Biden: 200 de milioane de americani au fost vaccinati

Categories ActualitatePosted on

Presedintele Joe Biden a anuntat miercuri ca administratia sa si-a atins obiectivul de 200 de milioane de vaccinari impotriva coronavirusului in primele 100 de zile de mandat.

,,Aceasta este o realizare americana – o demonstratie puternica de unitate si hotarare, ce va face unitatea pentru noi si o amintire a ceea ce putem realiza atunci cand ne reunim ca un singur popor catre un obiectiv comun”, a spus Biden la un eveniment de la Casa Alba .

Biden, vorbind in cea de-a 92-a zi a presedintiei sale, a raportat ca mai mult de jumatate din totalul adultilor americani au primit cel putin o lovitura incepand de duminica trecuta si ca mai mult de 80% dintre americanii cu varsta de 65 de ani si peste vor fi vaccinati partial sau complet pana joi.

Administratia a dezvaluit, de asemenea, un nou credit fiscal conceput pentru a incuraja companiile cu mai putin de 500 de angajati sa acorde liber concediu lucratorilor pentru vaccinare – o politica inclusa in pachetul de ajutor pentru coronavirus de 1,9 trilioane de dolari al Biden, care a fost semnat in lege luna trecuta.

Companiile si organizatiile nonprofit pot primi un credit fiscal pentru pana la 511 USD pe zi de concediu medical platit pe care angajatii il iau pentru a obtine impuscatura sau pentru a-si recupera efectele secundare de la 1 aprilie pana la 30 septembrie.

Biden solicita, de asemenea, tuturor angajatorilor, indiferent de marime, sa ofere concediu platit pentru lucratorii lor sa se vaccineze – precum si indeamna companiile sa ofere informatii despre fotografii si stimulente pentru obtinerea acestora, cum ar fi cadouri pentru produse sau alte recompense.

Anunturile vin in timp ce administratia atinge un nou moment de cotitura in campania sa de vaccinare a peste 300 de milioane de americani: oferta incepe sa depaseasca cererea, iar programarile raman neimplinite atat in   zonele rurale, cat si in orasele mari.

Problema depaseste ezitarea vaccinului si se extinde la americanii care nu au nici acces usor la vaccin, nici motivatia de a se vaccina. Oficialii de stat si federali spun ca accentul este pus acum pe intalnirea oamenilor acolo unde sunt.

,,Ne apropiem acum de grupuri de oameni care sunt – doar prin faptul ca sunt mai tineri, sunt mai putin expusi riscului si, prin urmare, urgenta ar putea fi putin mai mica”, a declarat miercuri un oficial al administratiei. ,,Nu inseamna ca ezita sa primeasca vaccinul. Inseamna doar ca trebuie sa le fie mai convenabil. „

Inainte de a prelua functia, Biden s-a angajat in decembrie sa administreze 100 de milioane de vaccinari in primele sale 100 de zile, impreuna cu obiectivul de a deschide majoritatea scolilor la nivel national.

Mai tarziu in acea luna, Administratia pentru Alimente si Medicamente a autorizat utilizarea de urgenta a doua vaccinuri de la producatorii de medicamente Pfizer si Moderna, iar expertii in sanatate publica au prezis ca obiectivul de vaccinare al lui Biden va fi realizabil avand in vedere aprovizionarea guvernului cu focuri.

Dar Biden si-a exprimat frustrarea fata de echipa sa de raspuns la coronavirus in ianuarie, in timp ce oficialii de tranzitie au devenit din ce in ce mai preocupati de cronologia de 100 de zile, citand diviziunile interne si deficientele acceleratorului de vaccin al administratiei Trump, Operation Warp Speed.

Dupa ce Biden si-a lansat propriul plan pentru un program de vaccinare la scara larga, efortul de imunizare a primit un nou impuls din autorizarea FDA a vaccinului monocomandat al medicamentului Johnson & Johnson, deschizand o a treia optiune pentru utilizarea SUA in februarie.

Pana in martie, Biden si-a depasit cu usurinta obiectivul de 100 de milioane de vaccinari in 100 de zile si a anuntat ulterior o noua misiune de a dubla tinta in aceeasi perioada de timp.

In ultimele saptamani, administratia a trebuit sa se confrunte cu provocari neasteptate in campania sa de vaccinare – in principal, recomandarea agentiilor federale de sanatate de a intrerupe vaccinul Johnson & Johnson pe masura ce investigheaza incidentele rare de cheaguri de sange la destinatari.

Oficialii administratiei se confrunta, de asemenea, cu problema incapatanata a ezitarii vaccinului , in special in randul republicanilor si al tinerilor americani albi care traiesc in comunitatile rurale.

Luni, insa, toate cele 50 de state – precum si Washington, DC si Puerto Rico – au respectat termenul limita al lui Biden pentru a pune vaccinul la dispozitia adultilor americani de 16 ani si peste, marcand ceea ce presedintele a numit ,,o noua faza a acestui efort istoric de vaccinare. „

,,Pentru americanii de 16 ani si peste, este randul tau acum. Acum. Asa ca mergeti la vaccin inainte de sfarsitul lunii mai „, a spus Biden. „Noi putem sa facem asta. Si vom face asta atata timp cat nu ne vom lasa „.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *