Roverul Perseverenta tocmai a produs oxigen pe Marte

Categories ActualitatePosted on

Roverul a convertit marti cu succes o parte din abundentul dioxid de carbon de pe Marte in oxigen ca prim test al instrumentului sau MOXIE. Numele MOXIE este prescurtarea pentru Experimentul de utilizare a resurselor in situatie de pe Marte.

Dupa incalzirea timp de aproximativ doua ore, MOXIE a produs 5,4 grame de oxigen. Acest lucru este suficient pentru a sustine un astronaut timp de aproximativ 10 minute.

Instrumentul are aproximativ dimensiunea unui prajitor de paine si este o demonstratie tehnologica instalata pe rover. Daca acest experiment va avea succes, ar putea ajuta la explorarea umana a lui Marte in viitor.

Atmosfera subtire martiana are 96% dioxid de carbon, ceea ce nu este de mare ajutor pentru oamenii care respira oxigen.

Ceva care poate transforma in mod eficient dioxidul de carbon in oxigen ar putea ajuta in mai multe moduri. Versiunile mai mari si mai bune de ceva de genul MOXIE in viitor ar putea converti si stoca oxigenul necesar pentru combustibilul pentru rachete, precum si furniza sisteme de sustinere a vietii cu aer respirabil.

Instrumentul functioneaza prin impartirea moleculelor de dioxid de carbon, care includ un atom de carbon si doi atomi de oxigen. Acesta separa moleculele de oxigen si emite monoxid de carbon ca produs rezidual.

Pentru fabricarea instrumentului s-au folosit materiale tolerante la caldura, cum ar fi o acoperire de aur si aerogel, deoarece acest proces de conversie necesita temperaturi care ajung la 1.470 grade Fahrenheit. Aceste materiale impiedica caldura sa radieze si sa deterioreze orice aspect al roverului.

,,Acesta este un prim pas critic pentru transformarea dioxidului de carbon in oxigen pe Marte”, a declarat Jim Reuter, administrator asociat al Directiei Misiunii Tehnologice Spatiale a NASA, intr-un comunicat.

,,MOXIE are mai mult de lucru, dar rezultatele acestei demonstratii tehnologice sunt pline de promisiuni pe masura ce ne indreptam spre obiectivul nostru de a vedea intr-o zi oameni pe Marte. Oxigenul nu este doar ceea ce respiram. Propulsorul pentru rachete depinde de oxigen si viitorii exploratori vor depinde de producerea de combustibil pe Marte pentru a face calatoria spre casa „.

Pentru a lansa patru astronauti de pe suprafata lui Marte, ar fi necesare aproximativ 15.000 de kilograme de combustibil pentru rachete si 55.000 de kilograme de oxigen. Locuind pe suprafata lui Marte, exploratorii spatiali ar consuma mult mai putin.

„Astronautii care petrec un an la suprafata vor folosi probabil o tona metrica intre ei”, a spus Michael Hecht, investigator principal pentru MOXIE la Observatorul Haystack al Institutului de Tehnologie din Massachusetts, intr-un comunicat.

Transportul atator oxigen de pe Pamant pe Marte ar fi incredibil de dificil si costisitor si ar insemna mai putin spatiu pe nava spatiala pentru alte necesitati.

Cu toate acestea, un convertor de oxigen care cantareste aproximativ 1 tona – o generatie viitoare mare si puternica de MOXIE – ar putea produce oxigenul necesar.

Pentru testele viitoare, MOXIE va genera probabil pana la 10 grame de oxigen pe ora. Instrumentul va efectua teste de inca noua ori in urmatorii doi ani, iar echipa de cercetare va folosi datele pentru a proiecta generatiile viitoare de MOXIE.

La fel ca obiectivele stabilite pentru elicopterul Ingenuity, care este si o demonstratie tehnologica, scopul este ca MOXIE sa depaseasca limitele instrumentului.

In prima faza, echipa va evalua modul in care functioneaza instrumentul. O a doua faza va testa MOXIE in conditii diferite, cum ar fi ora din zi sau anotimpurile variate. Si in timpul celei de-a treia si ultimei faze, ,,vom impinge plicul” – incercand noi moduri de operare sau introducand ,,riduri noi, cum ar fi o runda in care comparam operatiunile la trei sau mai multe temperaturi diferite”, a spus Hecht.

Inscrieti-va la newsletter-ul stiintei CNN. Exploreaza universul cu stiri despre descoperiri fascinante, progrese stiintifice si multe altele .

Tehnologie precum MOXIE ar putea ajuta viitorii astronauti sa traiasca in esenta de pe uscat si sa utilizeze resursele din imprejurimile lor.

,,MOXIE nu este doar primul instrument care produce oxigen intr-o alta lume”, a declarat Trudy Kortes, directorul demonstratiilor tehnologice la Directia Misiunii Tehnologice Spatiale a NASA, intr-un comunicat.

,,Este nevoie de regolit, substanta pe care o gasesti pe pamant, si o introduc printr-o fabrica de prelucrare, transformandu-l intr-o structura mare sau luand dioxid de carbon – cea mai mare parte a atmosferei – si transformandu-l in oxigen. Acest proces permite sa transformam aceste materiale abundente in lucruri utilizabile: propulsor, aer respirabil sau, combinat cu hidrogen, apa. „

Rezultatele pozitive ale acestui prim test duc misiunile pe Marte cu un pas mai aproape de aterizarea oamenilor pe planeta rosie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *