Suntem complet uimiti de sumele de bani pe care iubitorii de arta si colectionarii le-ar plati pentru a detine o piesa de arta unica si a numi-o a lor. Suntem constienti de faptul ca acestea poarta o valoare uriasa in spate si ar trebui probabil sa coste si mai mult, desi nu le-am considera ca fiind obiecte vandubile.
In urmatorul articol, am dori sa subliniem cele 10 cele mai scumpe tablouri care au fost cumparate vreodata. Acestea variaza de la artisti extrem de cunoscuti pana la cei mai obscuri si de la cei vanduti in mod privat pana la altii care au fost achizitionati de la licitatii celebre.
In termeni care nu sunt legati de noi, sumele pot diferi, dar vom prezenta numerele oficiale pentru care au fost vandute fiecare piesa de arta, fara a tine cont de orice inflatie suplimentara sau valori de estimare. Vom incepe de la cel mai ieftin pana la cel mai scump. Deci, aici merge:
Numarul 10 – Bal Au Moulin De La Galette, Montmartre

Pictat de Pierre-Auguste Renoir, a fost vandut lui Ryoei Saito pentru 78,1 milioane de dolari in anii 1990. Acest tablou a fost apoi vandut unui colectionar privat nedezvaluit. Descrie o anumita zona din Montmartre si prezinta chipuri care aparent au fost importante pentru artist. Estelle, sora unuia dintre modelele lui Renoir, se presupune ca este fata care poarta o rochie cu dungi, in timp ce cuplul de dans ar fi reprezentat de Margot, unul dintre modelele lui Renoir, si Cardensa, artist cubanez.
Numarul 9 – Inceput fals

Aceasta piesa speciala a fost cumparata de Kenneth Griffin pentru 80 de milioane de dolari. Pictat de Jasper Johns, initial a fost vandut anonim, numele cumparatorului fiind facut public dupa un timp petrecut pictura la Matthew Marks Gallery. Artistul apartine unui curent contemporan, pictura fiind finalizata in 1959, fiind considerata in prezent o influenta majora asupra miscarii pop art in curs de dezvoltare. Caracteristica interesanta a acestei piese este faptul ca culorile sunt folosite ca cuvinte, fiind vopsite in culori diferite de ceea ce inseamna ele de fapt, aceasta atitudine fiind numita de unii ca fiind „utilitara”. Deci, cuvantul „rosu” este vopsit in portocaliu, alb in rosu, portocaliu in alb si asa mai departe.
Numarul 8 – Portretul Dr. Gachet

Lucrarea a fost pictata de Vincent Van Gogh, una dintre cele mai renumite din toate timpurile. A fost achizitionat de un om de afaceri japonez, Ryoei Saito, pentru suma de 82,5 milioane de dolari in 1990. El a plasat piesa intr-un seif climatizat dupa cumparare. La trei ani de la cumparare, Saito a fost acuzat de luare de mita si a primit o inchisoare de trei ani. Pana atunci, era aproape falimentar. Intr-un exces de egoism, el a spus ca pictul urma sa fie incinerat si ingropat impreuna cu el, afirmatie care ulterior a fost confirmata ca fiind o gluma. Omul de afaceri a murit in 1996, locatia actuala a picturii fiind necunoscuta.
Numarul 7 – Triptic 1976

Celebrul Roman Abramovici a cumparat aceasta piesa cu 86,3 milioane de dolari, la sfatul Daria Zhukova, iubita lui. Pictata de Francis Bacon, opera de arta este macabra. Este una dintre piesele pe care le-a pictat dupa ce iubitul sau s-a sinucis. Cu influente din mitologia greaca, in principal povestea lui Prometeu, poate fi considerata si o interpretare a Orestiei, trilogia lui Eschil. Tabloul a fost expus in Rusia in 2010, la Moscova, la Galeria CCC.
Numarul 6 – Adele Bloch-Bauer II

