Uciderea în masă a delfinilor: conţinutul scrisorii deschise pe care a depus-o Remus Cernea la Ambasada Japoniei

Categories PoliticaPosted on

Astăzi, la ora 15.00, Remus Cernea, deputat independent de Constanţa, a depus, la Ambasada Japoniei din Bucureşti, versiunea în limba engleză a Scrisorii Deschise către primul ministru al Guvernului de la Tokio, către preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi către toţi ceilalti membri ai legislativului japonez, privind uciderea în masă a delfinilor în “Ţara Soarelui Răsare”.

Iată care este conţinutul acestui document (versiunea în limba română):

“Scrisoare Deschisă către: Excelenţa Sa, Domnul Primul Ministru al Japoniei, Excelenţa Sa, Domnul YAMAZAKI Masaaki,Preşedintele Camerei Superioare a Parlamentului, Excelenţa Sa, Domnul Bunmei Ibuki, Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, şi către toţi membrii parlamentului nipon
Vă scriu aceste rânduri exprimându-mi respectul şi admiraţia faţă de naţiunea dumneavoastră dar mărturisindu-mi, în acelaşi timp adânca durere şi profunda mâhnire cu privire la practicile care continuă şi astăzi în Japonia de ucidere în masă a delfinilor.
Conform studiilor realizate timp îndelungat de către oamenii de ştiinţă, inteligenţa delfinilor este deosebit de dezvoltată, fiind recunoscută drept cea mai inteligentă specie de pe planeta noastră după Homo Sapiens. De asemenea, această specie este capabilă de relaţii sociale complexe. Au fost înregistrate, încă din antichitate, numeroase cazuri în care delfinii au salvat vieţile unor oameni care riscau să se înece. Acest lucru implică o putere conceptuală deosebită întrucât înseamnă să înţelegi că o fiinţă se află în pericol, că viaţa acelei fiinţe, deşi nu are nici o legătură cu tine, are valoare şi merită salvată şi, în plus să faci efortul de a o salva. Delfinii au demonstrat în repetate rânduri că fac acest lucru pentru noi.
Noi, oamenii, găsim temeiuri pentru faptele noastre şi în tradiţiile de gândire filosofică ori religioasă. Înţelepciunea budistă, spre exemplu, ne îndeamnă să îi ajutăm, dacă putem, pe ceilalţi; dacă nu, măcar să nu le producem rău. Delfinii se comportă faţă de oameni ca şi cum ar urma îndemnurile nobile ale moralei umane.
O altă sursă importantă a moralei este empatia. Când înţelegem că o altă fiinţă suferă şi ne solidarizăm emoţional cu ea, avem o imagine mai profundă a dramei ei. Empatia face ca distanţele, inclusiv cele temporale, să dispară. Imaginile văzute cu masacrele din anii trecuţi şi capturarea delfinilor petrecută zilele acestea şterg distanţa de 9000 de kilometri dintre Bucureşti şi Tokio.
Fiecare ţipăt de frică şi durere al delfinilor capturaţi şi omorâţi îmi pătrunde ascuţit în inimă. Fiecare picătură de sânge revărsată în mare, înroşind-o, se prelinge ca o arsură pe sufletul meu. Urmărind ştirile şi imaginile asupra acestui subiect nu mi-am putut abţine lacrimile şi mi-am dorit cu ardoare să îi pot îmbrăţişa pe acei delfini şi să îi pot cumva salva. Sunt convins că emoţii şi gânduri asemănătoare împărtăşesc marea majoritate a celor care văd imaginile cu acei delfini sacrificaţi. Şi sunt multe milioane…

Vă scriu ca un simplu cetăţean printre aceste multe milioane de oameni care suntem legaţi prin firele nevăzute ale aceleiaşi compasiuni şi dureri pricinuite de omorârea delfinilor.
În acelaşi timp vă scriu şi în calitate de membru al Parlamentului României, ţara mea fiind probabil singura din lume care are pe stema naţională reprezentaţi doi delfini. Recent am şi anunţat introducerea în parlament a unei propuneri legislative pentru recunoaşterea delfinilor drept persoane non-umane şi pentru întărirea protecţiei lor.
Relaţiile speciale dintre oameni şi delfini în acest spaţiu traversează istoria. Încă de acum 2600 de ani când, aproximativ concomitent cu fondarea imperiului nipon, a fost fondat primul oraş de pe teritoriul actual al României. Este vorba despre celebra colonie antică grecească numită Tomis, unde marele poet Ovidiu a fost exilat şi a scris o mare parte din operă, şi unde monedele care au fost puse în circulaţie de locuitorii de la Marea Neagră au avut imprimate, nu chipul vreunui lider politic, ci imaginile unor delfini.

În aceste zile, imaginile cu delfinii capturaţi şi omorâţi în Japonia cutremură planeta. Delfinii au suferit enorm, înţelegând că urmează să fie omorâţi. Unii şi-au rănit botul până la sânge încercând cu disperare să scape. Printre ei a fost remarcat şi un pui albinos, întâlnit foarte rar, care înota speriat lângă mama lui. Anticipez că acel pui va deveni un simbol pentru toţi cei care îşi doresc un tratament uman acordat delfinilor pretutindeni în lume.
Sunt convins că aţi primit şi veţi mai primi numeroase apeluri cu privire la această temă. Sper din toată inima că le veţi lua în considerare şi că ziua în care veţi pune capăt unor astfel de orori este aproape. Stă în puterea dumneavoastră ca printr-o decizie guvernamentală ori printr-o lege votată în parlament să stopaţi uciderea delfinilor în Japonia.
Semnează: Remus Cernea, deputat independent în Parlamentul României”