Testamentul lui Bartolomeu Anania

Categories La ziPosted on

Testamentul lui Bartolomeu Anania

După înmormântarea mitropolitului Bartolomeu Anania, au fost făcute publice aspecte din testamentul său care a fost întocmit în urmă cu peste un an, informează Realitatea TV.

Consilierul cultural al Mitropoliei Clujului, Ştefan Iloaie, a precizat că în testament se precizează cum a dorit Bartolomeu Anania să fie înmormântat.

“Las toate drepturile mele de autor Fundaţiei Mitropolitul Bartolomeu pe care am înfiinţat-o, din economiile proprii, pentru a oferi burse tinerilor merituoşi, dar lipsiţi de posibilităţi materiale. Vreau ca drepturile mele de autor de pe urma Bibliei, la diortosirea căreia am lucrat 11 ani, să revină Fundaţiei Mitropolitul Bartolomeu. (…) Economiile mele băneşti din ultimii ani, depuse în conturile mele de la bancă sau în casa de fier pentru eventualele trebuinţe medicale şi aflate, sub semnătură şi cheie, în grija arhidiaconului Gavril Vârva, vor fi transferate în contul Fundaţiei Mitropolitul Bartolomeu”, se arată în testament.

Actul mai cuprinde detalii despre cărțile mitropolitului: „Singura mea avere sunt biblioteca şi manuscrisele personale, precum şi colecţia de acte, scrisori şi fotografii, toate aflate în reşedinţa mea din Mânăstirea Nicula, pe rafturi şi în două seifuri metalice, sub auspiciile Fundaţiei Mitropolitul Bartolomeu, din al cărui colegiu director face parte şi stareţul acestei mânăstiri. Dacă şi când se va considera că acestea pot prezenta un oarecare interes pentru cultura românească, prefer ca la ele să aibă acces profesorul universitar Aurel Sasu, care mi-a dat acordul în acest sens”.