Pierderea poftei de mancare: de ce apare?

Categories SanatatePosted on

Pierderea poftei de mancare este un simptom al unor boli, dar poate aparea si din trecerea prin etape complicate sau stresante ale vietii. Descoperiti unele dintre cele mai frecvente cauze ale acestui simptom.

Cui nu i s-a intamplat? Simtiti o pierdere brusca (sau treptata) a poftei de mancare. Este un simptom care poate deveni normal daca se intampla in anumite momente din viata noastra . Cu toate acestea, atunci cand acest lucru devine recurent sau intens, trebuie sa mergem la un medic pentru a nu ne pune sanatatea in pericol.

Am adunat aici cateva dintre posibilele cauze care ar explica pierderea poftei de mancare. Dupa cum vom vedea, acestea sunt atat cauze medicale, cat si psihologice (uneori exista chiar si o combinatie a acestora).

Pierderea poftei de mancare: de ce apare?

Inainte de a aprofunda posibilele cauze care pot explica pierderea poftei de mancare, sa explicam in ce consta. Apare atunci cand dorinta de a manca scade sau dispare . Pierderea anormala a poftei de mancare se numeste anorexie (pe care nu ar trebui sa o confundam cu ED – tulburare de alimentatie – care primeste acelasi nume).

Desi pierderea poftei de mancare se poate intampla in momente diferite din viata noastra (si nu trebuie sa fie ingrijorator) – de exemplu, deoarece trecem printr-un moment specific de stres -, daca acest lucru se intampla in mod repetat sau intens, situatia ne-ar putea duce la imbolnaveste-te . Astfel, atunci cand se intampla acest lucru, este recomandat sa mergeti la un medic pentru a evalua cazul.

Dar de ce apare pierderea poftei de mancare? Vom enumera cateva dintre cauzele sale posibile, desi, insistam, fiecare caz in special ar trebui evaluat.

Boli infectioase

Exista anumite boli infectioase care ar putea explica pierderea poftei de mancare, in special a celor care afecteaza tractul digestiv, inhiband pofta de mancare.

Unele dintre ele sunt cele derivate din intoxicatii alimentare . Pe de alta parte, anumite intolerante alimentare, cum ar fi lactoza sau glutenul, ar putea scadea pofta de mancare atunci cand apare un episod.

Stres emotional intens

Cand traim in situatii (sau momente) de stres emotional intens, poate aparea si o pierdere a poftei de mancare. Stresul emotional poate aparea din mai multe cauze : procesul de migrare, schimbarea sau pierderea locului de munca, in miscare, pierderea sau moartea unei persoane dragi, despartire, infatuarea, nasterea unui copil, etc. Adica, atat situatiile pozitive, cat si cele negative pot genera acest stres emotional.

Efecte secundare ale medicamentelor

O pierdere a poftei de mancare poate aparea, de asemenea, din cauza efectelor secundare ale anumitor medicamente , cum ar fi cele produse de medicamentele pentru slabit sau psiho-stimulante (pentru tratarea tulburarilor precum ADHD). Pe de alta parte, chimioterapia poate provoca, de asemenea, acest simptom.

Alte boli

Exista anumite boli care pot provoca, de asemenea, pierderea poftei de mancare sau scaderea poftei de mancare. Renala sau insuficienta cardiaca si hepatita ar fi unele dintre aceste boli si HIV.

O alta boala care ar explica o reducere a poftei de mancare este cancerul . Uneori, pierderea poftei de mancare apare in stadii avansate ale bolii (cum ar fi insuficienta cardiaca sau renala). Altii, la inceput.

Probleme mentale

Unele tulburari mentale ar putea explica, de asemenea, originea pierderii poftei de mancare. Cele mai frecvente sunt depresia, distimia, anorexia, tulburarile de anxietate , schizofrenia …

Starea sufleteasca

O stare de spirit scazuta ar putea explica, de asemenea, o pierdere brusca a poftei de mancare ;

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *