12 carti pe care ar trebui sa le citesti dupa ce ai vizionat „The Last of Us”

Categories CulturaPosted on

Inca nu ai urmarit serialul The Last of Us pe HBO? Pentru ca seria apreciata de critici, bazata pe jocul video cu acelasi nume, este in topuri, cel putin pana acum. Daca esti in cautarea a ceva care sa-ti umple golul lasat de serialul The Walking Dead din inima ta, atunci acest serial horror/sci-fi cu Pedro Pascal si Bella Ramsey este, fara indoiala, ceea ce ai nevoie. Perechea formeaza un duo improbabil in timp ce sunt impinsi impreuna intr-o calatorie distopica prin tara pentru a gasi un remediu pentru un virus rampant, asemanator unui zombi, care a distrus cea mai mare parte a lumii.

Desi virusul emisiunii pare sa se transmita prin muscaturi, ca si alte placi traditionale de zombi, The Last of Us este (oarecum) unic prin faptul ca virusul sau fictiv este o intorsatura a unui tip de ciuperca parazita din viata reala numita Cordyceps. Si, nu stiti, literatura a avut un pic de „sporror” – alias fungic horror (cum ar fi „spori”, intelegeti?) – moment in ultimii ani, datorita bestsellerurilor precum Mexican Gothic si What Moves the Dead . Asadar, de la calatorii sumbre prin apocalipsa pana la conace gotice care se prabusesc depasite de ciuperci care controleaza mintea, iata cateva carti care ar trebui sa zgarie orice mancarime cu care ti se lasa The Last of Us intre episoade noi de la saptamana la saptamana.

Ceea ce muta mortii de T. Kingfisher

In aceasta repovestire a caderii casei Usher a lui Edgar Allen Poe , soldatul pensionar Alex Easton afla ca prietena lor din copilarie, Madeline Usher, moare de o boala misterioasa. La sosire, este clar sa vezi ca mosia rurala indepartata este invadata de cresteri fungice de cosmar si animale salbatice care par sa fie posedate de . . . ceva . Cu ajutorul unui micolog britanic si al unui medic american, Alex se grabeste sa o salveze atat pe Maddy, cat si pe fratele ei Roderick, care da semne ale unei boli misterioase a lui.

De ce ar trebui sa o cititi: aceasta carte este scurta si dulce (si infricosatoare ), asa ca daca doriti o lectura rapida, aceasta ar trebui sa se potriveasca. Este o groaza gotica atmosferica mai degraba decat ceva sangeros si este o alegere excelenta pentru oricine se intreaba cum ciupercile si alte ciuperci ar putea prelua creierul cuiva, asa cum fac in The Last of Us .

Anihilarea de Jeff VanderMeer

In prima din „Southern Reach Trilogy” a lui Jeff VanderMeer, ne este prezentat Zona X, o bucata de pamant misterioasa care a fost separata de restul lumii de zeci de ani in urma unui fenomen stiintific bizar. Nicio expeditie nu a reusit sa intre in zona de izolare si sa iasa in viata, dar exista mari sperante pentru a douasprezecea expeditie, un grup de patru femei, pe care le urmam in tara nimanui: un antropolog; un inspector; un psiholog, liderul de facto; si naratorul nostru, un biolog. Misiunea lor este sa cartografieze terenul, sa inregistreze toate observatiile despre imprejurimile lor si unul altuia si, mai presus de toate, sa evite contaminarea de Zona X insasi. Lucrurile nu merg conform planului.

De ce ar trebui sa-l cititi: romanele lui VanderMeer sunt ciudate ca naibii si super unice (mi-a placut si adaptarea filmului cu Natalie Portman in rol principal, desi este destul de diferita de materialul sursa). Stilul de scriere ar putea dura ceva sa te obisnuiesti – limbajul este liber si se simte ca naratorul te tine la distanta – dar fanii Last of Us ar trebui sa se bucure de felul in care aceasta carte joaca cu teme ale naturii care evolueaza in ceva indisciplinat si monstruos atunci cand eliberat de constrangerile omului.

Ruinele de Scott Smith

Intr-o carte pe care Stephen King a numit-o „cel mai bun roman de groaza al noului secol”, un grup de prieteni se trezeste prinsi pe o ruina antica mayasa din jungla mexicana, fiind tinut ostatic de . . . plante? Da, plantele — ciudata, infioratoare, insetata de sange, manipulatoare, vegetatia de alta lume transforma o vacanta lenesa, uda de soare pentru doua cupluri tinere, intr-un cosmar sangeros.

De ce ar trebui sa-l cititi: Plantele din romanul lui Smith – care este una dintre cele mai deranjante carti pe care le-am citit vreodata, FYI – nu preiau creierul oamenilor ca ciupercile din The Last of Us , ci nivelul de groaza livrat de ei este la fel de cosmar. Descrierile de sange si moarte din aceasta carte s-ar putea sa va faca sa doriti sa va aruncati intr-un put minier situat pe varful unui deal antic Maya acoperit cu vita de vie otravitoare si simtitoare. . . care este exact locul in care se gasesc personajele din aceasta carte dupa ce o excursie la Cabo merge prost. Deci, mult mai bine decat adaptarea filmului (fara suparare, Jena Malone). Inca fac o tresarire pe tot corpul ori de cate ori ma gandesc la ce se intampla cu picioarele unui personaj.

