România lui Pesici şi Krstanovici

Categories SportPosted on

România lui Pesici şi Krstanovici


PRIMUL. Româno-americanul Grunfeld a debutat deja pentru tricolori

Naţionala de baschet masculin a României ar putea avea o echipă în care să predomine jucători străini naturalizaţi.

Ideea i-a aparţinut preşedintelui Federaţiei de specialitate, Carmen Tocală, care a afirmat că în viitorul apropiat va încerca să naturalizeze câţiva dintre jucătorii străini ce activează de mai mulţi ani în România, mai ales sârbi.
Zis şi… pe jumătate făcut.

Primul pas ar putea fi făcut naturalizându-l chiar pe cel mai bun stranier din Divizia A de baschet masculin, sârbul Zoran Krstanovici de la U Mobitelco Cluj. Mai ales că valorosul jucător a anunţat că ar accepta să joace pentru naţionala României, dacă i s-ar face propunerea de către FR Baschet.

„Sunt deja de cinci ani în România, joc la Cluj, mă simt bine şi, dacă mi s-ar face propunerea de a juca pentru naţionala României, aş accepta. Doar să fie rezolvate formele legale, actele care mi-ar permite acest lucru”, a declarat Zoran Krstanovici.

STAR. Krstanovici, cel mai bun străin din Divizia A, vrea să joace pentru România

Sârbul în vârstă de 28 de ani a fost cel mai complet jucător al Diviziei A în sezonul trecut, fiind lider la mai multe capitole statistice, inclusiv la cel al mediei punctelor marcate pe meci.

Luna trecută, preşedintele Carmen Tocală a declarat la Cluj, cu prilejul meciului România-Suedia, că unul dintre primii jucători străini de valoare care ar putea fi naturalizat pentru naţionala tricoloră ar fi sârbul Milos Pesici, transferat în această vară la U Mobitelco.

Cu două tăişuri

Pe de altă parte, importul masiv de jucători străini care au ajuns în prima noastră ligă de baschet, în special americani şi sârbi – puţini dintre ei, din păcate, cu o carte de vizită pe măsura aşteptărilor –, a făcut ca numărul românilor dintr-o echipă să scadă dramatic.

Cluburi precum cele din Ploieşti, Tg. Mureş, Cluj, Sibiu şi Braşov au adus jucători străini pe bandă rulantă, diminuând şansele românilor de a mai prinde prima echipă şi, evident, de a deveni potenţiale soluţii pentru naţională.

Soluţia limitării invaziei: FR Baschet a decis ca pe foaia de joc să poată fi trecuţi cinci jucători străini, iar un român trebuie să se afle pe teren pe toată durata întâlnirii.

De asemenea, în sprijinul aceleiaşi idei vine şi o altă decizie: Federaţia va percepe taxe mari pentru străini, pornind de la 1.000 euro pentru primul jucător până la 10.000 euro pentru al cincilea.

Toţi banii obţinuţi astfel vor fi direcţionaţi către juniori.

Primul pas a fost făcut

Naţionala are deja un jucător naturalizat pentru a juca în echipa noastră: este vorba de româno-americanul Danny Grunfeld. El a debutat în echipa naţională în vara anului trecut, cu ocazia unui meci amical disputat împotriva reprezentativei Luxemburgului, dar a suferit o accidentare ce l-a împiedicat să evolueze în meciurile oficiale.

Grunfeld, fiul managerului general al echipei Washington Wizards din NBA, a încercat de mai multe ori să se acomodeze cu baschetul european – lucru care, evident, i-ar permite să vină mai uşor la meciurile naţionalei României –, jucând în Germania la EWE Baskets Oldenburg şi în Spania la Aguas de Valencia şi Blancos Rueda Valladolid, pentru ca acum să aibă un contract în Israel, la Bnei Hasharon.

Toată lumea vrea străini

Problemele vor continua pentru antrenorii naţionalei noastre atâta vreme cât cele mai importante nume de jucători care au fost „tranzacţionaţi” în această pauză competiţională, între echipele din Divizia A, au fost de baschetbalişti străini. Mack, Westrol, Jackson şi Calhoun au ajuns la Ploieşti, Pesici la Cluj, Velickovici şi Ivanovici la Mediaş, Markovici, Miceta, Covington şi Bojovici la Timişoara, Harrison, Masiulis şi Little la Sibiu ş.a.m.d.

E posibil ca unii dintre ei să ajungă, în câţiva ani, în naţionala României.

Dinamo a „murit” pe mâna lor

Dinamo, cel mai galonat club din baschetul masculin românesc, este exemplul cel mai elocvent, dacă vorbim de influenţa străinilor.

Pentru prima oară în istoria echipei de baschet, Dinamo a retrogradat în liga secundă, iar conducerea clubului consideră că principalii vinovați au fost jucătorii străini care erau predominanţi în echipă şi nu îşi dădeau interesul pentru ca gruparea alb-roşie să obţină rezultate.

„Indiferent care e situaţia, la Dinamo nu vor mai evolua jucători străini! Reîncepem activitatea în liga a doua cu o echipă tânără, formată numai din români”, a anunţat comandantul clubului dinamovist, Elisabeta Lipă.

Tudor Florin MIHALACHE