Apel către Iohannis: ”Apărați statul laic!”

Categories PoliticaPosted on

Deputatul de Constanța Remus Cernea a transmis astăzi primul meu mesaj către președintele Klaus Iohannis, după învestitura sa de astăzi: “Apărați statul laic, nu transformați România în stat fundamentalist”!

Iată conținutul său:

”Binecuvântarea din partea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, inclusă în mod ilegal în ceremonia de învestitură a Președintelui României, a reprezentat un uriaș pas înapoi pentru țară, spre o lume cu comportamente premoderne.

Discursul președintelui Iohannis de azi a fost unul foarte bun! Îl voi sprijini cât voi putea pentru proiectele de reformare a societății și a statului pe care le-a anunțat. Dar ceremonia de învestitură a fost umbrită de momentul binecuvântării Patriarhului BOR. Cu certitudine, încălcarea caracterului secular al statului român care s-a petrecut astăzi nu reprezintă marca unui lucru bine făcut…

În mod simbolic, Parlamentul și Președinția sunt puse sub ‘tutela’ sau ‘autoritatea’ bisericii majoritare ceea ce încalcă legislația în vigoare și pune România în rândul statelor teocratice ori fundamentaliste. În nici o republică democratică și recunoscută ca având o democrație consolidată nu există astfel de binecuvântări ale unui cleric. Doar în republici cu democrații fragile și neancorate temeinic în principiile țărilor care își asumă separarea dintre stat și biserică se mai poate întâlni o astfel de situație.

Cetățenii care fac parte din alt cult creștin decât cel ortodox, care au o altă religie decât cea creștină ori care nu au nici o religie au fost astăzi grav discriminați și tratați ca niște cetățeni de rang secund în țara lor! Sunt 18 culte recunoscute în România. Majoritatea liderilor acestora stăteau la balcon, în timp ce Patriarhul BOR a dat o binecuvântare de la microfon!

De altfel, toți aceia, fie ei ortodocși, catolici, protestanți, atei, budiști, agnostici, evrei, musulmani, liber cugetători sau orice altceva care respectă și înțeleg importanța principiului separării dintre stat și biserică au simțit o strângere de inimă față de modul în care instituții fundamentale ale statului român precum parlamentul și președinția sunt subordonate bisericii! Mai ales în contextul sumelor uriașe de bani acordate bisericii pentru construcții de noi lăcașe de cult (buget crescut de 7-8 ori în bugetul pe 2015), a problemelor grave legate de îndoctrinarea religioasă din școli și a unor numeroase alte abuzuri comise în România în avantajul bisericii.

Această capcană în care a fost atras președintele Klaus Iohannis a fost susținută cu obstinație de către liderii PSD. Am fost însă surprins să văd că și unii dintre liderii liberali au susținut ca momentul binecuvântării să fie inclus în desfășurător deși, ca să fiu corect, au fost și voci liberale care au fost împotrivă. Numele acestor politicieni și detalii despre atitudinea lor le voi preciza în cartea pe care o voi scrie în curând despre ceea ce am întâlnit în parlament în primii doi ani de mandat.

Eu cred că foarte mulți, poate majoritatea, dintre votanții lui Klaus Iohannis nu privesc cu ochi buni, ci dimpotrivă, această binecuvântare acordată de către Patriarhul BOR la ceremonia de învestitură a președintelui.

Am sesizat la începutul săptămânii Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului cu privire la acest grav abuz iar răspunsul acestora nu a fost nici că se dă curs sesizării, nici că se respinge. Răspunsul Birourilor Permanente ale camerei Deputaților și Senatului a fost că ‘S-a luat act’ !? de solicitarea mea…

O astfel de atitudine precum cea reflectată de răspunsul Birourilor Permanente este demnă de teatrul absurdului dar opinia publică trebuie să știe că astfel sunt stabilite numeroase aspecte importante care îi privesc pe cetățeni și modul în care decurg lucrurile în țară.”