GSP susține că este ținta unor abuzuri ale ANAF

Categories Dosarele TimpulPosted on

Compania Grup Servicii Petroliere susține că, începând cu luna noiembrie, a fost ținta unor numeroase abuzuri săvârşite de funcţionari publici ai statului, angajaţi ai ANAF, aflaţi în subordinea lui Florin Tunaru,vicepreşedinte ANAF, coordonator al inspecţiei fiscale.

”Astfel, în urma unei sesizări anonime formulată în 2011, ANAF a declanşat, în 2012, prin Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC), o inspecţie fiscală, la nivelul GSP. După un an şi jumătate de inspecţie, în luna august 2014, ANAF a suspendat inspecţia invocând două motive: primirea unor informaţii solicitate unor autorităţi fiscale din afară ţării, cât şi pentru emiterea unei decizii a Comisiei Fiscale Centrale, privind intrepretarea unor dispoziţii legale cu privire la regimul taxării operaţiunilor efectuate cu platforme marine în zona Mării Negre. Comisia Fiscală Centrală nu a formulat până în prezent niciun răspuns, activitatea acesteia fiind obstrucţionată constant de către dl Vicepreşedinte ANAF Florin Tunaru, aducând grave acuzaţii membrilor Comisiei. Deşi inspecţia era suspendată, în dată de 9.12.2014 inspectorii DGAMC s-au prezentat la sediul GSP, cu un proces verbal de control deja întocmit, care concluziona că societatea noastră nu ar fi avut “drept de deducere din impozitul pe profit” rezultat din relaţiile de afaceri cu parteneri externi. Sesizând abuzurile, am formulat punct de vedere bazat pe convenţiile de evitare a dublei impuneri, motiv pentru care inspectorii DGAMC au întocmit un nou proces verbal, la data de 11.12.2014, prin care nu au mai reţinut vreo încălcare a legii”, au precizat reprezentanții companiei, printr-un comunicat de presă.

Sursele citate spun că în aceeaşi perioadă, inspector DGAMC Adriana Bour a solicitat printr-o fiţuică, nesemnată, nedatată, neînregistrată conform procedurilor legale, ca societatea să pună la dispoziţie o serie de documente.
”În continuarea aceloraşi demersuri abuzive, doamna inspector Bour a solicitat printr-un email, trimis de pe o adresa personală, completarea listei de documente. În urma acestor abuzuri, GSP a formulat plângere penală către DNA împotriva doamnei inspector Bour. Abuzurile au continuat, şi în data de 16.12.2014 s-a prezentat la sediul GSP domnul inspector Burduja Doria, care ne-a transmis un document care face referire la o adresa emisă de Ministerul Finanţelor Publice şi înmânată personal de domnul vicepreşedinte ANAF, Florin Tunaru, echipei de control. Prin acest document se solicită ca GSP să pună la dispoziţie aceleaşi informaţii cerute anterior de dna Bour. Acest document, tipărit pe o foaie A4, nu poartă antet oficial, nu are număr de înregistrare al emitentului, nu este ştampilat şi nu este avizat de către conducătorul activităţii de inspecţie fiscală, conform legii. Mai mult, informaţiile solicitate exced perioada supusă inspecţiei, referindu-se la o perioada care fusese deja verificată, inspecţia finalizându-se fără constatări de încălcare a legislaţiei fiscale. În urma demersurilor abuzive ale inspectorilor DGAMC, activitatea societăţii a fost obstrucţionată, paralizând buna desfăşurare a activităţii companiei în raport cu partenerii interni şi externi”, spun reprezentanții GSP.

Aceștia atrag atenţia că inspecţia fiscală din cadrul GSP, începută în 2012, se desfăşoară în continuare într-un cadru ilegal, în opinia lor, sub două aspecte:
1. Deşi trebuia să dureze conform legii maxim 6 luni, s-a prelungit nejustificat timp de aproape 2 ani.
2. Deşi această inspecţie a fost suspendată, ea se derulează în continuare în mod abuziv.
Conducerea GSP a anunțat că, urmare a celor de mai sus, va continua demersurile legale deja iniţiate, respectiv formularea de noi plângeri penale pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, la adresa tuturor funcţionarilor responsabili.

”Totodată, solicităm instituţilor statului să intervină ferm pentru oprirea acestor abuzuri, cu consecinţe grave asupra funcţionării activităţii economice a societăţii şi restabilirea de urgenţă a unui climat specific statului de drept”, spun reprezentanții societății.

Cine este S.C. Grup Servicii Petroliere S.A. (GSP)

S.C. Grup Servicii Petroliere S.A. (GSP) a fost înfiinţată în 2003 ca o companie de servicii în zona forajului pe mare (offshore). În decembrie 2005, GSP a achiziţionat de la OMV Petrom, companie deţinută majoritar de către OMV Austria, 6 platforme de foraj marin, 5 vapoare şi o macara plutitoare. Acestea au fost cumpărate printr-un credit bancar, rambursat integral. După achiziţionarea acestora, GSP a început un amplu proces de modernizare şi de extindere a activităţilor pe pieţele internaţionale. În ultimii 10 ani, GSP a investit în modernizarea şi extinderea flotei şi a bazelor logistice peste 1 miliard de euro. În prezent, GSP deţine 3 baze operaţionale în Porturile Constanţa, Agigea şi Midia şi operează 8 platforme de foraj marin, 13 vapoare multifuncţionale, 3 vapoare destinate construcţilor marine şi 2 macarale marine. GSP a desfăşurat sau desfăşoară operaţiuni în Marea Neagră, Marea Nordului, Marea Mediterană, Golful Mexic, Golful Persic, Marea Pechora. În prezent peste 3.000 de persoane lucrează pentru GSP. Compania are deschise birouri de reprezentare sau filiale în Olanda, Marea Britanie, Rusia, Turcia, Tunisia, Malta, Cipru, Mexic, Singapore, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite. 90% din cifra de afaceri a GSP este realizată exclusiv în afara Românei, iar 10 la sută se realizează în ţară numai cu societăţi private. De la înfiinţare, GSP nu a obţinut venituridin contracte cu societăţi de stat din România.