Valentino Dixon: A fost condamnat pentru o crima pe care nu a comis-o; acum vinde arta lui Obama

Categories ActualitatePosted on

Opt martori si o marturisire din partea faptuitorului real nu au putut sa-l salveze pe Valentino Dixon de la pedeapsa cu inchisoarea de aproape 40 de ani pentru o crima pe care nu a comis-o.

Dar a facut un desen al celebrei gauri a 12-a de la Augusta National Golf Course .

Nativul din New York a fost condamnat in 1992 pentru impuscarea fatala a unui barbat in centrul orasului Buffalo in 1991.

Cu toate acestea, desenele sale de gauri de terenuri de golf bine cunoscute, pe care nu le mai vazuse niciodata personal, l-au salvat de la executarea pedepsei complete.

Primul sau desen la comanda a venit la cererea unui director de inchisoare dupa ce Dixon a petrecut aproape 20 de ani dupa gratii. Iar interpretarea sa a 12-a gaura distinctiva a lui Augusta a starnit o idee in Dixon, ale carei apeluri au fost respinse in toate instantele.

,,Mi-am dat seama la un moment dat:,, Hei, poate ca va trebui sa deveniti unul dintre cei mai mari artisti care au umblat vreodata pe acest pamant, pentru a obtine recunoasterea a ceea ce vi s-a intamplat in aceasta condamnare nedreapta „, a spus Dixon pentru Living Golf de la CNN.

Arta sa l-a ajutat sa-l faca remarcat, iar articolele din Golf Digest si alte mass-media au ridicat cazul sau la o mai mare proeminenta in ochii publicului. Datorita ajutorului unui profesor de la Universitatea Georgetown, Marty Tankleff, si a studentilor sai de drept, Dixon si-a revendicat libertatea la 27 de ani de la condamnarea sa nedreapta.

Arta lui Dixon a atras, de asemenea, atentia unora dintre cele mai mari nume din lume – inclusiv fostul presedinte american Barack Obama -, dar spera ca proiectul de libertate al artistului va atrage atentia mai mare si va impiedica pe oricine sa treaca prin ceea ce a facut.

„Este lupta impotriva condamnarilor ilicite si a reformei condamnarilor. Nu am avut timp sa fiu doar coplesit. Trebuie sa mergem la munca acum”, a spus Dixon, descriindu-si angajamentul de a transforma adversitatea intr-o miscare pentru a-i ajuta pe ceilalti.

,,Stiam ca sunt nevinovat”

Viata din centrul orasului Buffalo nu a fost usoara pentru Dixon. „Este un fel de cartier periculos, infestat de droguri, dar te obisnuiesti”, a explicat el.

El spune ca a gasit o evadare in arta. Cand Dixon avea doar trei ani, profesorul sau si-a remarcat talentul si a contribuit la dezvoltarea abilitatii si abilitatii sale cu un creion; mai tarziu, a fost introdus intr-un liceu de arte spectacol, la care a urmat pana la ultimul an.

A inceput sa redeseneze personaje din ziare, cat mai aproape de original. In cele din urma, spune Dixon, a crezut ca a ajuns la punctul in care ii atrage mai bine decat artistii insisi.

Dar intr-o seara fatidica din 1991, viata lui Dixon s-a schimbat.

In timp ce petrecea timp cu niste prieteni la o intersectie din Buffalo, a izbucnit o lupta in multime si cineva a inceput sa traga. Desi unul dintre prietenii sai a luat foc, Dixon spune ca a fugit la masina si a plecat cat mai repede posibil.

La scurt timp dupa aceea, a fost tras de politie si intrebat daca se afla la locul crimei. Dupa ce a recunoscut ca a fost, Dixon a fost luat in custodie si acuzat de crima si ca a impuscat alte trei persoane.

Hainele si masina lui au fost confiscate ca dovada. El spune ca autoritatile i-au spus ca, daca ar fi tras cu adevarat o arma, ar gasi reziduuri de praf de pusca pe hainele sale.

La momentul arestarii sale, Dixon ,,era eliberat pe cautiune, in asteptarea sentintei, dupa ce in iunie 1991 s-a declarat vinovat la doua impuscaturi auto”, potrivit Registrului National al Exonerarilor.

In cele doua zile care au urmat arestarii sale, opt persoane au venit cu relatari ale martorilor care l-au eliminat pe Dixon de orice legatura cu crima. Omul care a comis efectiv crima, Lamarr Scott, a marturisit politiei, dar a fost ,,dat afara din gara”, potrivit lui Dixon.

Desi politia a ignorat marturisirea si declaratiile martorilor, Dixon spune ca stia ca rezultatele testarii reziduurilor de impuscaturi pe hainele si masina sa vor fi negative, asa ca ar fi bine.

Cu toate acestea, politia nu a produs niciodata rezultatele acestor teste.

In cele din urma, Dixon s-a prezentat in instanta. ,,Instanta a trebuit sa-mi atribuie un aparator public, iar aparatorul public a avut in posesia marturisirii, marturisirea filmata a lui Lamar Scott, declaratiile celor opt martori oculari si una dintre victimele care au supravietuit, victima ranita in mod critic, pe ei din patul de spital ca nu l-am impuscat „, a spus Dixon.

„Niciunul dintre acesti martori nu a ajuns in instanta. Avocatul meu nu a chemat un singur martor. Nici macar nu a dat o declaratie de deschidere juriului. Si toate aceste probe existau inainte de inceperea procesului”.

Ulterior, Dixon a primit o lunga perioada de inchisoare pentru o crima pe care nu a comis-o.

„Eram mai ingrijorat de mama mea, pentru ca sunt unicul copil al ei si era atat de tulburata. I-am spus doar ca totul va fi bine”, a spus el.

,,Nu ma preocupa cu adevarat despre mine. Am simtit in inima mea ca voi primi justitie, doar ca nu in acel moment. Cand esti nevinovat de o crima si dovezile sunt acolo, in cele din urma justitia trebuie sa prevaleze si aceasta este starea mintala pe care o aveam la acea vreme. „

Dixon recunoaste ca, in primii sapte ani de viata in inchisoare, el se afla intr-o ,,bula” si nu intr-un spatiu bun pentru cap, in timp ce se impaca cu situatia sa.

El spune ca s-a indragostit de desen si si-a petrecut zilele ,,doar existand, incercand doar sa supravietuiasca zi de zi”.

Apoi, in cel de-al optulea an de inchisoare, unchiul sau Ronnie i-a trimis lui Dixon niste creioane colorate si hartie, spunandu-i nepotului sau: ,,Daca iti poti revendica talentele, iti poti revendica viata. Poate ca va trebui sa te scoti din inchisoare”.

Cu timpul, dragostea sa pentru arta sa a fost reaprinsa. A inceput cu cateva desene de nativi americani si flori din Albuquerque, New Mexico, unde locuiau unii din familia sa.

,,Pazitorul vine la mine si imi spune:,, Crezi ca poti sa-mi desenezi gaura de golf preferata inainte de a ma retrage? „”, Si-a amintit Valentino – care a executat deja aproape 20 de ani de inchisoare in acest moment.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *