CE AU LASAT PREFECTII IN URMA LOR ?

Categories EditorialPosted on

De câte ori ajung la plăcinte-înainte, conform algoritmului în vigoare,liberalii constănţeni au o fixaţie prelungită pe tema preluării cu asalt a Prefecturii! De când instituţia amintită a devenit crezul lor politic,fiecare liberal visează că are în raniţa sa bastonul de prefect. Aşa se explică starea de somnolenţă caracteristică activiştilor care, la scurt timp după alegeri, s-au grăbit să se culce pe o ureche! Pe o ureche, ce-i drept, dar cu ochii deschişi pe următoarele coordonate geografice: unul la făină şi celălalt la slănină.

Conform obiceiurilor noastre strămoşeşti de afirmare plenară şi liberală, funcţia de „ tătic” al Prefecturii este una politică. Ca atare, în aceste condiţii, visul cu bastonul de prefect reprezintă un pas spre realitate pentru toţi cei care corespund criteriilor din programul „ Sunt mic şi beau lăptic”. Ce-i drept, uneori, viaţa bate politicul!

De pildă, la vremea când era un liberal tenace, Dănuţ Culeţu a refuzat sistematic să bea lăptic în postura de prefect al judeţului, gest care i-a enervat pe mahării din conducerea PNL Constanţa!

De altfel, la scurt timp după revolta laptelui praf, partidul a iniţiat acţiunea „ Noi te- am promovat, bre, noi te mazilim” Intr-un fel, conducerea partidului avea dreptate. Nu-mi amintesc ca domnul Culeţu să fi fost supus unui test profesional sau de altă natură, singurul criteriu de bază constituindu-l recomandarea călduroasă a conducerii partidului şi atât!

Chestiune,de altfel, valabilă şi pentru ceilalţi foşti prefecţi ai judeţului, înscăunaţi în funcţie doar de nota luată la purtare, repet, după criteriul celui mic…Cu ani în urmă, în miez de noapte, mă aflam în biroul lui Traian Băsescu,pe atunci, ministrul Transporturilor. La un moment dat, l-a sunat primul ministru, nimeni altul decât Petre Roman, care i-a cerut să-i recomande un „ cadru de nădejde” pentru postul de prefect al judeţului Constanţa.
Fără să stea prea mult pe gânduri, atenţie!, în miez de noapte, Băsescu a răspuns scurt:” Aurel Carp”. Nici nu ştiu dacă Aurel Carp era măcar membru de partid! Cert este că, peste câteva ore, domnia sa a fost investit în funcţia de prefect, fără a trece prin filtrul unui test de competenţă, fiind doar beneficiarul unei stări de conjunctură băsciană uşor euforică! Sigur, domnul Carp nu reprezintă un capăt de ţară, pentru că alţii au fost promovaţi direct de la un depozit de plante medicinale sau extraşi din fruntea unor asociaţii de locatari etc. Cu excepţia lui Gheorghe Martin, greu găseşti un fost prefect cu un palmares benefic pentru judeţul Constanţa. Unii au trecut ca nişte umbre prin Prefectură.
Alţii, Culeţu, Palaz etc., s-au risipit în dispute sterile cu Nicuşor Constantinescu, în încercarea de a ieşi cu orice preţ în evidenţă! In fapt, ne-au măcinat timpul şi nervii de pomană!