Verestoy, speculator pe termen scurt

Categories Explicit, trimitere dreaptaPosted on

Verestoy, speculator pe termen scurt

Fonduri străine și autohtone de investiții, dar și politicieni locali, cum ar fi senatorul UDMR Attila Verestoy, au cumpărat anul trecut acțiuni ale Fondului Proprietatea, urmând să le valorifice o dată cu listarea lor la bursă.

Cum se apropia momentul în care Fondul Proprietatea urma să fie cotat la Bursa de Valori București (BVB), anul trecut tranzacțiile cu acțiunile Fondului au explodat pe piața „gri”. Peste 30% din titluri și-au schimbat proprietarul în 2010, valoarea tranzacțiilor apropiindu-se de două miliarde lei, dacă luăm în calcul prețurile medii vehiculate pe piață.

Potrivit ZF, cumpărători au fost fondurile străine, cele cinci SIF-uri și speculatori locali. SIF Moldova (SIF2) a vândut în 2010 acțiuni BRD în valoare de circa 70 milioane lei și a investit aproximativ aceeași sumă în titluri FP, ajungând la o deținere de 1%. La fel a acționat și SIF Transilvania (SIF3), care a achiziționat în septembrie acțiuni FP în valoare de 28 milioane lei, după ce a vândut pachete de acțiuni BRD.

Interes pentru titlurile FP au manifestat și politicienii. Bunăoară, senatorul UDMR Attila Verestoy a cumpărat 41,2 milioane de acțiuni FP, cu o parte din banii obținuți de la KazMunay Gaz, în urma ofertei de preluare de la Rompetrol Rafinare (RRC).

Prețurile la care titlurile FP s-au vândut anul trecut au oscilat între 0,25 lei și 0,6 lei. Pentru marii investitori, inconvenientul lipsei de transparență și cel al absenței unei cotații oficiale au fost lăsate deoparte de prețurile suficient de atractive practicate pe piață.

Până la data de 21 decembrie 2010, toate transferurile cu acțiuni FP s-au făcut prin intermediul Depozitarului Central, care percepea un comision mult mai ridicat decât cel practicat de BVB. O altă problemă era reprezentată de găsirea vânzătorilor, lucru care se realiza inițial mai mult prin anunțuri la mica publicitate.