Gustav Klimt a terminat-o in 1912, lucrarea fiind considerata o dovada fina a Miscarii Simboliste. Fata dupa care a fost numit tabloul a fost singurul model pe care artistul l-a pictat de mai mult de doua ori. Vandut cu 87,9 milioane de dolari unui cumparator nedezvaluit, pictura a fost comandata de Ferdinand Bloch-Bauer, sotul bogat al Adelei si apoi donata Galeriei de Stat din Austria in anii 1920. Mai tarziu a fost capturat de nazisti in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Descendentii familiei Bloch-Bauer fusesera returnate cinci dintre picturile lui Klimt dupa lungi procese. Le-au scos la licitatie pe toate, iar acum nu se stie unde se afla acest tablou.
Numarul 5 – Dora Maar Au Chat

In sfarsit, este timpul pentru un Picasso. Pablo Picasso este autorul piesei ciudate si reprezinta una dintre muzele sale preferate, fiind implicat alaturi de ea intr-o relatie pasionala intre anii 1930 si 40. Cumparata cumpara un client necunoscut pentru 95,2 milioane de dolari, aceasta piesa de arta incredibila a fost terminata in 1941, in mijlocul ocupatiei naziste a Frantei. Dora Maar a fost o pariziana nativa, dar a crescut in Argentina. Asa se putea intelege usor cu Picasso, amandoi vorbind spaniola. Ca o dovada a reverentei fata de iubitul sau, a avut o grija extrema in timp ce si-a dat seama, cu o atentie imensa la detalii. Opera de arta a fost expusa privata la licitatie in 2006, dupa ce a fost detinuta in mod privat la inceputul secolului XXI.
Numarul 4 – Garcon A La Pipe

Al doilea tablou semnat de Picasso din topul nostru a fost cumparat de un alt client nedezvaluit pentru 104,1 milioane de dolari. Detine recordul pentru cea mai scumpa pictura vanduta vreodata la o licitatie. Terminata cand Picasso avea doar 24 de ani, in 1905, in perioada „Trandafirului” artistului, pictura emana o calitate androgina, contrastanta intre pipa si flori. Chiar daca multi critici de arta spun ca pretul a fost mult prea mare pentru valoarea sa reala, in cele din urma a fost vandut, in ciuda parerii lor.
Numarul 3 – Adele Bloch-Bauer I

Acum patrundem in top 3 cu o alta piesa Gustav Klimt, vanduta cu 135 de milioane de dolari uluitor lui Ronald Lauder, magnatul cosmeticelor. Motivul pentru care l-a cumparat a fost dorinta de a colecta lucrari de arta detinute de evrei, salvate de nazisti, expunandu-le in Neue Galerie din New York, unde se afla in prezent. Tabloul este format din aur, ulei si argint pe panza si a fost cel mai scump tablou vandut vreodata pentru o perioada scurta de timp.
Numarul 2 – Femeia III

Lucrarea lui Willem de Kooning s-a alaturat colectiei de lucrari de arta a lui Steven A. Cohen la un cost de 137,5 milioane de dolari. Este singurul tablou de Kooning detinut privat, cumparat de la David Geffen in noiembrie 2006. Artistul si-a numerotat intreaga serie de tablouri „Femeie”, 6 la numar – un exemplu superb de expresionism abstract, terminat in 1953. A fost declarat liderul miscarea la acel moment, dar a murit in 1997, dupa o lunga perioada dominata de boala Alzheimer.
Numarul 1 – Nr. 5, 1948

Castigatorul… cel mai scump tablou vandut vreodata este nr. 5 al lui Jackson Pollock, 1948, bazat pe faimosul sau stil „picurare”. Cumparata de David Martinez pentru 140 de milioane de dolari, este piesa care demonstreaza ca stilul contemporan este in prezent cel mai cautat in societatea de inalta clasa. Desi proprietarul este neconfirmat, la fel ca suma, acestea nu au fost infirmate de nimeni si nimic. A fost intermediat de Tobias Meyer, licitatorul Sotheby’s, ca vanzare privata. Vanzatorul a fost David Geffen, renumit pentru colectia sa privata de opere de arta.