electrica SA a acţionat în instanţă cumpărătorul, solicitând “50 la sută din Preţul Acţiunilor Nou Emise”, conform contractului de privatizare”, se arată în audit.
Pretenții la privatizare
Enel a achiziţionat fostele filiale de distribuţie a energiei Muntenia Sud, Dobrogea şi Banat. Contractul de privatizare pemtru Electrica Banat și Electrica Dobrogea a fost semnat în iunie 2004, fiind primul proces de privatizare finalizat de statul român în sectorul de distribuție a energiei electrice. Potrivit strategiei de privatizare, investitorul selectat pentru privatizare, respectiv ENEL, a cumpărat 24,62% din capitalul Electrica Dobrogea, urmând să facă apoi o majorare de capital până la 51%, majorarea care ajungea tot în buzunarul său. Pe parcursul negocierilor, ENEL SpA a ridicat mai multe probleme cum ar fi moratoriu privind obligațiile de mediu pentru o perioadă de 15 ani; tratament preferențial din punct de vedere fiscal, respectiv probleme legate de TVA și scutiri de taxe vamale; preluarea de către companii a activelor de distribuție care aparțin agenților economici care au consumatori și garantii guvernamentale privind despăgubirea 100% în cazul apariției unor situații justificate. Pe parcursul negocierilor s-a stabilit și ca italienii să aibă o rată reglementata de recuperare a capitalului de 12% în primul an și de 10% în anii următori.
A plătit 46 milioane euro, a câștigat jumătate din sumă numai în 2012
Practic, ENEL încheia o afacere din care știa sigur că nu putea pierde și care avea să îi aducă profituri fabuloase. Prețul plătit pentru Electrica Dobrogea a fost de 42,7 milioane euro. Ministrul de stat Dan Ioan Popescu a declarat, în conferința de presă din 2004, imediat după semnarea actelor de privatizare, că ”raportat la societate și la momentul privatizării, pretul obținut pentru Electrica Dobrogea este unul foarte bun”. E a menționat că Electrica Dobrogea a avut un profit de 0,64 milioane euro în 2002 și pierderi de 0,02 milioane euro în 2003. „Tranzacția este remarcabilă pentru această țară”, a spus și reprezentantul BNP Paribas, Herve Hascoet.
Remarcabil cu adevărat este că ENEL a reușit, numai în 2012, să obțină ca profit aproape jumătate din suma pe care a plătit-o să cumpere Electrica Dobrogea. Profitul, reclamă consumatorii, s-a făcut pe spatele lor, prin faptul că nu s-a investit aproape deloc în modernizare și retehnologizare.