Celebrul Muzeu de Egiptologie a fost vandalizat

Categories La ziPosted on

Celebrul Muzeu de Egiptologie a fost vandalizat

În timpul manifestaţiilor de protest, ce se desfăşoară de câteva zile în Egipt, au fost vandalizate mai multe obiective de interes public din capitala ţării, Cairo, printre care şi celebrul Muzeu de Egiptologie, care, până de curând era zilnic plin de vizitatori.

Acest obiectiv cultural şi turistic este probabil cel mai căutat din Capitală, fiind totodată şi unul dintre marile muzee ale lumii, adăpostind cea mai bogată colecţie de artă egipteană, între care şi celebrul tezaur din mormântul lui Tutankhamon, cel mai valoros dintre exponatele muzeului.

Acest tezaur cuprinde bijuterii, sicriul de aur al vestitului faraon, masca de aur masiv, sandalele şi mănuşile sale. În sala mumiilor sunt expuse mumiile a 27 de faraoni, între care Ramses al II-lea şi Tutmosis al III-lea. Colecţia de monede şi papirusuri ocupă, de asemenea, un loc important în acest muzeu.

Hoţii au furat câteva artefacte de acolo, pe altele distrugându-le, şi au decapitat două mumii care rezistaseră peste două milenii. În urma acestor acte de vandalism, paza Muzeului de Egiptologie a fost preluată de armată. Militarii păzesc acum şi alte obiective istorice şi culturale ale ţării, printre care şi cele de la Karnak şi Luxor.

Adrian BUCURESCU