Frica de a fi ranit sau tradat, refuzul de a stabili noi relatii de cuplu sau de prietenie, ceste tipuri de dinamice ascund in spatele lor o teama obsesiva de a avea incredere in ceilalti.
Cand vine vorba de incredere in altii, toti mergem cu viteze diferite. Sunt cei care, din minutul unu, isi revarsa complicitatea, secretele, visele si sperantele lor asupra celorlalti. Altii, pe de alta parte, sunt mai prudenti si precauti atunci cand construiesc o legatura. Cu toate acestea, o mica parte a populatiei prezinta o afectiune clinica numita pistanthrophobie.
Aceasta dimensiune defineste, asa cum indica cuvantul insusi, un tip de fobie. Ii afecteaza pe cei cu o teama irationala, persistenta si excesiva de a avea incredere in orice barbat sau femeie. Aceasta conditie este adesea rezultatul unei relatii traumatice anterioare in care a fost traita o dezamagire profunda si serioasa.
Anxietatea generata de aceasta teama de a fi ranit din nou limiteaza adesea viata sociala. Nu numai ca oamenii sunt reticenti sa se indragosteasca din nou; Este obisnuit ca acestia sa aiba probleme la locul de munca, in relatiile de prietenie si chiar de familie. O analizam mai jos.
Ce este pistanthrophobia?
Pistanthrophobia defineste o teama constanta si aproape obsesiva de a fi ranit in intimitate si stabilirea unei relatii, fie de prietenie, fie afectiva. Ne confruntam cu un tip de fobie, adica o tulburare de anxietate in care persoana dezvolta o teama irationala si limitativa de un stimul sau situatie.
In acest fel, desi termenul „pistantrofobie” nu apare ca o categorie clinica in „Manualul de diagnostic si statistica al tulburarilor mintale” (DSM-V), il recunoastem ca fiind o problema psihologica datorita modului in care limiteaza viata pacientului.
In aceste cazuri avem de obicei un barbat sau o femeie care limiteaza tratamentul social, care ii eticheteaza pe toti ca fiind falsi si care incetul cu incetul ajunge sa se inchida in ei insisi intr-un mod periculos si patologic.
Frica de a avea incredere in ceilalti provine adesea dintr-o relatie esuata care s-a incheiat cu o dezamagire severa.
Cum este pistanthrophobia asociata cu pesimismul defensiv?
In multe cazuri, pistanthrophobia are ca substrat psihologic pesimismul defensiv. Cand vorbim despre acest concept ne referim la un mecanism care serveste fiintei umane ca resursa pentru a se proteja de o anumita situatie. Pentru a face acest lucru, este plasat anterior in cel mai rau caz.
Adica, acest construct defineste toate acele timpuri in care anticipam evenimentele gandindu-ne cel mai advers. De exemplu, daca am un examen saptamana viitoare, ma vad ca reusesc.
Astfel, din moment ce deja vizualizez esecul, imi spun ca nu merita sa ma prezint. Punerea constanta a celui mai negativ si pesimist filtru pentru fiecare circumstanta si experienta are un cost daunator.
Studii, precum cel efectuat la Universitatea Lakehead (Canada), ne arata ca aceasta strategie are un scop foarte specific: sa ne ferim de esec. Daca nu incerci, nimic nu va merge prost. In acest fel, este usor sa relationezi pistanthrophobia cu pesimismul defensiv pentru ca ambele au acelasi scop: evitarea unei situatii pentru a nu suferi.
Cu toate acestea, aceasta resursa ajunge intotdeauna sa nu aiba succes. Cine fuge si evita anumite situatii pentru a evita esecurile sau a fi din nou ranit, nu face altceva decat sa hraneasca suferinta.
Care sunt simptomele tale?
Pistanthrophobia se manifesta in multe feluri. Este important de subliniat ca nu apare doar in relatiile afective. Nu ar trebui sa vizualizam exclusiv persoana clasica care evita sa se indragosteasca. Acest tip de fobie se aplica atat domeniului afectiv, cat si familiei, relatiilor de munca si prieteniei.
Simptomele sale sunt dupa cum urmeaza:
- Persoana experimenteaza cele mai negative confabulatii despre multe dintre figurile din mediul sau sau despre cei care doresc sa stabileasca apropierea. Astfel, este obisnuit ca el sa creada ca il mint. De asemenea, o buna parte din fiintele umane sunt neloiale. Colegii de serviciu sunt falsi, iar prietenii nu sunt de incredere.
- Ei evita tot felul de situatii care implica contactul cu oamenii.
- Ei se feresc de tot ceea ce implica stabilirea unei legaturi emotionale cu cineva.
- S-au angajat sa nu aiba incredere in nimeni altcineva.
- O buna parte dintre persoanele cu pistanthrophobie au antecedente traumatice. Adica au suferit de un posibil abandon in copilarie la relatii dureroase.
Pentru a trata pistanthrophobia, este indicat sa mergeti la terapie psihologica, astfel incat sa fie recuperata increderea in ceilalti.
Cum sa faci fata pistanthrophobia?
Cand se trateaza pistanthrophobia, este indicat sa mergi la terapie psihologica. Nu putem ignora faptul ca ne confruntam cu un tip de fobie care limiteaza calitatea vietii. Prin urmare, se recomanda sa luati in considerare urmatoarele:
- Recuperarea va veni doar daca vom putea face fata doliului. Acel duel intern pe care nu l-am reusit dupa paguba pe care ni l-a provocat cineva in trecut.
- Orice tradare, abandon sau dezamagire trebuie gestionata, evacuata si acceptata. Dupa acea calatorie emotionala ne vom simti mai eliberati. La fel, inainte de a recupera increderea in oameni, trebuie sa o recuperam in noi insine.
Daca nu am incredere ca merit sa fiu fericit din nou, nu imi voi mai acorda o alta sansa. Daca nu ma conectez cu mine pentru a ma incuraja sa ma bucur din nou de o prietenie buna sau de o iubire vindecatoare, nu voi imbratisa niciodata fericirea.
Increderea este un tendon psihologic esential pentru fiinta umana. Trebuie sa putem avea incredere intr-o serie de oameni pentru a avea sprijin emotional. Refugiul afectiunilor, sanul in care ne simtim iubiti si incantati de complicitate este cheia. Daca toate acestea nu reusesc, creierul sufera si apare stresul sau anxietatea.
Trebuie, asadar, sa vindecam acea rana de ieri, astfel incat sa ne permita sa mergem inainte aici si acum, inca o data. Asa ca ne putem bucura de incredere cu alte figuri din apropiere.