La începutul anului 2000, o hotărâre legislativă care înfiinţa Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) şi mazilea patrimoniul Româniafilm a dus la distrugerea a circa 120 de cinematografe şi grădini, dintre cele mai bune ale României. La Constanţa s-a ales praful de tot ceea ce a însemnat proiecţie de film. Motivul acestui demers a fost, iniţial, acela de a moderniza aceste instituţii, pentru a deveni cinematografe la standarde internaţionale. Şi au început cu primul lot din cele 120, respectiv vreo 70 de săli, iar Constanţa a fost prinsă în plan cu tot cu grădini. S-a vorbit la acel moment despre o sumedenie de licitaţii cu dedicaţie pentru atribuirea fostelor cinematografe comuniste.
La Constanţa, SC Domino Film SRL Bucureşti a câştigat licitaţia de închiriere a cinematografului „Republica”, pe 1 iunie 2004, iar a doua zi, deşi clauzele o interziceau, a subînchiriat la Pro Video, una din firmele trustului Pro Tv, care a dezmembrat totul şi a transformat această instituţie într-o ruină. Cu toate că actele încheiate în urma licitaţiei prevedeau o investiţie din partea firmei câştigătoare de 150.000 de euro, ProVideo nu şi-a onorat obligaţiile. De asemenea, în articolul 5 al contractului încheiat între cele două firme se menţiona că societatea lui Adrian Sârbu ar fi trebuit să plătească pentru cinematograful Republica 3200 euro/lună, plătibili în lei calculaţi la cursul BNR din ziua emiterii facturii către Domino. Contractul a fost încheiat pe o perioadă de şapte ani de la data semnării. Din păcate, cei care au făcut dezastrul n-au putut niciodată să fie traşi la răspundere, deoarece la fel ca în cazul plajelor litorale, subînchirierea s-a făcut astfel încât Pro Video să nu aibă de suferit. La scurt timp, un alt normativ reîntorcea contractul cinematografului Republica înapoi la RomâniaFilm. Din anul 2006, cinematograful „Republica” revine la RomâniaFilm. Tot degeaba, însă deoarece nu au mai existat bani pentru reabilitare, ci doar pentru a plăti salariile directorilor RomâniaFilm, schimbaţi precum ciorapii la două săptămâni.
„Republica”, jaf imobiliar
La momentul în care s-a pus lacătul pe uşa cinematografului, Republica ajunsese unul dintre cele mai profitabile cinematografe din ţară, susţine actualul administrator Dan Cojocaru, director al Direcţiei de Exploatere şi Distribuţie a Filmului din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa. Această licitaţie care a condus la distrugerea celui mai popular cinematograf constănţean a avut loc în anul 2004 şi a cuprins alte 13 cinematografe sau grădini de vară din Constanţa, printre care Republica, Dacia, Studio (Popular) sau Grădina de Vară Tomis. Încercarea de privatizare a cinematografelor nu a lăsat indiferentă nici sindicatele din industrie. În urma scandalului între Sindicatul liber RomaniaFilm şi Ministerul Culturii şi Cultelor, în 2007, privatizarea cinematografelor a fost stopată, până la soluţionarea în instanţă a cauzei. Sindicaliştii s-au adresat la acel moment chiar şi Preşedinţiei, în încercarea de a demasca jaful pe care dirguitorii Ministerului Culturii şi Cultelor îl sortiseră cinematografelor, după ce aceastea fuseseră distruse şi abandonate în urma licitaţiilor şi retrimise în curtea RADEF RomaniaFilm. Mai exact, sindicaliştii reclamau faptul că fiecare om care se aflase în spatele privatizărilor aveau interese personale sau reprezentau interesele unor afacerişti care şi-ar fi dorit în timp tranformarea cinematografelor în afaceri prin schimbarea destinaţiei. S-a pus pus problema intereselor imobiliare care urmăreau de fapt terenurile de sub cinetografele şi nu clădirile sau sălile de proiecţie. În acest sens, imediat după ce „Republica” a revenit în patrimoniu RomâniaFilm, mai mulţi „afacerişti” locali s-au interesat de oportunităţi de a prelua cinematrograful constănţean. Printre ei, şi unul dintre fraţii Vasea. Ca să nu bată la ochi, afaceristul s-a prezentat la discuţii alături de un reprezentant al unei societăţi din Oradea care mai avea în închiriere un cinematograf din localitate. Interese în preluarea cinematografului constănţean au existat chiar şi la nivelul unor ministeriabili de la Cultură din acea vreme.
