Constănțenii vor primi o lovitură grea mâine. Gigacaloria se scumpește din nou, retroactiv. Dacă luăm în considerare și frigul din luna ianuarie, ne așteptăm să avem noi facturi record la întreținere, după ce în decembrie acestea au bătut orice record.
Pentru a ne da seama cât de eficient este sistemul prin care se distribuie acum energie termică în apartamente, am făcut o comparație între încălzirea unui apartament de trei camere și cea a unei vile.
Apartamentul în discuție are o suprafață utilă de 61 de metri pătrați, din care se consideră suprafață încălzită numai 50 mp (se scad din suprafața totală utilă zonele unde nu există calorifere: hol, debara). Vila în discuție este un imobil cu parter, etaj și mansardă, cu o suprafață utilă de 280 metri pătrați. Pentru decembrie, factura de încălzire a apartamentului a fost de 665 de lei (ceea ce înseamnă 13,3 lei pe mp, în timp ce proprietarul vilei, care este încălzită cu central termică pe gaze naturale, a plătit 800 de lei către Congaz (ceea ce înseamnă 2,85 de lei pe mp). Ambele imobile sunt izolate termic. Diferența dintre ele este de 500%.
Dacă încălzirea furnizată de RADET ar fi fost la fel de eficientă ca cea pe gaze naturale, folosită de majoritatea proprietarilor de case, prorpietarul apartamentului ar fi trebuit să plătească pentru încălzire numai 142,5 lei.
Cum se calculează prețul gigacaloriei
Pentru că am primit mai multe întrebări pe adresa electronică a redacției, vă spunem mai jos și cum se formează prețul gigacaloriei. Ne referim la cel valabil astăzi, de 358,54 de lei, pentru că de mâine va crește la peste 360 de lei.
Potrivit reprezentanților RADET, prețul este compus astfel:
1. componentă preţ CET Palas – Electrocentrale = 196,91 lei / Gcal;
1.b. componentă tarif RADET Constanţa = 92,24 lei / Gcal;
Total = 289,15 lei /Gcal;
TVA 24 % = 69,39 lei /Gcal;
Total preţ local de facturare = 358,54 lei / Gcal.
Directorul RADET, condamnat la închisoare
Directorul RADET, Ilie Rachieru, a fost condamnat, în noiembrie anul trecut, la doi ani de închisoare cu suspendare de către magistraţii Curţi de Apel Bucureşti, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi luare de mită.
Potriviti rechizitoriului DNA întocmit de DNA în 2008, la data de 16 decembrie 2005, a fost semnat între RADET Constanţa, în calitate de achizitor şi SC Multigama Tech SRL, un contract care viza modernizarea reţelei de termoficare a oraşului, având ca obiect „Achiziţia de pompe de termoficare cu convertizoare de frecvenţă încorporate, pentru de 132 puncte termice şi 2 centrale cu funcţionare pe gaze naturale”.
”În calitatea sa de director general al RADET Constanţa, inculpatul Rachieru Ilie, şi-a îndeplinit, cu ştiinţă, în mod defectuos atribuţiile de serviciu, acceptând ca, pe parcursul derulării contractului să fie livrate produse necorespunzătoare, ce nu îndeplineau criteriile minime stabilite prin caietul de sarcini. De asemenea, inculpatul Rachieru Ilie nu a renegociat preţul contractului conform clauzelor stabilite iniţial, cauzând astfel un prejudiciu total în sumă de 4.931.880,05 RON (echivalentul a peste 1,3 milioane euro). Suma reprezintă produsele necorespunzătoare calitativ, la care se adaugă suma de 142.442,72 RON cu care s-ar fi putut diminua cheltuielile bugetare ale instituţiei dacă Rachieru Ilie ar fi renegociat preţul contractului, întrucât contractul prevedea o reducere a acestor cheltuieli, iar inculpatul a ignorat voit această prevedere.
Prin activitatea desfăşurată, inculpatul Rachieru Ilie a favorizat SC MULTIGAMA TECH SRL care a obţinut în acest fel, prin livrarea unor produse necorespunzătoare, altele decât cele ofertate, un avantaj patrimonial echivalent cu prejudiciul înregistrat de RADET Constanţa. Prin livrarea unor pompe de termoficare neadecvate din punct de vedere tehnic, obiectivul final şi anume modernizarea şi automatizarea reţelei de termoficare a municipiului Constanţa a fost afectat.
Pe parcursul derulării acestui contract, inculpatul Racheiru Ilie a primit de la inculpatul Gheorghiu Liviu, directorul firmei furnizoare, foloase care nu i se cuveneau, în cuantum total de 1.500 Euro, constând în plata unor cheltuieli de călătorie în scop turistic în Germania şi Olanda efectuate la puţin timp după semnarea contractului şi pe parcursul derulării acestuia În schimbul acestor servicii, Rachieru Ilie a acceptat livrarea către RADET Constanţa a pompelor de termoficare necorespunzătoare.
Deranjat de refuzul constat al directoarei Direcţiei tehnice din cadrul RADET Constanţa de a accepta livrarea produselor necorespunzătoare, Rachieru Ilie a dispus revocarea acesteia din funcţie, ulterior fiind repusă în funcţie prin hotărâre judecătorească.
Pentru recuperarea prejudiciului cauzat Consiliului Local Municipal Constanţa s-a dispus instituirea sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor Rachieru Ilie şi Gheorghiu Liviu”, spun procurorii DNA.
Consiliul Local Municipal Constanța nu s-a constitui parte civilă în dosar și nu a cerut recuperarea prejudiciului.
Greu de demis
Organizația municipală Constanța a Forței Civice a solicitat demisia de urgență a întregii conduceri a RADET Constanța în frunte cu directorul general, Ilie Rachieru, sau demiterea, tot în regim de urgență, a acestuia de către Consiliul Local Municipal ca urmare a facturării ilegale a consumului de energie termică pentru luna decembrie prin adăugarea unei estimări a consumului de la data ultimei citiri până la sfârşitul anului 2013, fapt care a generat costuri exorbitante pentru constănțeni. La fel au cerut și consilierii municipali PDL Constanța.
Cum e la alții. Exemplul Cluj
Un cititor al ziarului Timpul a informat cât l-a costat întreținerea. Răzvan locuiește într-un apartament de trei camere, încălzit cu ajutrul unei centrale racordate la gaze naturale. ”Temperatura medie pentru noiembrie – decembrie a fost de 23 de grade în casă, de la 5 seara până la 9 dimineața (are 3 programe centrala). Am plătit 350 de lei pentru două luni, din care 25 o penalizare. În Cluj, exceptând blocurile de garsoniere cu bătrâni singuri, 60% au centrală. Trist, nene…”, spune cititorul nostru, fost constănțean, mutat acum în orașul din Transilvania.