Ce iti spune tipul tau de burta?

Categories SanatatePosted on

Contrar a ceea ce cred multi, acumularea de grasime in burta sau faptul ca aceasta zona devine mai proeminenta nu se datoreaza doar supraalimentarii.

Dupa cum bine stiti, exista diferite tipuri de burta. Cele mai frecvente cauze de a avea o burta mai mare sunt: ​​excesul de grasime, umflarea sau retentia de lichide si chiar ca urmare a nasterii.

Ce spune burta despre noi?

Purtarea unui abdomen plat este visul multor femei. Unii tin diete stricte, iar altii petrec ore intregi in sala pentru a o atinge.

Cu toate acestea, exista si cei care nu isi pot atinge scopul. De ce? Pentru ca nu efectueaza un tratament specific in functie de tipul tau de burta.

Trebuie sa stii care forma seamana cel mai mult cu stomacul tau. Apoi puteti gasi calea potrivita pentru a obtine rezultatele dorite.

Nu este vorba de a face o mie de abdominali pe zi sau de a fi foame. Exista si alte tehnici eficiente si nu atat de stricte.

Diferitele tipuri de burta sunt:

1. Burta umflata

Principala caracteristica a acestei burte este ca este mai plata dimineata decat dupa-amiaza.

Distensia creste pe masura ce orele trec. Acest lucru poate aparea din acumularea de gaze sau indigestie.

Acest tip de burta  poate afecta atat femeile supraponderale, cat si femeile slabe. Este legat de intolerante alimentare, alergii sau ca urmare a unei alimentatii proaste.

Cele mai frecvente intolerante sunt la lactoza, drojdie, alcool si grau sau gluten. Puteti incerca sa nu mai mancati unele dintre aceste grupe de alimente, dar inainte de a o face, ar trebui sa discutati cu medicul dumneavoastra. In acest fel, puteti analiza daca vreunul cauzeaza umflarea. Cu toate acestea, pentru a afla, asa cum am spus deja, este necesar sa mergeti la un specialist.

Daca acesta este cazul, urmatorul pas este sa le eliminati din alimentatie. 

De asemenea, va recomandam sa:

  • Nu manca prea tarziu noaptea. Potrivit acestui studiu din Mexican Journal of Eating Disorders, mancatul pe timp de noapte ar putea fi un factor important legat de obezitate.
  • Bea multa apa pe tot parcursul zilei.
  • Adauga probiotice sanatoase in corpul tau. In acest fel, vei contribui la promovarea activitatii florei intestinale.

2. Burtica postpartum

Daca ai nascut recent, poti prezenta acest tip de burta. Este bombat in partea de jos si poate aparea chiar si dupa doi ani de la livrare.

Dupa sarcina, uterul „coboara” si devine mai greu. Poate dura cel putin cateva luni pentru a reveni la normal. Cu toate acestea, uneori, acest lucru dureaza mult mai mult.

Acest lucru sugereaza ca nu este necesar sa incepeti brusc exercitiul. Dimpotriva, se recomanda sa asteptati aproximativ trei luni. De asemenea, nu este util sa fii obsedat de cresterea in greutate. Este important sa ai grija de sanatatea ta si a copilului.

Odata ce esti putin mai relaxat si vrei sa incepi sa preiei controlul asupra corpului tau (si a semnelor tipice ale maternitatii), se crede ca consumul  de suplimente cu ulei de peste te-ar putea ajuta sa slabesti datorita  productiei de hormoni responsabili pentru a reduce pofta de mancare. . Cu toate acestea, nu exista studii stiintifice care sa sustina aceasta afirmatie.

O alta varianta este consumul de acizi grasi nesaturati  (prezenti in semintele de avocado, somon si chia, de exemplu). Acestea ofera multi nutrienti si, desi nu te ajuta sa slabesti, te vor ajuta sa te simti mai energica.

Pentru a face abdomenul mai puternic trebuie sa efectuati exercitii pelvine. Cel mai cunoscut este Kegel. Sit-up-urile nu sunt asa de recomandate, deoarece sunt concepute pentru muschii in forma buna. Dupa nastere acestea sunt separate si este necesar sa se lase sa-si revina.

3. Burta mica si joasa

Este tipic acelor femei care au cariere foarte solicitante sau mame prea ocupate.

Poate aparea chiar si la cei care merg la sala sau la dieta, dar repeta mereu aceleasi exercitii si aceleasi feluri de mancare.

Obiceiurile proaste legate de acest tip de burta sunt ridicari excesive sau rutine care nu se schimba (de exemplu, invartirea mereu).

Acestea provoaca o ardere a grasimilor de la solduri, picioare sau brate, dar nu si de la burta.

O alimentatie buna este esentiala pentru a elimina aceasta burta mica. Astfel vei evita si constipatia sau balonarea.

  • Mananca mai multe legume cu frunze verzi si alimente cu fibre.
  • Schimbati abdomenele cu flotari sau exercitii de rezistenta.
  • Introduceti circuite care contin exercitii de forta si aerobic (genuflexiuni, sarituri cu coarda etc.). Potrivit unui studiu publicat in Chilean Medical Review, acesta din urma ar favoriza pierderea de grasime.

4. Burta de stres

Sa stai multe ore la birou in fata computerului si sa mananci gustari este daunatoare sanatatii in multe privinte. Una dintre principalele victime este burta.

Acest tip de burta se caracterizeaza printr-o umflatura tare si proeminenta in zona care merge de la diafragma pana la buric .

Este produs nu numai de alimentele nesanatoase pe care le consumam, ci si de productia unui hormon numit cortizol (care, conform diverselor studii, acumuleaza grasimi in jurul stomacului).

Daca te exagerezi cu produse procesate, mananci mult fast-food si nu ai ore fixe, vei fi mai predispus la acest tip de burta.

Una dintre modalitatile de a-l evita este sa te odihnesti mai mult, deoarece in acest fel organismul tau se va regla singur si productia de cortizol va scadea. La fel, studii precum cel publicat de Facultatea de Medicina a UNAM, afirma ca lipsa somnului ar determina un risc mai mare de obezitate.

Combate epuizarea cu alimente nutritive precum nucile.

De asemenea, ar trebui sa reduceti consumul de cafea la doua cani pe zi si sa faceti mai multe exercitii relaxante decat aerobic (yoga, taichi, plimbari in parc etc.).