Cele mai potrivite alimente anti-imbatranire

Categories SanatatePosted on

Alimentatia si stresul oxidativ merg mana in mana. Dupa cum se stie, unele alimente sunt foarte bogate in vitamine si antioxidanti si, daca sunt luate mai mult sau mai putin zilnic, ajuta la contracararea productiei de radicali liberi. Merisoarele sunt probabil cele mai faimoase, alaturi de broccoli, uleiul de migdale si unele alge deosebite. 

Stresul oxidativ cauzat de radicalii liberi poate fi contracarat si printr-o alimentatie sanatoasa si atenta. Afinele, broccoli si uleiul de migdale se numara printre ingredientele pe care ar trebui sa le introduci in alimentatia ta. Dar cum functioneaza acestea si mai ales ce este stresul oxidativ?

Alimente anti-imbatranire, ce sunt radicalii liberi si stresul oxidativ?

« Stresul oxidativ este cauzat de un dezechilibru intre productia de radicali liberi si capacitatea sistemului biologic de a neutraliza si repara daunele cauzate de acestia. Pentru a aborda cauzele, trebuie sa va umpleti cu vitamine si antioxidanti”, explica Aina Bover, biotehnolog.

Dar ce sunt radicalii liberi si de ce provoaca ei stres oxidativ? Radicalii liberi sunt molecule sau atomi foarte reactivi si, pe orbita lor externa, contin un electron nepereche. Pentru a-si egaliza sarcina moleculara, ei „fura” electronul necesar de la atomul vecin: mecanismul declanseaza o reactie in lant care dauneaza structurii celulelor. Acest fenomen este practic fiziologic dar exista factori externi care pot creste prezenta radicalilor liberi: fumatul activ sau pasiv, expunerea excesiva la soare si razele ultraviolete, stresul psihofizic si chiar unele alimente cresc acest tip de productie.

Cum se reduce stresul oxidativ? Printre cele mai potrivite alimente, merisoarele detin recordul

Lasand deoparte obiceiurile bune, cum ar fi renuntarea la fumat si urmarea unei diete echilibrate, ceea ce mananci face, de asemenea, o diferenta impotriva radicalilor liberi . O dieta sanatoasa trebuie sa includa anumite alimente care, datorita concentratiei mari de antioxidanti din interior, protejeaza celulele de radicalii liberi , facand astfel pielea sa para mai sanatoasa si mai stralucitoare.

Merisoarele sunt poate cei mai cunoscuti aliati , dupa strugurii negri: „Sunt de fapt un fruct cunoscut pentru proprietatile sale nutritive si antioxidante exceptionale. Bogate in vitamina C si vitaminele B, au o putere de intinerire care reduce aspectul ridurilor si imbunatateste formarea de colagen .”

Datorita polifenolilor si antioxidantilor continuti, acestia lupta impotriva daunelor oxidative cauzate mai ales de expunerea la soare . Meritul acestei caracteristici este bogatia vitaminelor A si C, dar si a B1, B2 si PP, precum si a sarurilor minerale precum sodiu, potasiu si fosfor.

Broccoli, ulei de migdale si astaxantina, alte ingrediente anti-imbatranire

Nu doar merisoare. Broccoli este si un superaliment antioxidant: „Este de fapt bogat in vitaminele C si E. Primul stimuleaza productia de colagen, mentinand pielea sanatoasa si elastica, in timp ce vitamina E previne daunele cauzate de razele ultraviolete. De asemenea, ofera pielii o protectie completa impotriva radicalilor liberi, poluarii si stresului pielii”, explica expertul. Broccoli este, de asemenea, foarte bogat in calciu, care tine sub control anxietatea si nervozitatea, fosfor, fier si, de asemenea, vitaminele B1 si B2.

Pe langa faptul ca este hidratant si linistitor, uleiul de migdale stimuleaza formarea colagenului si elastinei, motiv pentru care este un antioxidant : „Ofera tonus si elasticitate tesuturilor. De asemenea, este antiinflamator, reparator si vindecator datorita vitaminei E si protejeaza bariera pielii de razele UV, precum si incetineste imbatranirea pielii.”

De asemenea, nu trebuie subestimata puterea algelor, in special a unor microalge, care traiesc in apa dulce si din care se extrage astaxantina : „Este unul dintre cei mai puternici antioxidanti care exista in natura , cu actiune anti-imbatranire 1.000. de ori mai mare decat cea a coenzimei Q10 este de 65 de ori mai mare decat cea a vitaminei C.”

In plus, astaxatina este clasificata ca provitamina A si este de 550 de ori mai eficienta decat vitamina E, de 6000 de ori mai puternica decat vitamina C si de 550 de ori mai bogata in antioxidanti decat ceaiul verde . Pe langa imbunatatirea aspectului general al epidermei, ajuta la regenerarea acesteia prin incetinirea procesului natural de imbatranire. De fapt, actioneaza prin protejarea celulelor de oxidare si deci de aparitia radicalilor liberi. In cele din urma, imbunatateste raspunsul imunitar al organismului, stimuleaza circulatia sangelui si reduce presiunea.