Tineri din 11 țări au venit în Eforie

Categories SocialPosted on

Fundația European Youth Parliament Romania (EYP RO) organizează în perioada 8-13 septembrie 2014 sesiunea internațională ‘TOMIS FORUM’ în Eforie Nord, jud. Constanța.

În cadrul acestui forum vor participa peste 120 de tineri cu vârsta între 16-21 de ani, din 11 țări respectiv Rusia, Armenia, Germania, Franța, Italia, Elveția, Austria, Grecia, Turcia, Ucraina și România. Printre aceștia se află și 6 elevi de la ‘Liceul Teoretic Ovidius’ și 3 de la ‘Colegiul Mircea cel Bătrân’.

Delegații români, dar și cei aproximativ 50 de delegați străini vor avea oportunitatea de a lucra în echipe, de a dezbate, dar și de a încerca să găsească soluții creative și viabile asupra problemelor contemporane.

‘EYP este organizația care mi-a schimbat viața de elev și mi-a modelat personalitatea. Până acum am participat la mai mult de 20 de sesiuni, iar fiecare a fost unică în felul ei, învățându-mă lucruri noi atât despre mine, cât și despre cei din jur. Abia aștept să aflu cum va decurge Tomis Forum, având în vedere faptul că am privilegiul de a fi editorul sesiunii.’ a declarat Mara Bălașa, elevă la ‘Liceul Teoretic Ovidius’.

Totodată, sesiunea reprezintă un climat propice dezvoltării dimensiunii culturale prin intermediul evenimentului ‘Tomis Village’, în care delegații din toate statele participante vor prezenta dansurile, obiceiurile și mâncărurile tradiționale.

În cadrul muncii în comitet (committee work), care se va desfășura exclusiv în limba engleză, pe baza researchurilor, candidații vor redacta moțiunea de rezoluție (în limbă engleză) pe tema dată. În această etapă vor fi implicați și șefii de comitete, jurnaliștii și observatorii străini. Apoi, în cadrul Adunării Generale (General Assembly) vor prezenta în plen, spre dezbatere, moțiunea de rezoluție propusă și punctele de vedere față de rezoluțiile propuse de celelalte comitete.

Pe parcursul sesiunii, tinerii vor experimenta momente EYP: Teambuilding, Committee Work, Village, Concert, momente de socializare (EYP Caffee), General Assembly.

În cadrul acestei sesiuni sunt șapte teme importante, precum situația din Ucraina și dependența energetică față de Rusia, libertatea presei, eficacitatea sistemului Bologna și eventualitatea unei reforme în educație care să asigure o educație de calitate în Europa, criza economică.

Despre Parlamentul European al Tinerilor

Parlamentul European al Tinerilor (European Youth Parliament-EYP) este o structură apolitică, educativă si nonprofit creată și susținută financiar si logistic de Parlamentul European si Comisia Europeană, care funcționează sub patronajul onorific al președintelui Parlamentului European, dl. Martin Schulz, Președinte al Parlamentului European și al dl. Torbjorn Jagland, secretar general al Consiliului Europei.

Prin învățarea funcțiilor instituțiilor europene și mai ales a Parlamentului European, EYP permite tinerilor să se familiarizeze cu modul de gândire și de viață al altor națiuni, să respecte diferențele dintre ele, să lucreze în echipă, să poată stăpâni mai multe limbi și să înțeleagă motivul conflictelor internaționale. EYP tinde, de asemenea, să dezvolte spiritul de inițiativă și dorința de acțiune constructive in rândul tinerilor prin proiecte concrete care permit fiecăruia dintre membrii să aibă prima experiență responsabilă din viața lor, rol de organizator-coordonator, șef de comitet de lucru, jurnalist etc. 

Sursa: Agerpres