Trupa de Nick Cutter

Aceasta extravaganta de groaza incepe pe o mica insula indepartata de pe coasta Canadei, unde o trupa de cercetasi si singurul lor lider adult au fost lasati sa se descurce singuri pentru weekend. Ar trebui sa fie cateva zile pline de distractie de tehnici de supravietuire si legaturi si orice altceva faci cand nu ai telefonul sau wi-fi. Din nefericire pentru toti cei implicati, un vizitator infectat ajunge pe tarm, iar lucrurile merg la vale pentru grup, repede.

De ce ar trebui sa-l cititi: Lucrul amuzant despre Nick Cutter este ca puteti fi minunati de observatiile lui minunat de sumbre despre conditia umana sau de felul fenomenal in care pune cap la cap propozitii, iar apoi, o pagina mai tarziu, va ganditi sa va aruncati cartea. prin incapere, mai degraba decat sa termini de citit una dintre cele mai groaznice si mai groaznice scene pe care le-ai intalnit vreodata. Aceasta carte m-a dat jos pana la capat si este doar pentru fanii The Last of Us care au stomacuri de fier. (De asemenea, va puteti astepta la teme despre: parazitii care preiau controlul asupra corpului nostru, o ciuma care se raspandeste, luarea unor decizii insuportabile pentru a supravietui etc.)

Drumul de Cormac McCarthy

Un tata si un fiu merg singuri prin cenusa Americii, post-apocalipsa. Un eveniment de extinctie in masa a ucis aproape totul. Lumea este gri. Rece. Greu . In timp ce incearca sa ajunga pe coasta in cautarea mantuirii, se pot baza doar unul pe celalalt si pe pistolul lor pentru a se apara de trupele fara lege de bande de canibali care plutesc la periferie, asteapta victime.

De ce ar trebui sa-l cititi: In cazul in care nu ati fost suficient de traumatizat de The Troop , The Road a lui Cormac McCarthy ar trebui sa faca treaba. Nu este o lectura usoara (este sumbru cu B majuscula), dar este o capodopera si profund miscatoare.

Gotic mexican de Silvia Moreno-Garcia

Dupa ce a primit o scrisoare suparatoare de la verisoara ei proaspat casatorita, socialistul Noemi Taboada decide sa ia o pauza din viata ei plina de farmec din Mexico City pentru a-i face o vizita verisoarei ei la noua ei casa din High Place, o proprietate intinsa din zona rurala mexicana care a cunoscut zile mai bune. Dar nu doar tapetul umed si gradinile pline de vegetatie o fac pe Noemi o pauza – noul sot frumos al varului ei emana vibratii rancede, la fel ca si restul familiei sale europene. Oh, si casa insasi pare sa-i dea cosmaruri pline de sange si violenta. Noemi trebuie acum sa foloseasca toate avantajele pe care le are nu numai pentru a-si ajuta verisoara, ci si pentru a se asigura ca si ea scapa de High Place cu viata.

De ce ar trebui sa-l cititi: Pentru mai multe ciuperci ucigase, nu. Dar si pentru modul in care Moreno-Garcia imbina atat de perfect folclorul mexican, groaza si temele selectiei naturale si evolutiei. Este un slam dunk pentru orice fan al literaturii gotice clasice, care probabil va manca fiecare detaliu din aceasta carte in felul in care s-ar putea, sa zicem, sa arunce fara sa stie o ciuperca otravitoare (clin, cu ochi ) .

Al 5-lea val de Rick Yancey

Valurile de atacuri extraterestre din ce in ce mai mortale au lasat cea mai mare parte a Pamantului in ruina si cea mai mare parte a populatiei lumii moarta. Cassie este unul dintre supravietuitorii (ne)norocosi, fugit de „Ei”, fiinte care arata doar umane, dar care vor ucide pe oricine pe care il detecteaza de-a lungul autostrazilor si peisajului. S-a obisnuit cu viata singura pana cand il intalneste pe Evan Walker, un tanar care ar putea fi singurul ei impuscat sa-si salveze fratele mai mic si sa scape ea insasi din toata aceasta situatie.

De ce ar trebui sa-l cititi: daca sunteti familiarizat cu acest roman doar din cauza adaptarii sale tragice de film cu Chloe Grace Moretz in rol principal, stergeti-l din minte – acest roman stiintifico-fantastic YA este solid, cu o distributie grozava de personaje si rapid -actiune in miscare in timp ce navigheaza intr-un peisaj post-apocaliptic vicios.

Despartirea de catre Ling Ma

Candace Chen este o drona milenara la o editura care isi petrece cea mai mare parte a vietii in turnul de birouri al companiei din Manhattan, facand acelasi lucru zi de zi. Atat de mult incat ea abia daca observa cand febra Shen, o ciuma de proportii biblice, matura orasul New York si in curand societatea, asa cum stie ea, se opreste. Ea supravietuieste nevatamata si incepe o noua cariera singuratica ca blogger anonim NY Ghost, fotografiend orasul ciudat si abandonat, pana cand intalneste un grup de supravietuitori si trebuie sa decida cum ar putea arata viitorul ei in aceasta noua lume infernala.

