Patronii magazinelor nu sunt de acord să afișeze două prețuri pe etichetă

Categories La ziPosted on

Patronii magazinelor nu sunt de acord să afișeze două prețuri pe etichetă

Reprezentanții multor magazine nu sunt de acord cu măsura ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără, care a propus ca pe eticheta produselor să fie afișate două prețuri, cel de achiziție și cel la care marfa e vândută, informează Realitatea TV.

Laptele e vândut de ţăran cu 1- 1,5 lei pe litru, iar după pasteurizare şi ambalare, preţul ajunge la 3 lei, iar la magazin crește la peste 4 lei. Diferenţa, spun specialiştii din Ministerul Agriculturii, provine din taxele de magazin.

“Dacă acum 10 ani, din preţul laptelui aproximativ 60% era al producătorului, restul al procesatorului şi al retailerului, acum procentul s-a schimbat undeva la 25-30% pentru producător şi cealaltă parte, 70-75% a procesatorului şi a retailerului”, a spus un fermier.

Reprezentanții marilor magazine explică modul în care sunt poziționate produsele într-un magazin și de ce există taxe. “Una este să ai un produs în faţa ochilor şi alta este să îl ai lângă un extinctor, într-un colţ”, a precizat vicepreşedintele Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România, Delia Nica.

Valeriu Tabără ar dori eliminarea taxe de raft și scrierea pe etichetă a două prețuri.  De cealaltă parte, reprezentanţii hipermarketurilor spun că este imposibil să afişezi preţul de intrare, pentru că s-ar distruge concurenţa. “Sigur nu este un lucru care se poate aplica. Nu toată lumea trebuie să aibă acces la aceste preţuri. De asta anchetele Consiliului Concurenţei sunt confidenţiale. Înseamnă că n-am mai avea concurenţă”, a explicat Delia Nica.