Revolta funcționarilor cu salarii de mizerie: ”Ne-a ajuns cuțitul la os”

Categories Dosarele TimpulPosted on

Circa 70% din funcționarii din primării muncesc pe salarii de sub o mie de lei și spun că le-a ajuns cuțitul la os. Nu mai au, practic, din ce să trăiască. Ei spuncă muncesc mai mult în ultimii ani, pentru că o parte din colegii lor au plecat și nu s-a mai angajat nimeni în loc. În plus, sunt împiedicați, prin lege, să muncească în alte locuri sau să își deschidă mici afaceri. Practic, spun ei, sunt prizonierii unui sistem care îi ține captivi, pe cei mai mulți dintre ei. Cine reușește să își găsească un loc de muncă mai bine plătit pleacă, dar cei din mediul rural rămân, pentru că alternative nu prea există.

Cartel Alfa, sindicatul care reunește numai la nivelul județului Constanța peste 2.000 de astfel de angajați, a organizat astăzi o conferință de presă în care au anunțat că cer măsuri imediate și concrete pentru remedierea acestei situații.
”După aproximativ doi ani de guvernare, suntem amăgiți cu promisiuni, așa cum s-a întâmplat și în campania electorală din 2012, când actualii guvernanți au câștigat alegerile cu voturile noastre, promițând că vor modifica legislația prin care Guvernele Boc au distrus tot ceea ce sindicatele din România au construit de la Revoluția din 1989 încoace. Am mai fost păcăliți și cu ocazia alegerilor europarlamentare din 2014 de către clasa politică aflată la guvernare”, se arată într-un comunicat al Federației Naționale a Sindicatelor din Administrație, pus la dispoziția presei.

Sindicaliștii spun că au stabilit, cu ocazia negocierilor cu ministrul delegat pentru dialog social, prioritățile care trebuie soluționate, dar nu s-a rezolvat nimic și nici nu s-a constatat că ar exista din partea reprezentanților Guvernului României voință reală pentru rezolvare.

Tot ei spun că pentru alte categorii de bugetari Guvernul a identificat soluții pentru plata orelor suplimentare, majorarea veniturilor salariale, acordarea voucherelor de vacanță, dar pentru ei nu, această atitudine fiind considerată discriminatorie. Ion Caraignat, președintele Cartel Alfa Constanța, a subliniat, de exemplu, faptul că voucherele se acordă numai angajaților din sistemul bugetar cu contracte de muncă individuale, dar funcționarii din primării sunt catalogați drept funcționari publici și nu beneficiază de această lege, dacă ea va fi în cele din urmă aplicată.
FNSA a hotărât pichetarea Guvernului României, în data de 10 septembrie 2014, între orele 13 și 15, acțiune la care vor participa 3.000 de membri de sindicat din întreaga țară. În perioada 1 – 3 octombrie, biroul federal al FNSA se va întruni în ședință pentru a analiza efectele acestor acțiuni, iar dacă se constată aceeași stare de fapt va hotărî organizarea altor acțiuni de protest în perioada următoare, până la alegerile prezidențiale.

Iată care sunt, punctual, revendicările sindicaliștilor:

1. Promovarea proiectului de act normativ pentru modificarea Legii nr. 62/2011, aşa cum a fost discutat şi negociat cu organizaţiile sindicale și patronale.
2. Reîntregirea veniturilor salariale avute la 31 decembrie 2009.
3. Plata orelor suplimentare și deblocarea posturilor vacante.
4. Constituirea fondului de premiere în limita a 10% din fondul de salarii; acordarea de premii anuale din economiile la fondul de salarii; acordarea sporurilor de până la 15% pentru personalul care participă în comisiile de specialitate, cum ar fi: comisia de disciplină, comisia paritară, comisia de concurs, etc.
5. Promovarea actului normativ de completare a Legii nr. 84/2012, legea amnistiei fiscale pentru
bugetari, privind unele măsuri referitoare la veniturile de natură salarială ale personalului plătit din fonduri publice, aşa cum a fost iniţiat de către un grup de senatori şi negociată cu F.N.S.A.
6. Trecerea pe grilele de salarizare conform Legii nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice și modificarea articolelor privind drepturile de natura salarială și nesalarială, cu precizarea nominală a acestora.
7. Promovarea unui act normativ prin care să se reglementeze plata despăgubirilor stabilite prin hotărâri judecătoreşti irevocabile de îndată şi integral (şi nu eşalonat), în mod special pentru drepturile de natură salarială, precum și în cazul concedierilor nelegale.
8. Urgentarea adoptării proiectului de modificare a Legii nr. 155/2010 a Poliţiei Locale.
9. Analizarea posibilităţii aplicării cotei progresive de impozitare şi renunţarea la cota unică de impozitare.
10. Instituirea pensiei de serviciu pentru toţi bugetarii care sunt supuşi unor regimuri de incompatibilităţi stabilite prin legi speciale.