De ce ar trebui sa-l cititi: vreun fan Otessa Moshfegh in casa? Pentru ca aceasta poveste despre maturitate se citeste ca POV-ul unei prietene a personajului principal din Anul meu de odihna si relaxare , in timp ce incearca sa navigheze intr-o ciuma mondiala. Este o interpretare satirica a apocalipsei, invaluita in nuanta perfecta de roz milenar.

Vanatoarea de oameni de Gretchen Felker-Martin

In acest roman de groaza extrem de sangeros, doua femei trans care traiesc intr-o versiune apocaliptica a Noii Anglie incearca din rasputeri sa supravietuiasca dupa ce un virus transforma barbatii in monstri salbatici, turbati si nechibzuiti.

De ce ar trebui sa-l cititi: acesta a fost unul dintre cele mai bune romane de groaza pe care le-am citit in 2022 si este asemanator cu The Last of Us in modul in care da o intorsatura originala virusului zombi. Cartea autoarei Gretchen Felker-Martin merge pentru jugulara ta din capitolul unu, cu o actiune atat de viscerala de la inceput incat m-a lasat sa ma intreb cum va tine ea ritmul pe masura ce lucrurile se desfasoara. Dar ea o face , si apoi unii. Exista o multime de idei care provoaca ganduri in joc in aceasta, de la simple intrebari despre moralitate si bine impotriva raului, pana la ascensiunea TERF-urilor, la ce inseamna sa fii femeie, la . . . Ei bine, lista continua, si mai departe, si mai departe. Cel mai bine este sa te scufunzi chiar inauntru.

Fata cu toate cadourile de MR Carey

In thrillerul SF unic al lui MR Carey, o intalnim pe Melanie, o fetita foarte speciala, plina de curiozitate, viata si inteligenta. . . care se intampla sa fie un zombi. Ea si un grup de colegi de clasa infectati similar (porecti „foame”) locuiesc intr-o baza militara, unde au fost capturati si acum studiati de soldati si medici, dupa ce o mutatie a ciupercii cordyceps a devenit virala si a decimat restul lumii. Cand loveste un dezastru, Melanie si iubita ei profesoara domnisoara Justineau, impreuna cu un grup de altii, sunt fortati sa plece intr-o calatorie care ii pune sa se intrebe cat de departe vor ajunge pentru a salva lumea.

De ce ar trebui sa o citesti: daca principalul lucru pe care il iubesti la The Last of Us este legatura dintre Joel si Ellie, pune aceasta carte pe lista (desi probabil te va face sa plangi, avertisment corect). Legatura lui Melanie cu domnisoara Justineau este doar [sunete de plans puternic] si exista o multime de alte paralele cu povestea lui Joel si Ellie (dincolo de doar prezenta cordycepsului) care probabil vor atinge o coarda.

Statia unsprezece de Emily St. John Mandel

Amplasat in zilele prabusirii civilizatiei ca urmare a raspandirii rapide a unei boli mortale asemanatoare gripei, Station Eleven spune povestea „un star de la Hollywood, viitorul sau salvator si un grup de actori nomazi care cutreiera avanposturile imprastiate ale Marilor Lacuri. regiune, riscand totul pentru arta si umanitate.”

De ce ar trebui sa-l citesti: nu-mi pasa daca esti fan The Last of Us sau nu; ar trebui sa citesti aceasta carte. Este o piesa uimitoare de fictiune distopica care m-a lasat simultan plin de speranta si, de asemenea, o melancolie adanca. Personajele si scrierea sunt la fel de frumoase, deoarece cartea urmareste figuri cheie chiar inainte, in mijlocul si decenii dupa ce o pandemie globala distruge pamantul pana in oase. (Si dupa ce o citesti, vezi adaptarea TV de la HBO! Este subevaluata din punct de vedere criminal.)

Razboiul Mondial Z: O istorie orala a razboiului zombi de Max Brooks

Aceasta este poate cea mai „realista” fictiune despre zombi de pe aceasta lista, deoarece actioneaza ca o cronica atotcuprinzatoare care reflecta intreaga amploare si durata unui razboi cu zombi, care variaza de la un sat din China in care locuieste Patient Zero pana la supravietuitor. povesti din Muntii Stancosi din America de Nord si nu numai. Cartea aduna experiente de prima mana ale supravietuitorilor din acei ani apocaliptici, rezultand un document care surprinde adancimea fricii si ororii care au cuprins omenirea de-a lungul ciumei.

De ce ar trebui sa-l cititi: Hai, acesta este un clasic pentru orice fan al genului zombie! In orice caz . . . nu este preferatul meu. (Imi pare rau! Prefer cu mult interpretarea lui Brooks despre Bigfoot in Devolution ). Dar chiar si eu trebuie sa recunosc ca este un concept grozav care reuseste sa exploreze esentialul unei potentiale apocalipse zombie in moduri in care putine alte carti le au.