Magnatul Bill Gates a facut o avere colosala gratie companiei pe care a fondat-o, Microsoft, insa el este insa si un abil investitor in terenuri, relateaza The Guardian. In prezent, miliardarul detine aproximativ 242.000 de acri de terenuri agricole, valorand peste 690 milioane de dolari. Suprafata agricola pe care o detine este aproape de marimea Hong Kong-ului.
Practic, Gates este cel mai mare proprietar de terenuri agricole private din Statele Unite. Al treilea cel mai bogat om din lume, americanul a achizitionat, in anul 2018, 14,500 acri pentru o ferma din statul Washington, un teritoriu traditional Yakima, pentru doar 171 dolari. A fost actiunea care l-a impulsionat sa cumpere tot mai multe terenuri agricole. In total detine la momentul actual 242.000 de acri de terenuri agricole. Cea mai mare investitie agricola a lui Gates dateaza din 2017, cand a cumparat 61 de proprietati printr-o firmpa de investitii din Canda, pentru 500 milioane de dolari.
The Guardian atrage insa atentia, printr-un editorial semnat de Nick Estes, un nativ indian din tribul Siouxie, ca in Statele Unite detinerea de pamanturi a insemnat mereu si excese ale clasei conducatoare. Pamantul inseamna putere. Liderii politici au amplificat inegalitatile colonialismului si curentul suprematiei albe in SUA. Acumularea de terenuri a mers mana in mana cu exploatarea si deposedarea americanilor nativi de averea lor.
Publicatia britanica reaminteste ca tara federala de peste Ocean si-a construit o mare parte din prosperitate pe furtul pamanturilor de la nativi. Legea Homestead din 1862 a oferit 270 de acri din teritoriul indigenilor oricarui cetatean alb dornic sa se stabileasca pe lotul respectiv. Astfel ca cei de culoare, hispanici sau indieni au fost exclusi de la beneficiile unui program federal care a adus bogatie multor generatii de albi.
Pe langa Bill Gates, un exemplu de magnat american care a facut avere din pamanturi este mogulul media Ted Turner. Acesta detine 2 milioane acri de teren si are cea mai mare cireada privata de bizoni din tara, pe teritoriul fortului Laramie din statul Dakota de Sud. Era noastra este dominata de cei ultra-bogati, de criza climatica si un capitalism verde infloritor, mai noteaza editorialistul The Guardian. Nick Estes remarca faptul ca, desi Gates e foarte preocupat sa para un lider asertiv in stoparea poluarii aerului si construirea a ceea ce a numit o revolutie verde globala, care sa ajute inclusiv fermierii, amprenta de carbon a firmelor lui Bill Gates nu este neglijabila.
Firma care a facut achizitiile agricole ale lui Gates este Cascade Investment, detinuta de acesta. Firma si-a facut campanii publice in care se pozitioneaza ca o sustinatoare a agriculturii sustenabile. De asemenea, magnatul detine si companiile de alimente proteice extrase din plante Beyond Meat and Impossible Foods, dar si fabrica de echipamente agricole John Deere.
Detinerea de pamanturi s-a concentrat in mainile a tot mai putine persoane, lucru care genereaza presiune asupra monoculturilor si a tehnicilor de agricultura industriala, in scopul obtinerii unor profituri mai mari, conchide publicatia. Exemplul cel mai relevant este al lui Gates, care a instituit un monopol agricol in SUA. Pe de alta parte, 1% din mosierii planetei detin 70% din toate fermele de pe glob, arata un raport recent.