Ajunge în ograda Consiliul Judeţean
Un lucru este cert: va mai dura ceva vreme, până când „Republica” va fi din nou cinematograful constănţenilor. Guvernul României nu a uitat judeţul Constanţa, aşa cum s-au plâns mai marii administraţiei locale, şi în 2011 Consiliul Judeţean preia cinematograful „Republica” de la Ministerul Culturii. Potrivit legii, cinematografele preluate de autoritățile locale vor fi obligate să difuzeze film pentru o perioadă de 15 ani, pentru realizarea interesului public general. În plus, autorităţile locale sau judeţene sunt obligate ca, într-un termen de maxim patru ani, să asigure reabilitarea, modernizarea şi dotarea sălilor de cinema preluate. Neîndeplinirea acestei obligaţii va atrage după sine pierderea cinematografelor respective şi a terenurilor aferente lor de către autoritătile publice locale, Ministerul Culturii urmând să verifice dacă aceste prevederi sunt respectate. Conform Hotărârii de Guvern 998/2008, Constanţa se află pe lista polilor de creştere la nivel naţional, normativ care a reglementat stabilirea unui Plan Integrat de Dezvoltare, care cuprinde o serie de proiecte prioritare şi de rezervă ce urmează a fi pregătite şi depuse la finanţare de unităţile administrativ-teritoriale membre ale Zonei Metropolitane Constanţa în vederea accesării fondurilor alocate din instrumente structurale. Astfel, Consiliul Judeţean Constanţa a transmis la finanţare proiectul cu titlul „Centrul multifuncţional educativ pentru tineret”. Drept urmare, Consiliul Judeţean Constanţa se obligă să reabiliteze clădirea în care a funcţionat cinematograful „Republica”, transformându-l într-un „Centru multifuncţional educativ pentru tineret”. Noua instituţie va purta numele regretatului actor de film, constănţeanul Jean Constantin, potrivit proiectului de hotărâre aprobat de consilierii judeţeni în ajunul Crăciunului din 2011.
Finanţarea proiectului se va realiza din fondurile alocate Polului Naţional de Creştere Constanţa, valoarea lui fiind de aproximativ 3 milioane de euro, din care contribuţia proprie a Consiliului Judeţean se ridică la 650.000 de euro. Diferenţa banilor provin din fonduri europene.
Centrul pentru tineret va avea parter şi două etaje de birouri
Potrivit proiectului votat de consilierii CJC, clădirea unde va funcţiona noul „Centru multifuncţional educativ pentru tineret” va avea parter şi două etaje. Etajele reprezintă practic o extindere unde se vor amenaja birouri pentru administraţie şi spaţii pentru work-shop-uri, susţine Dan Cojocaru, director al Direcţiei de Exploatere şi Distribuţie a Filmului din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa. Interiorul va cuprinde un cinematograf, care se poate transforma şi într-o sală de conferinţe sau de spectacol, laboratoare şi simulatoare. Reabilitarea vizează şi consolidarea clădirii, supraetajarea parţială, înlocuirea finisajelor degradate, dotarea şi modernizarea fostului cinematograf, respectiv realizarea noilor compartimentări pentru funcţiunile necesare, iar durata de execuţie va fi de 12 luni din momentul începerii lucrărilor. Pe 1 aprilie 2013 a fost semnat contractul de finanţare, iar în scurt timp va demara licitaţia pentru atribuirea lucrărilor de reabilitare. „În cazul în care lucrurile vor decurge pozitiv şi nu vom avea contestaţii cred că va putea fi respectată durata de execuţie din contract. Sperăm ca lucrările să fie demarate anul acesta”, mai spune Dan Cojocaru, director al Direcţiei de Exploatere şi Distribuţie a Filmului.
Va fi redeschis în 2015
Cel mai probabil începând cu anul 2015, cinematograful „Republica” va fi redeschis pentru constănţeni, după opt ani de paragină. Ministerul Dezvoltării a însemnat şi deblocarea proiectului, mai spune Dan Cojocaru, care afirmă că, odată redeschis, cinematograful se va adresa păturilor sociale care nu-şi permit să meargă la mall. „Îmi doresc ca acest centru cinematografic să poată să fie frecventat şi de persoanele care nu-şi permit să meargă la mall să vizioneze filme, persoane nevoiaşe, copii şi tineri din judeţ care vin rar la oraş din lipsa banilor”, a mai spus directorul Direcţiei de Exploatere şi Distribuţie a Filmului din cadrul CJC, Dan Cojocaru. Să fie oare „Republica” reabilitată pentru a fi inclusă în programul social al CJC „Spectacole pentru Copii”? S-ar justifica astfel suma de trei milioane de euro pentru reabilitarea unui cinematograf destinat asistaţilor social? Chiar dacă reprezentanţii Consiliului Judeţean se vor grăbi să nege această posibilitate, tot Dan Cojocaru explică: „Reabilitarea nu va include şi parcare, deoarece majoritatea oamenilor care vor veni la cinematograful „Jean Constantin” nu-şi permit un autoturism personal, prin urmare parcarea nu va reprezenta o problemă, plus că pentru cei care vin cu autoturismul vor exista posibilităţi de parcare pe străduţele laterale”.