Valentina a fost ucisă de câini. O moarte care nu schimbă nimic

Categories Dosarele TimpulPosted on

Valentina a ieșit să se joace. Nu avea păpuși sau calculatoare, numai câmpul liber de lângă casă. ”Casă” e totuși prea mult spus. Un bordei încropit din te miri ce, care de-abia îi ferea de ploaie și vânt. Era singurul copil al unei familii sărace.

Locuiau undeva între Constanța și Agigea. Nu s-a mai întors acasă de la joacă. La ora 22.30, Alina Țigănuș, mama fetei, a sunat speriată la poliție să anunțe că Valentina nu mai vine. Se întâmpla acum cinci ani, pe 12 aprilie 2008.

Un echipaj a început să o caute. Au găsit-o după câteva ore. Imaginile sunt greu de descris. Carnea îi fusese sfâșiată cu furie de câinii vagabonzi, sălbatici. Colții lor îi intraseră în tot trupul. A încercat să se apere, dar mâinile ei nu au putut face față atacului fiarelor. A încercat să fugă, dar a fost ajunsă din urmă. Au mușcat-o de față, de gât, de mâini și de picioare. Nu mai avea nas și gură. Bucăți din carnea ei erau împrăștiate de jur împrejur. Medicii legiști au stabilit că a murit din cauza rănilor suferite. Colții câinilor i-au retezat artera carotidă. A sângerat până la moarte. O moarte care a venit încet, chinuitor, inuman. Singură, în fața haitei flămânde, Valentina nu a avut nicio șansă.

Avea numai șase ani.

Cine este responsabil? Ce a schimbat această moarte violentă? Nimeni. Nimic. La cinci ani de la tragedie, nimeni nu a fost găsit vinovat. Autoritățile locale din Constanța și Agigea și-au pasat una alteia parte din vină. Niciuna nu a recunoscut că terenul pe care s-a petrecut tragedia era în administrație ei. Era, de fapt, la graniță, un teren al nimănui. Al câinilor. „Suntem la limită cu terenul din punct de vedere administrativ-teritorial. Dar câinele dintr-o zonă administrativ- teritorială poate pătrunde în alta. Cum fac eu deosebirea că este al meu sau al lui Mazăre?“, spune atunci Ion Ioniță, primarul din Agigea. Localnicii au spus că haitele își fac veacul acolo, dar nimeni nu a luat nicio măsură.

Hingherii nu fac față. Ei spun că de câte ori încearcă să ridice câte un câine, mulți constănțeni sar în apărarea lor. O scuză pentru ineficiență, probabil. De multe ori am văzut oameni care au aplaudat strângerea maidanezilor periculoși de pe străzi.

Problema nu este însă a autorităților locale. Orice administrație spune că dacă va strânge câinii din oraș vor veni alții din localitățile învecinate. S-a încercat o reglementare la nivel național, dar fără succes. Guvernul Boc a vrut să modifice legea și să lase la dispoziția autorităților locale dacă să îi eutanasieze sau nu, dar numai după o consultarea prealabilă a populației.

Modificarea a fost atacată de 70 de deputați PSD și 54 deputați PNL la Curtea Constituțională, care a admis contestația, în ianuarie 2012. Cu câteva zile înainte, liderii USL și Federaţia pentru Protecţia Animalelor şi Mediului condusă de vicepreşedintele PRM, Marius Marinescu, au semnat un protocol pentru interzicerea eutanasierii câinilor comunitari, printr-o iniţiativă legislativă. ”Se va înfiinţa Poliţia Animalelor şi Mediului, entitate care va funcţiona la nivel naţional şi la nivel judeţean şi în municipiul Bucureşti, cu număr telefonic unic de acces. USL şi FPAM vor monitoriza activitatea Executivului, astfel încât să oprească şi să prevină măsurile abuzive luate de autorităţi, precum şi încălcarea legislaţiei. În urma consultărilor cu FPAM, USL va depune în Parlamentul României în sesiunea legislativă de la începutul anului 2012 o iniţiativă legislativă care să impună normele europene în ceea ce priveşte gestionarea câinilor comunitari prin interzicerea eutanasierii”, a precizat Marinescu, precizând că actul are valabilitate până în 21 decembrie 2020.

”Câinele are inteligenţa unui copil de 3-4 ani. Este cel mai bun prieten al omului”, a spus Marinescu, după decizia CCR.
La înmormântarea singurul ei copil, Alina Țigănuș aproape că nu a mai avut lacrimi să plângă. A reușit să spună atât: „Barem să-i omoare, ca să nu omoare şi alţi copii…”

„Eutanasierea este o masura extrema, care contravine prevederilor referitoare la drepturile animalelor recunoscute de instrumente internationale, reglementari comunitare cu caracter obligatoriu. Legea de gestionare prevede solutia eutanasierii, care se poate aplica curent, in masa, animalelor fara stapan, desi ar fi trebuit sa fie aplicata numai in anumite conditii limitate si stricte, cu caracter exceptional”, potrivit sesizarii.”

Pai pe baza acestei motivari, ar trebui ca toate abatoarele de porcine si bovine din Romania sa fie inchise… Ca in abatoare se eutanasiaza in masa animale.
Sau daca animalele din abatoare au stapan, asta le exclude dreptul la viata pe care il au aceste animale?
Se poate interesa cineva daca e corect ceea ce scriu eu?