Dezastru pe calea ferată. Promisiunea mincinoasă a lui Fenechiu

Categories Dosarele TimpulPosted on

O premieră nedorită în domeniul transporturilor a avut loc ieri, când ruta dintre Medgidia și Negru Vodă a fost anulată de către CFR. Motivul? CFR Infrastructură trebuie să recupereze câteva sute de milioane de lei de la CFR Călători, bani care reprezintă contravaloarea așa numitei taxe de administrare a infrastructurii. Situația pare aberantă, ținând cont că ambele entități sunt controlate de stat, prin Ministerul Transporturilor. Ruta din Constanța nu a fost singura anulată în țară.

Acțiunea fusese anunțată de la începutul săptămânii. Conducerea CFR SA a anunțat de vinerea trecută toţi operatorii de transport feroviar care înregistrează debite pentru neplata taxei de utilizare a infrastructurii au fost informaţi că până marţi, 9 aprilie, trebuie să-şi achite obligaţiile restante. Preşedintele consiliului de administrație al companiei, Lucian Isar, a precizat că măsurile includ popriri pe conturi şi blocarea accesului pe calea ferată pentru clienţii care nu-şi respectă clauzele contractuale.

Cum a mințit Fenechiu

Măsura de ieri vine în completarea uneia dintre cele mai controversate decizii luate de ministrul Transporturilor, și anume anularea trenurile intercity între Constanța și București. Reamintim că la începutul lui februarie acestea au fost trase pe dreapta, din cauza furturilor de pe rețea. Mai spunem și că ruta de-abia fusese modernizată, cu fonduri europene de circa 900 de milioane de euro. „Trenurile Inter City pe ruta Bucureşti-Constanţa au fost oprite în primul rând datorită faptului că erau ineficiente. În aceste trenuri avem doar aproximativ 40 de pasageri odată, ceea ce nu justifica circulaţia lor. Dincolo de toate, cetăţenii aleg Inter City atunci când, plătind un preţ mai mare, vor să ajungă mai repede la destinaţie. Datorită furturilor de pe acest tronson de cale ferată făceau de fapt acelaşi timp pe care îl face şi un tren personal sau accelerat. Ăsta este motivul pentru care am considerat că nu se merită să mai meargă aceste trenuri în această perioadă”, a spus Fenechiu.

Jandarmii, o soluție fantezistă

Una dintre soluțiile propusă de minister a fost să păzească șinele cu jandarmii. Sindicaliștii constănțeni din CFR spun că aceasta nu este o soluție. ”Am vorbit cu șefii jandarmilor și mi-au spus că nu au personalul necesar pentru a supraveghea toți kilometri de cale ferată dintre Constanța și Cernavodă”, au spus reprezentanții sindicaliștilor. În plus, o astfel de soluție ar însemna costuri foarte mari. Aceiași sindicaliști spun că, de fapt, nu se dorește stârpirea acestor furturi, din două motive. În primul rând, hoții sunt mână în mână cu polițiștii, spun ei. În al doilea rând, ei cred că oameni importanți de la București au interesul să anuleze aceste rute, pentru ca transportatorii cu autocare să fie stăpânii acestui drum. ”Am făcut peste cinci ore cu trenul, la dus, și mai puțin de trei, la întors, cu autocarul. Autocarul a fost și puțin mai ieftin. Data viitoare știu ce aleg”, spune un client CFR. Așa se explică și de ce numai ruta Constanța – Cernavodă este cea mai afectată de furturi.

Promisiuni uitate

Cert este că, în ciuda promisiunilor lui Relu Fenechiu, trenurile intercity încă nu circulă pe ruta Constanța – București. Potrivit Mersului Trenurilor, astăzi, de exemplu, între Constanța și capitală sunt prorgamate cinci garnituri. Toate sunt trenuri interregio, nu intercity. Acestea ar trebui să parcurgă distanța în mai puțin de trei ore. ”Luna martie este o lună în care putem relua intercity-urile”, spunea ministrul Transporturilor la începutul lui februarie. ”Săptămâna viitoare, poate chiar și prin ordonanță și urgență, poate dublăm minimul și maximul pedepeselor din codul penal pentru furtile de material rulant. Până începe sezonul totuși trebuie să avem intercity-uri la Constanța”, l-a completat Victor Ponta.

Profitul vine în 2016

CFR este o compania înglodată în datorii. Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă pentru reglementarea unor măsuri financiar fiscale, elaborat de Ministerul Transporturilor, ANAF va prelua un debit restant, în cuantum de 119 milioane lei, pe care CFR SA îl înregistrează la AVAS, iar ulterior CFR Marfă va prelua o datorie de 605,9 milioane lei pe care CFR SA o are la ANAF, scăzută din sumele datorate de transportatorul de marfă administratorului reţelei feroviare. CFR SA a anunţat că a obţinut o creştere a profitului contabil cu 120 de milioane de lei în primele trei luni, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Conform datelor operaţionale agreate de standardele internaţionale de contabilitate, incluse în planul de management, aprobat de Consiliul de Administraţie, şi în planul de administrare, compania va trece, în mod real, pe profit în primul semestru al anului 2016. La sfârşitul anului 2012, CFR SA înregistra în mod real o pierdere de 600 de milioane de lei, în timp ce la nivel contabil înregistra un profit de 1 miliard de lei.