Carol Roman: Găina Lily și altele…

Categories Cultura, trimitere dreaptaPosted on

Carol Roman: Găina Lily și altele…

Carol Roman

Încotro întoarcem capul, dăm de „minuni” – adică de fapte unice, ce par a fi sărite din obișnuit, ce provoacă mirarea, dacă nu alteori chiar… îngrijorarea. Pe vremuri, dacă cineva ar fi relatat câte ceva din cele ce urmează, s-ar fi închinat și ar fi spus că „nu este adevărat”.

Dar iureșul timpului a dat peste cap raportul dintre „firesc” și „nefiresc” și, de aceea, astăzi asistăm la adevărate „trăsnăi” pe care le recepționăm „la rece”. Asta e!

De pildă, mai ieri, un nabab rus, cu ochelari de soare și înconjurat de gărzi de corp, la sfârșitul unui spectacol aviatic din apropierea Moscovei, prezentat de mai multe avioane americane, între care și un bombardier, a intrat pe pistă și a cerut pilotului să-i vândă fortăreața zburătoare.

Pilotul, uluit, i-a explicat că avionul nu este de vânzare și că, pe deasupra, costă și 500 milioane dolari, dacă ar fi să fie vândut pe loc. Rusul a scos un carnet de cecuri și a replicat: „S-a făcut! Nu e nici o problemă. Mașinăria îmi place, e grozavă”.

Sau aventura a doi pârliți britanici care s-au înglodat în datorii la o bancă pentru a-și salva… găina. Înaripata, numită cu drăgălășenie Lily, s-a agățat în gardul de sârmă al curții familiei și a rămas șchioapă.

Vicky și Sam Mills, firi sensibile, au împrumutat degrabă 2.000 lire sterline pentru a plăti 7 operații prin care medicii veterinari au încercat să-i salveze găinii piciorul. Și totuși, inevitabila catastrofă s-a petrecut: piciorul a fost amputat. „Acum, Lily, deși șchioapă, e din nou fericită și chiar face ouă în mod regulat”, a declarat mama Vicky ziarului britanic „Daily Mail”.

Dar nici noi nu suntem mai breji. Dimensiunea faptelor de la noi pare a fi măruntă, însă ele nu sunt lipsite de inedit. Cine a mai auzit ca un cal să poată răsturna ditamai trenul? Uite că la noi se poate!

Un tren personal a deraiat lângă gara Apoldu din județul Sibiu după ce un cal nărăvaș n-a vrut să părăsească șina ferată și l-a pocnit cu copita. Trenul a ieșit de pe șine, pasagerii s-au ales cu o sperietură, iar calul și-a continuat drumul… spre ceruri.

Sau: acum, pe vreme de pace, noi reușim performanța ca doi vajnici militari să fie răniți de… țeava unui obuzier. Chiar așa! Incidentul s-a consumat pe o stradă din Hârlău. Un autoatelier militar a intrat într-un obuzier tractat și, înainte de a se desprinde, țeava obuzierului i-a stâlcit pe cei doi militari însoțitori. Deci noi producem victime nu numai în înfruntarea cu dușmanii, ci și cu propriul nostru tembelism.

Și mai pot fi înșiruite și alte mărețe fapte care, deși anonime, pot impresiona toate mințile. Astfel, la Vaslui au fost chemați de urgență, de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate, 5.200 de morți mai de multișor… să-și ridice analizele.

Nu intrăm în amănunte referitoare la cheltuielile poștale, ori niscaiva deconturi în numele lor, până acum.

La acest capitol al întâmplărilor picante ar mai putea fi amintite și fraze aruncate aiurea de mai-marii vieții noastre politice, răsucite și învârtite, încât nu știi la ce te mai poți aștepta.

Partide politice fac sugestii populiste pentru bugetul anului viitor: reducerea TVA la alimente, credite agricole mai ieftine, legi favorabile fermierilor. Alții mor de mila pensionarilor, fără să facă ceva mai substanțial în mod concret ș.a.m.d.

Dar ce contează? Doar trăim într-o țară în care morții sunt chemați la analize, iar țeava obuzierului stâlcește militari pe străzi pașnice. Cu adevărat trăim vremuri… de minune.

Carol ROMAN