Ce boli au romii din Cernavodă

Categories SocialPosted on

Oraşul Cernavodă se află printre primele din ţară care a dus la bun sfârşit Proiectul „Sănătate Înainte de Toate”.
Drept urmare, peste 370 de locuitori din Cernavodă de etnie romă au beneficiat gratuit în tot acest timp de investigaţii medicale amănunţite.

Bilanţul medicilor Spitalului Orăşenesc arată că 53 de copii au fost cuprinşi în acest proiect, dintre care 32 au fost depistaţi cu hipoglicemie şi anemie, rezultate în urma subnutriţiei. Nici analizele adulţilor, cu vârste cuprinse între 19-79 ani, nu indică rezultate prea bune, majoritatea dintre aceştia prezentând probleme de colesterol şi anemie rezultate în urma alimentaţiei proaste. Patru dintre beneficiarii proiectului au fost depistaţi cu virusul TBC, iar un altul depistat cu sifilis.

Această situaţie a pus pe jar autorităţile locale, care au mobilizat chiar şi Poliţia Locală pentru a transporta familiile şi persoanele de legătură ale acestor pacienţi la laboratorul de analize al spitalului. Din fericire, medicii şi coordonatorii proiectului au reuşit să prevină o eventuală epidemie a celor două boli extrem de periculoase, supunându-i pe cei infectaţi unui tratament de specialitate.

În prezent, pacienţii se află sub stricta supraveghere a medicilor, iar autorităţile locale le-au oferit acestora tratamente şi analize gratuite până la vindecarea acestor boli. Parteneri în acest proiect au fost şi reprezentanţii Partidei Romilor Cernavodă.

Reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială au întocmit 270 de dosare pentru ajutor social, au oferit 10 ajutoare de urgenţă în valoare 500 de lei şi alte 100 în valoare de 200 de lei, pentru nevoi medicale. Aceste ajutoare îi vor sprijini pe romii integraţi în program să îşi rezolve problemele financiare şi medicale.

Nici cetăţenii oraşului nu au stat deoparte, donând o mulţime de bunuri materiale şi îmbrăcăminte. Rezultatele remarcabile ale proiectului au îndemnat autorităţile şi reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Romi, să continue acest program şi anul viitor. Programul fost demarat anul acesta în luna august, cu o finanţare de 41.360 de lei, asigurată în proporţie de 90% de către ANR, iar 10 % din bugetul local, obiectivul programului fiind îmbunătăţirea calităţii vieţii romilor din Cernavodă.