Breaking. MIG prabusit in judetul Mures. Pilotul s-a salvat in ultimul moment

Categories EvenimentePosted on

Un avion de tip MIG – 21 Lancer s-a prabusit intr-o localitate de pe raza judetului Mures. Accidentul s-a petrecut cu putin timp in urma in localitatea  Dredad, in apropiere de orasul Reghin.

Conform primelor informatii, avionul a decolat de la Baza nr. 71 ,,General Emanoil Ionescu” de la Campia Turzii pentru un zbor de instructie. Potrivit informatiilor de la fata locului, MIG-ul 21 Lancer a fost observat zburand deasupra unei livezi, dupa care s-a prabusit. Cel care a anuntat accidentul aviatic a fost chiar primarul localitatii Dredad.

Pilotul a reusit sa se catapulteze si a scapat cu viata. El acuza dureri la spate, iar un elicopter SMURD a fost solicitat pentru a-l duce la spital in vederea investigatiilor si a ingrijirilor medicale.

Inspectoratul General al Aviatiei din MAI a transmis ca se intervine cu un elicopter pentru a-l prelua pe pilot si a-l transporta la un spital din Targu Mures.

Potrivit Ministerului Apararii Nationale, aeronava MiG 21 Lancer s-a prabusit in jurul orei 14.30, in apropierea localitatii Dedrad, judetul Mures, intr-o zona nelocuita. Pilotul a reusit sa execute manevra de catapultare si este in stare stabila, constient si cooperant cu echipele de interventie ajunse la fata locului, precizeaza MApN.

,,O aeronava MiG 21 Lancer din cadrul Bazei 71 Aeriana Cimpia Turzii, care efectua un zbor de instructie, s-a prabusit marti, 20 aprilie, in jurul orei 14.30, la in apropierea localitatii Dedrad, judetul Mures, intr-o zona nelocuita. Pilotul a reusit sa execute manevra de catapultare si este in stare stabila, constient si cooperant cu echipele de interventie ajunse la fata locului”, a transmis, marti, Ministerul Apararii.

Conform sursei citate, conducerea bazei aeriene a pus in aplicare de urgenta planul de interventie in astfel de situatii, iar o comisie numita la nivelul Statului Major al Fortelor Aeriene se va deplasa de urgenta la locul prabusirii pentru investigarea evenimentului.

MIG-ul 21 LanceR care s-a prabusit in judetul Mures este unul dintre cele ultimele 30 de aparate de acest fel care se mai afla in dotarea Fortelor Aeriene Romane. Numarul exact de avioane de vanatoare MiG 21 Lancer este confidential, insa conform unor estimari, se pare ca ar fi vorba despre aproximativ 30 de astfel de avioane. Este mai putin de doua escadrile, in conditiile in care o astfel de unitate de lupta este formata din 16 aeronave.

In prezent, avioanele MiG 21 Lancer ramase in uz, mai opereaza de pe doua baze aeriene. Este vorba despre cea de la Campia Turzii, de care apartinea si avionul care s-a prabusit. Alte aparate de acest fel sunt si la baza Mihail Kogalniceanu. In trecut, MIG-uri 21 mai erau stationate si pe aerodromul din Bacau.

Desi au ramas putine in uz si sunt aproape de finalul resursei de viata – MIG-urile 21 Lancer vor continua sa fie folosite cel putin cinci-sase ani de acum incolo. Aceasta din cauza intirzierilor intampinate de programul de inzestrare cu aparate de tip F16.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *