VIDEO Gaddafi a mâncat din gunoi înainte de moarte

Categories La zi, trimitere stanga (cu foto)Posted on

VIDEO Gaddafi a mâncat din gunoi înainte de moarte

Gaddafi și Berlusconi

Fostul şef al serviciilor libiene de securitate internă, Mansour Daou, care a rămas până la final alături de Muammar Gaddafi, povesteşte cum fostul lider libian a fost nevoit să caute în gunoaie ceva de mâncare şi să se ascundă în casele abandonate din zona de coastă a oraşului Sirt.

Într-un interviu acordat CNN, Daou povesteşte că Muammar Gaddafi a plecat din Tripoli către Sirt la 18 august, cu două zile înainte ca rebelii să intre în capitală.

El a rămas în capitală până când a devenit clar că aceasta nu mai era un loc sigur pentru liderii regimului, moment în care, la 22 august, a plecat la Bani Walid, cu fiul lui Kadhafi Seif al-Islam şi cu şeful serviciilor de informaţii Abdullah al-Senussi.

Aici puteți vedea filmul despre ultimele zile ale lui Gaddafi

Apoi a rămas cu ei timp de patru zile, după care s-a dus la Sirt.

Potrivit lui Daou, condiţiile lor de trai erau îngrozitoare, în timp ce rebelii îşi intensificau asediul asupra oraşului Sirt.

Ei se mutau din casă în casă la fiecare trei sau patru zile, supravieţuind cu puţina mâncare pe care o găseau la gunoi.

Către final, nu mai aveau electricitate, apă sau mijloace de comunicare cu restul lumii.

Gaddafi şi-a petrecut ultimele zile scriind şi citind cărţile pe care şi le luase în valize, a declarat Daou, dar comportamentul său a devenit şi mai impredictibil.

În timp ce combatanţii au înconjurat Sirt, grupul lui Gaddafi a vrut să plece din oraş, dar fostul lider libian a refuzat.

La 20 octombrie, el şi fiul său Mutassim au decis să se îndrepte către locul de naştere al dictatorului.

Convoiul lor, de aproximativ 40 de vehicule, ar fi trebuit să plece înainte de răsăritul soarelui, când forţele rebele se odihneau, dar a plecat prea târziu.

Fostul oficial libian susţine, de asemenea, că Muammar Gaddafi credea că poate rămâne la putere, deşi apropiaţii lui au încercat să îl convingă să plece din ţară încă din martie.

Fiii lui au respins această idee, în special Seif al-Islam.

El afirmă, de asemenea, că fostul dictator s-a simţit trădat de liderii mondiali – pe care îi credea prieteni – dar cea mai mare trădare a venit din interior.

Daou susţine că exista un plan de apărare a Capitalei, care prevedea ca 3.800 de militari să apere porţile din Tripoli, însă în noaptea în care rebelii au intrat în capitală, mai puţin de 200 de militari se aflau la datorie.

“A fost o trădare mare din partea generalului care se ocupa de operaţiune”, a mai explicat Daou.