Acestea sunt semnele de avertizare ale depresiei postpartum

Categories LifestylePosted on

Nasterea unui copil poate insemna pentru multe femei un amestec de emotii, uneori contradictorii, de la entuziasm si bucurie, pana la teama si anxietate fata de tot ce urmeaza sa se intample. Se estimeaza ca una din patru femei va avea simptome sau va indeplini criteriile pentru o tulburare mintala in perioada postpartum. 

La nivel mondial, si conform datelor de la Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), 13% dintre femeile care tocmai au nascut sufera de o tulburare mintala, in special de depresie, o cifra mult mai mare in tarile in curs de dezvoltare, unde aceasta cifra este de aproape 20%. 

Ce este depresia postpartum?

Sarcina si perioada de dupa nastere pot fi o perioada deosebit de vulnerabila pentru femei. Mama experimenteaza schimbari biologice, emotionale si chiar sociale imense de-a lungul acestui timp care se traduc intr-o serie de suisuri si coborasuri in primele saptamani si luni dupa nastere. Pentru multe femei, sentimentele de depresie si anxietate pot umbri bucuria de a avea un copil.

Aceasta stare ar fi legata mai ales de modificarile hormonale care se experimenteaza in perioada postpartum, la care se adauga lipsa somnului, greutatea de a vedea ca cineva depinde de sine, responsabilitatea de a se gandi cat de enorma este schimbarea vietii. este traita sau experienta care a fost avuta in timpul nasterii. Suma tuturor acestor lucruri poate deveni coplesitoare, ceea ce ar explica de ce este nevoie de timp pentru a se adapta.

Daca zilele trec si sentimentul de angoasa si tristete nu se opreste, ci creste, am putea vorbi despre depresia postpartum, una dintre tulburarile psihice de care sufera cel mai mult populatia feminina din intreaga lume dar care este, in ciuda tuturor, una dintre cel mai tacut. Debutul depresiei postpartum este de obicei variabil si nu apare intotdeauna in saptamanile urmatoare nasterii. Zilele cu cel mai mare risc sunt in primele trei saptamani pana in primele trei luni dupa nastere, cand pot aparea si simptome de vinovatie si rusine, pe care in majoritatea cazurilor incercam sa le ascundem.

Atunci cand se intampla acest lucru, nu are consecinte doar pentru femeie, ci si pentru viata de zi cu zi a mamei-bebe si poate afecta alte domenii importante precum hranirea, cresterea parintelui sau legatura emotionala.

Principalii factori de risc pentru depresia postpartum

Desi nu se stie cu certitudine ce declanseaza depresia postpartum, faptul ca a suferit anterior depresie este punctat ca unul dintre principalii factori de risc, spune Susana Amodeo Escribano, doctor in Psihologie si psiholog clinician asistent in Serviciul de Psihiatrie din cadrul Fundatiei Jimenez Diaz.

Dar nu este singurul. De asemenea, este implicata o combinatie de factori fizici si emotionali, deoarece nivelurile de hormoni, estrogen si progesteron din corpul unei femei scad rapid, ducand la modificari chimice ale creierului care pot declansa schimbari de dispozitie. De asemenea, influenteaza si alte aspecte, cum ar fi anxietatea ridicata inainte si in timpul sarcinii, sprijin social redus sau situatii de viata stresante sau antecedente familiale de depresie. 

Care sunt simptomele depresiei postpartum?

Simptomele de avertizare sunt diferite pentru fiecare persoana, desi cele mai frecvente sunt tristetea persistenta , o dispozitie depresiva pentru cea mai mare parte a zilei sau lipsa de interes sau placere pentru orice tip de activitate si persoana, fie ca este vorba de bebelus, familie, sau copiii.prieteni.

Aceste simptome, explica specialistul, pot fi insotite de altele precum scaderea in greutate sau scaderea poftei de mancare , insomnie , agitatie sau incetinire psihomotorie , oboseala , sentimente de vinovatie , dificultati de concentrare sau, in cazurile cele mai grave, ganduri recurente de moarte . In plus, femeia se poate simti distantata de copil si de partenerul ei si de teama ca nu va fi o mama buna.

Daca aceste simptome dureaza mai mult de doua saptamani la rand, este indicat sa ceri ajutor pentru a gasi tratamentul adecvat.

Terapie centrata pe mama pentru a depasi depresia postpartum

Dintre toate modalitatile de terapie, „ terapia cognitiv comportamentala prezinta cel mai mare suport empiric in comparatie cu alte modalitati de terapie”, spune dr. Amodeo, care recunoaste ca poate fi efectuata „atat individual, cat si in grup” ca tratament initial, fiind deosebit de utila. cazul femeilor care alapteaza. Obiectivul este sa inveti strategii de reglare emotionala precum tehnici de relaxare, sa lucrezi la asertivitate, sa inveti sa confrunti gandurile negative despre tine, despre maternitate sau despre copil, sa cresti ingrijirea personala si sa gasesti timp pentru sine.

In cazul in care aceasta terapie nu functioneaza, antidepresivele sunt o alternativa. Combinatia dintre psihoterapie si farmacoterapie este utila si pentru unii pacienti. 

Depresia nu este acelasi lucru cu tristetea

Depresia postpartum este adesea confundata cu ceea ce se numeste Baby Blues, o stare de tristete temporara care va trece peste zile si pe care „80% dintre femei o sufera de obicei in zilele urmatoare nasterii, in mod normal nu mai mult de doua saptamani.””, recunoaste. Amodeo Escribano. Dupa cum am vazut, in primele zile este obisnuit ca femeia sa manifeste o dispozitie usor trista, plans inexplicabil sau iritabilitate, care poate fi insotita de sentimente de nesiguranta si ingrijorare fata de copil. 

Acestea sunt simptome care sunt de obicei mai intense in a patra si a cincea zi dupa nastere si ar trebui sa dispara spontan. Aceasta reactie este normala si este legata de schimbarile biologice puternice care au loc inainte, in timpul si dupa nastere, manifestare mai usoara decat depresia postpartum si care, spre deosebire de depresie, de obicei dispare de la sine.